GÜNAYDIN: TARIMSIZ KALKINMA OLMAZ - BİRGÜN – 05.01.2006

GENEL MERKEZ ( )
05.01.2006 (Son Güncelleme: 06.02.2006 15:38:02)

TARIM POLİTİKALARI ÇİFTÇİNİN HAYATINI ÇEKİLMEZ HALE GETİRİRKEN, GELİŞMİŞ ÜLKELERİN TERSİNE, TÜRKİYE'nin, tarımı kapsamayan bir kalkınma modeli benimsediğini de gözler önüne seriyor. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Gökhan Günaydın, yaptığı açıklamada, Türkiye'DE 2000 YILINDAN BU YANA TARIMSAL GİRDİ FİYATLARININ HER YIL YÜZDE 35-40 ARTTIĞINI, ÜRÜN FİYATLARININ İSE GERİLEDİĞİNİ SÖYLEDİ.

‘SİYASİ SÖYLEMLERE İNANMAYIN’

YAŞANAN OLUMSUZ GELİŞMELERİN TARIMLA UĞRAŞAN KESİMLERİN HAYATINI ÇEKİLMEZ HALE GETİRDİĞİNİ SÖYLEYEN GÜNAYDIN, AB'nin 102 milyar avroluk bütçesinin 43 milyar avrosunu tarıma ayırırken, Türkiye'NİN İSE GSMH'nın sadece binde 8'İNİ TARIMA AKTARDIĞINA DİKKATİ ÇEKTİ. TARIM SEKTÖRÜ AÇISINDAN 2015 YILINA KADAR AB MÜZAKERELERİNDE ALINACAK SONUÇ VE DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ'nün (DTÖ) Nisan ayında alacağı 10 yıllık kararların büyük önem taşıyacağını anlatan Günaydın, ''Dünya pazarlarında, tarımdaki rekabetin önümüzdeki 10 yıllık süreçte daha da yükseleceğini düşünüyoruz.

Eğer Türkiye tarımda ayakta kalmak istiyorsa bu zaman dilimini çok iyi kullanmalı. Bunun için de önce ortalama maliyeti düşüreceğiz, ardından verimliliği yükselteceğiz. Tüm bunlar ancak sağlam, doğru tarım politikaları, doğru ve yeterli kaynakları n yanı sıra nitelikli tarımsal kamu yönetimi ile gerçekleştirilebilir. Bundan sonraki 10 yıllık süreç içerisinde yılda 10 milyar dolarlık yatırımı tarıma aktarmayan hükümetlerin 'BEN TARIMA HİZMET EDİYORUM VE DESTEK VERİYORUM' demesine inanmayalım.''

AB'DE TOPLAM ÇALIŞAN NÜFUSUN YÜZDE 5'inin tarımda istihdam edildiğini anlatan Günaydın, "Toplam bütçesinin neredeyse yarısını da tarıma ayırıyor. Türkiye'DE İSE SİVİL İSTİHDAMIN YÜZDE 33'ü tarımda. Tarı mın ulusal gelire katkısı ise yüzde 12. Bu rakamları n dikkatle değerlendirilmesi ve hızla AB ülkeleri seviyesine getirilmesi gerekiyor'' diye konuştu. Günaydı n, kalkınmanın, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi sanayi, tarım ve hizmet sektörlerinin eşit şekilde birbirlerini destekleyerek mümkün olacağını da sözlerine ekledi.

'TARIM YABANCI SERMAYEYE DEVRE

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI'nın Tarım Haftası nedeniyle düzenlediği sempozyuma katılan SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın ise, tarım sektörüne özel bankaların kredi verdiğini ve yabancı sermayenin yüzde 20-25 oranında yatırım yaptığını vurgulayarak, ''Tarım sektöründe uygulanan politikalarla, sektör bir yandan çökertiliyor bir yandan da yabancı sermayeye fırsatlar tanınıyor. Eğer yabancı sermaye gelip gıda ve tarıma yatırım yapıyorsa, ortaya çıkan görüntünün iyi değerlendirilmesi gerekir'' dedi.

Okunma Sayısı: 303