ESKİ SOLCU ASO BAŞKANI ÖZGÜMÜŞ: BEN DE DEĞİŞTİM - VATAN - 29.12.2005

GENEL MERKEZ ( )
01.01.2006 (Son Güncelleme: 18.01.2006 13:48:12)

<İ>BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN'ın TBMM'DEKİ BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNDE DÜŞÜNCELERİNİN DEĞİŞTİĞİ SÖZLERİNİN BENZERİ ADANA'da dile getirildi

Aynı panelde Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Gökhan Günaydın'LA KÜRESELLEŞME, İTHALAT VE BÖLGESEL ASGARİ ÜCRET TARTIŞMASINDA KARŞI KARŞIYA GELEN VE "BEN SOLCUYDUM" DİYEN ADANA SANAYİ ODASI (ASO) BAŞKANI ÜMİT ÖZGÜMÜŞ, DÜNYADAKİ GELİŞİM DOĞRULTUSUNDA SOLCU BAKIŞININ DA DEĞİŞMESİ GEREKTİĞİNİ, KENDİSİNİN DE BÖYLE BİR DEĞİŞİM YAŞADIĞINI SÖYLEDİ.

BUGÜNLERE KADAR UZAYAN TARTIŞMA, ASO BAŞKANI ÜMİT ÖZGÜMÜŞ'le ZMO Genel Başkanı Gökhan Günaydın arasında 17 Aralık'TA ADANA'da düzenlenen bir panelde başladı. Özgümüş, küreselleşme, ithalat ve bazı illerde asgari ücretin 250 YTL olarak uygulanmasını savunanlardan bahsederken "adilik ve alçaklık' KELİMELERİNİ KULLANAN GÜNAYDIN'a tepki gösterdi. Özgümüş, daha sonra da çeşitli platformlarda ve yerel basında, Günaydın'I KENDİ ALANLARINDA İTHAL MAL KULLANIMINI YASAKLADIĞI VE KÜRESELLEŞMEYE BU ŞEKİLDE KARŞI ÇIKTIĞI İÇİN ELEŞTİREREK, "BUNU SOLCULUK SANIYOR" DERKEN, PANEL MASASINDAKİ YABANCI MENŞELİ SU ŞİŞESİNİ ÖRNEK GÖSTERDİ.

GÜNAYDIN, BU SÖZLERİNİ DUYDUĞU ÖZGÜMÜŞ'e, dün geldiği Adana'DA DÜZENLEDİĞİ BASIN TOPLANTISI İLE CEVAP VERİNCE, TARTIŞMA DAHA DA ALEVLENDİ. ZMO GENEL BAŞKANI GÜNAYDIN, ÖZGÜMÜŞ'ün 30 yıl önceki solculuk anlayışı ile ZMO'NUN YÖNETİLDİĞİ İDDİASINI TARTIŞMAK ÜZERE "HODRİ MEYDAN' diyerek, TV'DE TARTIŞMAYA ÇAĞIRDI.

BEN DE SOLCUYDUM

SON YEREL SEÇİMDE DYP'den Adana Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan ASO Başkanı Ümit Özgümüş, bu tartışma ile su yüzüne çıkan düşüncelerindeki değişimi DHA'YA ANLATTI. ÖZGÜMÜŞ, KENDİSİNİN DE 1974-77 YILLARI ARASINDA YARIM BIRAKTIĞI ODTÜ'de öğrenciyken sol gruplarda yer aldığını belirterek, 30 yıl önceki görüşlerin savunulamayacağını, dünyanın değiştiğini söyledi. Sol düşüncenin durağan ve kalıplaşmış bir düşünce olmadığını savunan Özgümüş, "Ben sol düşünceye karşı değilim. Sadece sol düşünceyi bilmeden bazı şeyleri sol adına savunanlara karşıyım. İthalatın yasaklanması ya da boykot edilmesinin sol adına savunulamayacağını söylüyorum. Küreselleşme denilen şey gelişmiş batı ülkelerinin canları sıkıldığı için "Hadi küreselleşelim' DİYE ORTAYA KOYDUĞU BİR ŞEY DEĞİL" DEDİ.

