ÜRETİCİ İLE ALAY EDİLDİ – CUMHURİYET TARIM/HAYVANCILIK – 13.12.2005

GENEL MERKEZ ( )
14.12.2005 (Son Güncelleme: 14.12.2005 12:21:46)

AYHAN BARUT
(ADANA ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI)

BUĞDAY; GÜNÜMÜZDE EN FAZLA ÜRETİLEN VE TÜKETİLEN HUBUBAT ÇEŞİDİDİR. "ULUSLARARASI BUĞDAY KONSEYİ" TARAFINDAN YAPILAN SON TAHMİNLERE GÖRE 1998 ÜRÜNÜ DÜNYA BUĞDAY ÜRETİMİ 590 MİLYON TON CİVARINDA GERÇEKLEŞMİŞTİR. TÜRKİYE, DÜNYA ÜLKELERİ ARASINDA EKİM ALANI BAKIMINDAN 7, ÜRETİM MİKTARI BAKIMINDAN İSE 8. SIRADA YER ALMAKTA VE DÜNYA BUĞDAY ÜRETİMİNDEKİ PAYINI YÜZDE 3,6 DOLAYINDA TUTMAKTADIR.

ÜLKEMİZ AÇISINDAN DİKKATE ALINDIĞINDA GEREK EKİLİ ARAZİ, ÜRETİM MİKTARI, EKONOMİK DEĞER, GEREKSE TOPLUMUMUZUN BESLENMESİNDE BAŞTA GELEN EKMEK, BİSKÜVİ, MAKARNA, BULGUR VE TARHANA GİBİ ÇEŞİTLİ ÜRÜNLERİN ANA HAMMADDESİ OLAN ÜRÜN, RİZE DIŞINDA HEMEN TÜM İLLERİMİZDE YETİŞTİRİLMEKTEDİR. EKİM ALANI YANINDA İKLİM VE TOPRAK KOŞULLARI, UYGULANAN TARIM TEKNİĞİ İLE İYİ CİNS VE NİTELİKTE TOHUM KULLANMAYA BAĞLI OLARAK VERİM YILDAN YILA DEĞİŞMEKTEDİR.

HUBUBATTAN İŞLENMİŞ MADDE YAPIM YÖNTEMLERİNİ 'Hububat teknolojisi' GÖSTERİR.

TARIMSAL HAMMADDELER İÇİNDE BESİN MADDESİ OLARAK EN İYİSİ VE ÖNEMLİSİ BUĞDAYDIR.

GÜNÜMÜZDE DÜNYA NÜFUSU GÜNLÜK ENERJİ GEREKSİNİMİNİN YÜZDE 60'dan fazlasını hububattan özellikle buğday ve pirinçten sağlamaktadır. Hububat içinde buğdayın başta gelme nedenleri şöyle sıralanabilir:

1- Buğday çeşitli iklim ve toprak koşullarına uyabildiği için dünya yüzeyinde geniş bir alanda üretilmektedir.

2- Verimi yüksek ve tarımı kolaydır.

3- Depolamaya uygun (nem oranı yüzde 12) ve besin değeri yüksektir.

4- Buğday öğütüldüğünde tane ağırlığının 3/4 oranında un elde edilir. Yan ürünler hayvan yemi olarak kullanılır.

5- Buğday unu su ile yoğrulduğu zaman undaki protein parçacıkları yaş öz gluten dediğimiz bir madde oluşturur. Gluten hamurun kabarmasını ve kaliteli ekmek yapımını sağlar. Buğday ürününden başka hiçbir hububat çeşidinde bulunmayan protein öz bulunmaktadır.

Buğday ülkemiz açısından şüphesiz son derece stratejik bir öneme sahiptir. Bu böyle bilinmesine karşın uzun yıllardır uygulanan yanlış tarım politikaları yüzünden ülkemizin her bölgesinde ekilen endüstriyel bitkilerin tamamı üretene zarar ettirmiştir. Bu durumdan en çok etkilenen de 'BUĞDAY AMBARI' diye anılan Çukurova'NIN ÇİFTÇİSİ OLMUŞTUR. BÖLGEMİZDE BUĞDAY EKİM ALANLARI SON YILLARDA ARTMASINA KARŞIN, SON DÖNEMLERDE BUĞDAY TARIMI VE PAZARLANMASINDA YAŞANAN SORUNLAR, ÖNÜMÜZDEKİ YILLAR BUĞDAY EKİM ALANLARINDA AZALMA OLACAĞI GÖRÜŞLERİNİ ARTIRMAKTADIR. 2005 YILINDA BÖLGEDE YAKLAŞIK 300 BİN HA. ALANDA BUĞDAY ÜRETİMİ YAPILDI. REKOLTE AÇISINDAN OLUMLU BİR YIL GEÇTİĞİ SÖYLENEBİLİR. YAKLAŞIK 1 MİLYON TON CİVARINDA REKOLTE GERÇEKLEŞTİ. ANCAK, DİĞER ÜRÜNLERDE OLDUĞU GİBİ BUĞDAY DA ÜRETENİN BAŞINA BELA OLDU.

2005 YILI KIRMIZI-YARI SERT ADANA BUĞDAYININ KİLO MALİYETİ 38 YKR. OLARAK GERÇEKLEŞTİ. EN AZ 40­45 YKR'a satılması gereken buğday, AKP Hükümeti'NİN VE TMO'nun yanlış politikaları sonucu 25 Ykr'A KADAR GERİLEDİ. SONUÇTA İLİMİZDE OLDUĞU GİBİ TÜM ÜLKEDE ZARARINA SATIŞLAR GERÇEKLEŞTİ.

BU DURUMA YOL AÇAN NEDENLERİN BAŞINDA, CUMHURİYET TARİHİNDE EŞİNE VE BENZERİNE RASTLANMAMIŞ BİR BİÇİMDE BUĞDAYA 30 TONLUK KOTA GETİRİLMESİ VE ÖDEMELERİN PEŞİN YAPILMAMASINI GÖSTEREBİLİRİZ. YAPILAN YANLIŞLAR BUNUNLA DA KALMADI. ZATEN ZOR DURUMDA OLAN ÜRETİCİNİN BUĞDAYINI ELİNDEN ÇIKARMASININ ARDINDAN, ÜRETİCİYLE ALAY EDİLİR GİBİ, 'kotayı kaldırdık' DENİLDİ. YÜKSELEN BUĞDAY FİYATI ÇİFTÇİDEN BAŞKA, BİRİLERİNİN İŞİNE YARADI. HASAT DÖNEMİNDE ÜRETİCİDEN 25 YKR'a alınan buğdayın fiyatı 38 Ykr'A YÜKSELİNCE BİR TAKIM ÇEVRELER RANT SAĞLAMIŞ OLDU. ÜRETMEKTEN BAŞKA HİÇBİR GÜNAHI OLMAYAN ÜRETİCİYE İSE BÜYÜK DARBE VURULDU. HİÇ ŞÜPHE YOK Kİ BU DURUMUN ÖNÜMÜZDEKİ YILLARA OLUMSUZ ETKİLERİ YANSIYACAKTIR. ÜLKE TARIMI ŞU AN TÜM KESİMLERİ İLE BÜYÜK BİR ÇÖKÜŞ İÇERİSİNDEDİR."

Okunma Sayısı: 447