BAŞKENTİN TARIM ARAZİLERİ ÇÖLLEŞİYOR - CUMHURİYET

GENEL MERKEZ ( )
16.02.2007 (Son Güncelleme: 16.02.2007 11:24:11)

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Dünyada ve Türkiye‘de, son yıllarda mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, başkentli çiftçileri de zor durumda bıraktı. Türkiye‘de uygulanan neoliberal politikalar ve kuraklığın sonucu olarak, verimli tarım arazilerinin zamanla parçalandığına dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın , yağış azlığı nedeniyle çiftçileri zor günlerin beklediğini kaydetti.

Günaydın, Türkiye‘de, ortalama yağış miktarının 97.2 milimetre olması gerekirken, bu oranın 2005 yılında 61.7‘ye, 2006 yılında ise 26.1‘e düştüğüne dikkat çekti. Son dönemlerde, başkentin sadece 2 milimetre kadar yağış aldığını belirten Günaydın, "Ankara için durum çok vahim. 1975 - 2005 yılının verilerine baktığınızda, yani 30 yıllık bir dönemde, Ankara‘nın en düşük sıcaklığı - 21.5 olarak kaydedilmiş, ancak 1996 - 2005 yılları arasına baktığınızda ise bu oran giderek yükselmiş ve - 15.2 olmuş. Bu da şu anlama gelmektedir: Ankara için radikal çözümler üretilmezse, tarım için kullanılabilecek verimli araziler tümüyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır" dedi. Başkentteki su ihtiyacının barajlardan sağlandığını, doluluk oranlanlarının Çubuk 2‘de yüzde 42.2, Bayındır Barajı‘nda yüzde 74.5, Akyar‘da yüzde 6.7 ve Kurtboğazı‘nda yüzde 18.1‘e kadar düştüğüne dikkat çeken Günaydın, şöyle devam etti:

"Bu rakamlar bize gösteriyor ki Ankara‘nın 200 günlük su stoğu kalmıştır. Tabii kış ve bahar aylarında yağış alınmazsa... Bunun yanında şu an için barajlardan su çekilmektedir. Ankara‘da kış aylarında normal su tüketimi yaklaşık olarak 800 ton civarındadır. Bu yaz aylarında bir milyon tona kadar çıkar. Yani Ankara‘nın su yönetimi ile ilgili ciddi önlemler alınmazsa, zaten iklim şartlarından dolayı kuru tarım koşullarının egemen olduğu başkent için tehlike çanları çalıyor demektir" Başkentin 9 milyon 998 bin 106 dekar tarım alanına sahip olduğunu ve bunun da 620 bin 476 dekarlık kesiminde sulu tarım yapıldığını vurgulayan Günaydın, Türkiye‘de 21 milyon ton buğday üretiminin 900 bin tonunun başkentte üretildiğini bildirdi. Aralık ve ocak aylarındaki yağış azlığının, topraktaki nem ve serin iklim tahıllarındaki çimlenme yetersizliğine neden olduğunu vurgulayan Günaydın, "Yağış yetersizliği en iyi ihtimalle başkentte yetiştirilen buğday üretimini yüzde 11 etkileyecektir. Bu durum da gösteriyor ki, sulu ve katmadeğeri yüksek ürünlerin tarımını yapamayan, tahıl gibi katmadeğeri düşük, kuru koşullarda tarım yapan üreticileri 2007 yılında daha zor bir süreç beklemektedir" dedi. Günaydın ayrıca, tüm bu sorunlar yaşanırken, Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek ‘in, su tüketimine ilişkin başkentlilere getirdiği çözüm önerilerinin de akla ve bilime aykırı olduğunu söyledi.

Okunma Sayısı: 702