AB SÜRECİ HERKESİ YAKACAK - EVRENSEL - 06.01.2006

GENEL MERKEZ ( )
06.01.2006 (Son Güncelleme: 06.01.2006 16:36:10)

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI TARAFINDAN DÜZENLENEN “2000’Lİ YILLARDA TARIM SEKTÖRÜ” SEMPOZYUMUNDA AVRUPA BİRLİĞİ SÜRECİNİN TARTIŞILDIĞI OTURUMDA TÜRKİYE’Yİ BEKLEYEN TEHLİKELİ SÜREÇ BİR KEZ DAHA GÖZLER ÖNÜNE SERİLDİ. SEMPOZYUMA KATILAN TARIM BAKANLIĞI YETKİLİLERİNİN, TÜRKİYE ÜRETİCİSİNİ VE TARIMINI TAM ANLAMIYLA BİR ATEŞİN BEKLEDİĞİNİ DİLE GETİRMELERİ DİKKAT ÇEKERKEN, AB YETKİLİSİ İSE BUNDAN SONRA, TÜRKİYE TARIMININ DAHA LİBERALİZE OLMASI GEREKTİĞİNİ İDDİA ETTİ.

AB KOMİSYONU TÜRKİYE DELEGASYONU, TARIM-KIRSAL KALKINMA VE BALIKÇILIK SEKTÖR YÖNETİCİSİ KAİ BAUER, AB ORTAK TARIM POLİTİKASI İLE TÜRKİYE TARIM POLİTİKALARI ARASINDAKİ UÇURUMA DİKKAT ÇEKTİ. ET VE SÜT FİYATLARININ, KALİTENİN AB ÜLKELERİNE GÖRE DÜŞÜK OLDUĞUNU BELİRTEN BAUER, TÜRKİYE TARIM POLİTİKALARININ DAHA FAZLA LİBERALİZE OLARAK, DAHA FAZLA SERBEST PİYASA KOŞULLARINA AÇILMASI GEREKTİĞİNİ İLERİ SÜRDÜ. BAUER, 2014 YILINDAKİ OTP’NİN, BUGÜNKÜ OTP’DEN ÇOK FARKLI OLACAĞINI DİLE GETİREREK, TÜRKİYE’NİN KATILIM ÖNCESİNDE SÜRECE ÇOK İYİ HAZIRLANMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ. TARIM ALANINDA UYUMUN SAĞLANMASI İÇİN ÇOK SAYIDA PROJENİN TÜRKİYE’DE YÜRÜTÜLDÜĞÜNÜ BELİRTEN BAUER, ÜRETİCİLERİN DE KENDİLERİNİ YENİLEMESİ YÖNÜNDE TAVSİYELERDE BULUNDU.

OTP VE DTÖ ŞEKİLLENDİRİYOR

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI DIŞ İLİŞKİLER VE AVRUPA TOPLULUĞU DAİRE BAŞKANI DR. KEMAL SANDIK, TARIM BAKANLIĞI ÇALIŞANLARININ AB’YE UYUM İÇİN GECE GÜNDÜZ ÇALIŞTIĞINI ANLATARAK, TARIM POLİTİKALARININ OTP VE DTÖ İSTEKLERİ DOĞRULTUSUNDA ŞEKİLLENDİĞİNİ DİLE GETİRDİ. TARIM BAKANLIĞI MÜSTEŞAR YARDIMCISI VEDAT MİRMAHMUTOĞLU İSE TARIMDAKİ ÇOK BAŞLILIĞIN TARAMA SÜRECİNE DE YANSIDIĞINI DİLE GETİREREK, İÇ ÇEKİŞMELER NEDENİYLE HIRVATİSTAN’IN KATILIM ÖNCESİ DESTEKLERDEN OLAN SAPARD YARDIMLARINDAN 2006’DA YARARLANMASI KARARI ALINIRKEN, TÜRKİYE’NİN BU DESTEKTEN HENÜZ YARARLANAMAYACAĞINI SÖYLEDİ. MİRMAHMUTOĞLU’NUN, TARIM BAKANLIĞI’NA YÖNELİK ELEŞTİRİLERE KARŞILIK “ÖYLE BİR ATEŞ GELİYOR Kİ SİZİ DE YAKACAK BİZİ DE, KURU KURU ELEŞTİRMEYİN ARTIK” DEMESİ DİKKAT ÇEKTİ. YUNANİSTAN’DA, POLONYA’DA KÜÇÜK ÜRETİCİNİN YOK OLDUĞUNU BELİRTEN MİRMAHMUTOĞLU, “ONLARDA YÜZDE 5’LİK KESİM ETKİLENDİ, BİZDE İSE YÜZDE 35’İK KESİM BU DURUMDAN ETKİLENECEK” DEDİ.

GEREKLİ KAYNAK AKTARILMALI

ZMO BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN İSE AB SÜRECİNİN BÜTÜNLÜKLÜ BİR ÇALIŞMA GEREKTİRDİĞİNİ, BİRİKİM VE BİLGİ GEREKTİRDİĞİNE DİKKAT ÇEKEREK, YETKİLİLERİN KİTLE ÖRGÜTLERİNİN SESİNİ DUYMADIĞINI SÖYLEDİ. TARIMA GEREKLİ KAYNAK AKTARILMADIĞI SÜRECE UYUMUN HİÇBİR KOŞULDA SAĞLANAMAYACAĞINI DİLE GETİREN GÜNAYDIN, “SORUN MEVZUAT DEĞİL, YAŞAMIN TA KENDİSİDİR. AB SÜRECİ SADECE TEKNİK BİR ÇALIŞMA ALANI DEĞİL, TÜRKİYE YURTTAŞINI İLGİLENDİREN ÇOK YAKICI BİR SÜREÇTİR” DEDİ.

TÜRKİYE’NİN TOPLULUĞA ÜYE OLDUĞU GÜN, “BEN OTP’Yİ BEĞENMİYORUM, UYGULAMAYACAĞIM” DEME HAKKINA SAHİP OLMAYACAĞINA DİKKAT ÇEKEN GÜNAYDIN, ANCAK ŞİMDİ TEDBİR ALABİLECEĞİNİ SÖYLEDİ. “TÜRKİYE BERBAT BİR DESTEK SİSTEMİ İLE KAYNAKLARININ YÜZDE 80’İNİ BOŞA HARCIYOR” DİYEN GÜNAYDIN, TÜRKİYE’NİN KENDİ EKOLOJİSİNDE ÜRETEBİLDİĞİ ÜRÜNLER İÇİN HER YIL 1.8 MİLYAR DOLAR VEREREK DIŞALIM YAPTIĞINI, TÜM BU AÇIKLARI KAPATABİLMEK İÇİN ETKİN BİR ŞEKİLDE KAYNAK AKTARILMASI GEREKTİĞİNİ VURGULADI.

“İSTİHDAMIN YÜZDE 33’Ü TARIMDA. AB BUNU AZALTIN DİYOR. BU NÜFUS HANGİ HİZMET YA DA SANAYİ SEKTÖRÜNE KAYACAK, BUNA YÖNELİK BİR PLANINIZ VAR MI SORUSUNA, TKB MÜSTEŞAR YARDIMCISI MİRMAHMUTOĞLU’NUN NET BİR CEVAP VEREMEYEREK, “BU SİYASİ İRADENİN CEVAPLAMASI GEREKEN BİR SORUDUR” DEMEKLE YETİNDİ.

Okunma Sayısı: 368