KÜRESELLEŞMENİN, DÜNYADAKİ DEĞİŞİM VE GELİŞİMİN DOĞAL BİR SONUCU OLDUĞUNU SAVUNAN ÖZGÜMÜŞ, "RESELLEŞME TAMAMEN TEKNOLOJİNİN GELİŞMESİ VE BUNUN ÜRETİME YANSIMASI İLE KÜRESEL TİCARETİN BAŞLAMASININ SONUCU. ÜRETİM TEKNOLOJİSİ GELİŞTİKÇE KÜRESELLEŞME SÜRECİ DEVAM EDECEKTİR. ASLINDA SOLUN ÖNGÖRDÜĞÜ TOPLUM DÜZENİ DE BUDUR. ŞİMDİ KÜRESELLEŞMEYELİM DİYE EYLEM YAPMAK, SONBAHARDAN SONRA KIŞ GELMESİN DİYE DUA ETMEYE BENZER" DİYE KONUŞTU. ÖZGÜMÜŞ, BUGÜN DÜNYANIN MARX'ın öngördüğü yönde bir yapıya doğru gittiğini, ancak bunun sosyalist ülkeler yerine kapitalist ülkelerde gerçekleştiğine dikkat çekti.

TÜSİAD BİLE İTHALAT KARŞITI DEĞİL

Özgümüş şöyle devam etti: "Küreselleşmeye karşı olmak farklı olay, küreselleşmenin gelişmiş batı ülkeleri lehine, yani emperyalizme dönüşmesine karşı olmak farklı olay. Bu anlamda küreselleşmenin getirdiği olumsuzluklara karşı ülkelerin kendi ulusal sanayilerine rekabet gücü kazandırmaları gerekir. İthal mallarının yasaklanmasını savunabilecek bir tek kuruluş vardır o da TÜSİAD'DIR. AMA TÜSİAD İTHALATIN YASAKLANMASINI SAVUNMUYOR."

ZMO GENEL BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN İLE ARALARINDAKİ TARTIŞMANIN ÇIKIŞ KAYNAĞI OLAN BÖLGESEL ASGARİ ÜCRET KONUSUNUN TARTIŞILABİLECEĞİNİ SÖYLEYEN ASO BAŞKANI ÜMİT ÖZGÜMÜŞ, BU FİKRİN TEMELİNDE HER İLDEKİ YAŞAM KOŞULLARININ FARKLILIĞININ YATTIĞINI BİLDİRDİ.

HİÇ BİR İDEOLOJİNİN PEŞİNDE DEĞİLİZ

ZMO GENEL BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN İSE ADANA'da düzenlediği basın toplantısında, hiç bir siyasi ideolojinin takipçisi ya da yürütücüsü olmadıklarını, ancak "emeği ile geçinenlerin yanında, çıkarı uğruna hiç bir şeyi görmeyenların karşısında durduklarını' SAVUNDU. TARTIŞMANIN BAŞLADIĞI PANELDE MARKSİZM HAKKINDA HERHANGİ BİR SÖZ SÖYLEMEDİĞİNİ SÖYLEYEN GÜNAYDIN, "PANELDE İÇTİĞİMİZ SUDAN YEDİĞİMİZ YOĞURDA KADAR YABANCI MARKALARIN ESİRİ OLDUĞUMUZU, BU SÜREÇTE YALNIZ ÜRETİCİ DEĞİL TÜKETİCİ VE ULUSAL SERMAYENİN DE KAYBETTİĞİNİ, BUNA KARŞILIK ÇOKULUSLU ŞİRKETLERİN KAZANDIĞINI BELİRTTİK. ÖZGÜMÜŞ'ün "eski solculuk, Marksist anlayış' DİYE NİTELEDİĞİ GÖRÜŞLER BUNLARDIR" DEDİ. GÜNAYDIN, BÖLGESEL ASGARİ ÜCRET ÖNERİLERİYLE İLGİLİ OLARAK İSE ŞUNLARI SÖYLEDİ:

"TAHAMMÜL EDEMEDİĞİMİZ ŞEY, TÜRKİYE'de 350 milyon lira olan asgari ücretin "rekabet üstünlüğü sağlama' DÜŞÜNCESİ ÇERÇEVESİNDE 20'ye yakın ilde daha da düşürülmesine yönelik olarak ortaya konulan gayretlerdir. Ülkede gelir dağılımı uçurumunun arttığı bir dönemde 18'İNCİ YÜZYILDA İNGİLTERE'de yaşanan vahşi kapitalist dönemi çağrıştıracak şekilde bu ücretlerin daha da düşürülmesini savunmanın açıklanır tarafı yoktur."

Okunma Sayısı: 416