KÖYLÜYÜ BİR YUMURTAYA MUHTAÇ EDECEKLER - EVRENSEL - 18.01.2006

GENEL MERKEZ ( )
18.01.2006 (Son Güncelleme: 18.01.2006 13:49:43)

KUŞ GRİBİ TAVUKÇULUK SEKTÖRÜNÜ DERİNDEN ETKİLEDİ. BÜYÜK FİRMALARA YÖNELİK YAPILAN TOPLANTILAR, FİRMALARIN HÜKÜMETE İLETTİKLERİ TEŞVİK VE VERGİ İNDİRİMİ TALEPLERİ GÜNDEMDE. BUNA KARŞIN BÜYÜK ŞİRKETLER İŞÇİ ÇIKARMAYA ŞİMDİDEN BAŞLADI. AYRICA AÇIKTA TAVUK BESLEYEN VE EVİNİ YUMURTASINI, TAVUĞUNU SATARAK GEÇİNDİRMEYE ÇALIŞAN KÜÇÜK ÜRETİCİ VE KÖYLÜLERE TAVUK BAŞINA 2 YTL’NİN DIŞINDA BİR ÖNLEM DİLE GETİRİLMİYOR. AYRICA KARANTİNAYA ALINMAYAN BÖLGELERDE İTLAF EDİLEN TAVUKLARA 2 YTL’NİN ÖDENİP ÖDENMEYECEĞİ DE BELİRSİZLİĞİNİ KORUYOR.

TAVUKÇULUK SEKTÖRÜNDE ZARAR ARTARKEN, KÜÇÜK ÜRETİCİ VE KÖYLÜLERDE GRİBİN YARATTIĞI TAHRİBAT RAKAMLARLA ÖLÇÜLEMEYECEK KADAR BÜYÜK. ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN, TAVUKLARIN İTLAF EDİLMESİ KONUSUNDA AİLE İŞLETMECİLİĞİNİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ. HANE HALKININ PROTEİN AÇIĞINI KAPATMAK İÇİN TAVUK VE YUMURTA TÜKETİMİNİN ÖNEMLİ OLDUĞUNU BELİRTEN GÜNAYDIN, YETİŞTİRİCİLİĞİN AİLE EKONOMİSİNE KATKI DA SUNDUĞUNU SÖYLEDİ.

KOOPERATİFÇİLİK GELİŞTİRİLMELİ

ÖNLEM ADINA YAPILANLARIN ANADOLU’DA KATLİAMA DÖNÜŞTÜĞÜNÜ İFADE EDEN GÜNAYDIN, “BİO ÇEŞİTLİLİK YOK EDİLİYOR. ALINACAK ÖNLEMLER FARKLI, KÜÇÜK ÜRETİCİLER İÇİN AYRI ÖNLEM ALINMALIDIR. HASTALIK RİSKİ VAR DİYE TAVUKLARI YOK ETMEK, MİLLİ EĞİTİM BAKANININ OKULLARI KAPATMASI GİBİ BİR DURUMDUR. KÜÇÜK AİLE İŞLETMELERİNDE, İNSAN VE HAYVAN SAĞLIĞINI TEHDİT ETMEYECEK ŞEKİLDE ÖNLEM ALINMALIDIR. ZİRAAT MÜHENDİSİNİN, VETERİNERİN KÖYLÜ İLE İLİŞKİSİNİ KESERSEN, BÖYLE SORUNLAR ORTAYA ÇIKAR” DİYE KONUŞTU. TAVUK BAŞINA VERİLEN 2 YTL’NİN YETERLİ OLMAYACAĞINI BELİRTEN GÜNAYDIN, TAVUĞUN PAZAR FİYATININ DEĞİL HANEYE UZUN VADEDE KATKILARININ ÖNEMLİ OLDUĞUNU KAYDETTİ. GÜNAYDIN, “BİR ÇOCUĞUN SABAH KAHVALTISINDA YEDİĞİ YUMURTA TAVUK VARSA OLUR. BİR ANDA PİYASA FİYATINI VERMEK ÇÖZÜM OLMAZ. KALICI BİR ŞEY YAPMAK LAZIM. MESELA ÜRETİM KOPARATİFÇİLİĞİNİ GELİŞTİRMEK LAZIM. DAHA ÇOK SAĞLIKLI TAVUK YETİŞTİRMEYE TEŞVİK ETMEK GEREKİYOR” DEDİ.

TAVUK İTLAFLARININ MISIR ÜRETİCİSİNİ DE ETKİLEYECEĞİNİ BELİRTEN GÜNAYDIN, KÖYLERDEKİ TAVUKLARIN BAĞDA, BAHÇEDE BULDUKLARI İLE YETİNEBİLECEĞİNİ ANCAK TESİSLERDEKİ TAVUKLARIN MISIRA İHTİYACI OLDUĞUNU SÖYLEDİ.

TZOB BAŞKANI ŞEMSİ BAYRAKTAR İSE KENDİ İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAK, EKONOMİLERİNE AZ DA OLSA KATKI SUNMAK AMACIYLA AÇIKTA ÜRETİM YAPAN ÜRETİCİLERİN DAHA ÇOK ETKİLENECEĞİNİ BELİRTTİ. BAYRAKTAR, “BU İNSANLAR İHTİYAÇLARINI, PROTEİN İHTİYAÇLARINI NEREDEN KARŞILAYACAK. YASAKLAMAK YERİNE KAPALI ÜRETİCİLİĞE TEŞVİK EDİLMESİ GEREKİYOR. SONUÇTA BURALARDA MARKET YOK, TAVUK, YUMURTA ALABİLECEĞİ YER YOK. BU İNSANLARIN PROTEİN AÇIĞI DİKKATE ALINMALIDIR” DİYE KONUŞTU.

Okunma Sayısı: 406