BASIN AÇIKLAMASI: İRAN KARPUZU YERLİ ÜRETİCİNİN KABUSU…

ADANA ŞUBE ( )
26.03.2007 (Son Güncelleme: 27.03.2007 10:10:56)

Adana Şube Başkanımız Ayhan BARUT, 26 Mart 2007 tarihli 5 Ocak, Bölge ve Barış gazetelerine yaptığı açıklamada; İran karpuzunun sınır ticaretiyle ülkeye sokularak piyasaya sürüldüğünü belirterek, yerli üreticilerin haksız rekabete uğratıldığını söyledi. Adana‘da yüksek kalite ve verimde karpuz üretildiğini ancak üretimde ve pazarlamada sıkıntı çekildiğine dikkat çekerek, İran‘dan sınır ticareti yoluyla yurda sokulan karpuzların da yerli üreticiye darbe vurduğunu kaydetti. Karpuz üretiminin çok riskli olduğunu belirten Barut, "karpuzun üretim ve ekim planlaması yapılmadan üretiliyor. Karpuzun, fiyatını belirleyecek bir birliği, kooperatifi ya da kuruluşu yok. Karpuz ürünü uzun dönemlerde depolarda muhafaza edilemiyor ve karpuzu satın alan tüccarlar ürün olgunlaşmadan satın alıyor. Ayrıca karpuz için arz talep oranlarının önceden hesaplanması mümkün değil. Arz fazla olduğu zaman karpuz tarlada kalıyor, çürümeye bırakılıyor. Talep yüksek olduğu zamanda yüksek fiyattan satılıyor. Bu nedenle karpuz üretiminde ve pazarında istikrar sağlanmalı" dedi.

Mayıs ayıyla birlikte turfanda karpuzun Çukurova bölgesinde yetişeceğini ve satışına başlanacağını hatırlatan Barut, İran‘dan sınır ticareti yoluyla getirilen karpuza yasak getirilmesini istedi. Yerli üreticilerin haksız rekabete uğradığını vurgulayan Barut, önlem alınmazsa üreticinin sezon başlamadan zarara uğrayacağını söyledi... 

Okunma Sayısı: 951