TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI 40. DÖNEM III. DANIŞMA KURULU SONUÇ BİLDİRGESİ

DİYARBAKIR ŞUBE ( )
08.05.2007 (Son Güncelleme: 23.10.2007 16:00:09)

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası 40. Dönem III. Danışma Kurulu Toplantısı 4-6 Mayıs 2007 tarihlerinde yaklaşık 2000 yıllık yazılı, 7000 yıllık bilinen tarihe sahip, birçok bitki ve hayvanın gen merkezi konumunda ve kültüre alındığı ilk yer olan, GAP Bölgesi içerisinde büyük önemi bulunan Diyarbakır‘da toplanmış; özlük haklarına ilişkin çalışmalar, mesleki denetim (özel sektör çalışmaları, kamu çalışanlarının sorunları), gıda sektöründe yaşanan gelişmeler, ODA örgütlülüğü, Şube-Temsilcilik-üye ilişkileri, hukuki çalışmalar, yasal düzenlemeler, tarımın sektörel ve eğitim sorunları, Türkiye‘nin gündemi ve tarım sektörüne ilişkin değerlendirmeler ile mali işler konuları ayrıntılı olarak görüşülmüş ve ODA‘mızın önümüzdeki süreçte öncelikli çalışma konuları aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.

Bölgesel gelişme farklılıklarının giderilmesinin ve kırsal kalkınmanın öncelikli ve ihmal edilemez bir görev olduğu bilinciyle, bu alanda tarım sektörünün sağlayacağı katkılar yaşamsal önem taşımaktadır. Örneğin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi‘nde GAP sulama yatırımlarının bir an önce tamamlanması, mayınlı arazilerin temizlenerek organik tarıma özgülenmesi ve bölgede yaşayan topraksız köylülerin yararına kullanılması için ODA‘mız gerekli girişimlerini devam ettirecektir.

Diyarbakır Şubemiz tarafından hazırlanan "Zorunlu Göç ve Köye Dönüş Raporu" katılımcıların katkıları da dikkate alınarak ODA görüşü haline getirilecek ve kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Eğitimleri ile İl Teknik Komiteleri için Şubelerimiz başvurularını hızla tamamlayacak, Genel Merkezimizle ilişkilerini sürdürerek, eksikliklerini en kısa sürede gidereceklerdir.

Sorumlu yöneticilerin, istihdam edildikleri işyerleri tarafından sigorta ve prim ödemelerinin düzenli yapılıp yapılmadığının takibinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı üzerinden sağlanabilmesi için gerekli girişimler sürdürülecektir. Sorumlu yöneticilik konusunun yeniden yapılandırılmasına yönelik çalışmalarımız devam edecektir.

Tarım sektörünün sorunlarını çözmeye ve meslektaşlarımızın niteliğini artırmaya yönelik, ODA‘mız tarafından verilen eğitimler daha etkin ve yaygın olarak sürdürülecektir.

Bitki koruma ürünlerinin satışlarına ilişkin yapılmakta olan düzenlemelere ODA‘mız taraf olmaya devam edecektir.

Kırsal Kalkınma ve Toprak Koruma gibi tüm tarımsal projelerin yalnızca üyelerimiz tarafından yapılması ve Şubelerimiz tarafından onaylanması ile ilgili girişimler sürdürülecek ve süreç dikkatle izlenecektir. ODA‘mız proje hazırlama konusunda MİEM kapsamında bir eğitim programı geliştirerek ivedilikle tüm Şubelerimize yaygınlaştıracaktır.

Meslektaşlarımızın tüm çalışma alanları belirlenerek, her çalışma alanı için asgari ücret tespit çalışması yapılacaktır.

ODA örgütlenmesi çalışmaları aynı titizlikle sürdürülecek, meslek ve meslektaşlarımızla ilgili sorunlar görsel ve yazılı basın aracılığıyla ülke gündemine taşınarak çözüm için etkin çaba harcanacaktır.

Basın açıklamalarıyla sürekli ülke gündemine taşıdığımız Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) ile ilgili  halen yasal düzenlemeler yapılmadığından bu ürünlerin ülkemize serbestçe girişi devam etmektedir. Son olarak Nisan 2007‘de Arjantin‘den gelip Bandırma limanından ülkemize giren mısırların GDO‘lu olduğu laboratuar analizleriyle tespit edilmiştir. Bu durumun kontrol altına alınabilmesi amacıyla Biyogüvenlik Yasa Tasarısı‘nın çevre ve insan sağlığını korumaya yönelik hazırlanması ve yasalaşması için bu konuda çalışan diğer örgütlerle işbirliği içinde baskı unsuru oluşturulacaktır.

Kasım 2006‘da yürürlüğe giren Tohumculuk Kanunu‘nun olumsuz yönlerini kamuoyuna taşımaya yönelik ODA‘mız 21-22 Nisan 2007 tarihlerinde Çiftçi Sendikaları ve GDO‘ya Hayır Platformu ile birlikte "Tohum ve Yaşam Forumu" düzenlemiştir. Bu forumda gerçekleştirilen atölye çalışmalarının sonuçlarına göre, ülkemiz tarımında bağımlılık yaratmayacak bir yasaya dönüştürülünceye dek mücadelemiz devam edecektir.

ODA‘mız küresel ısınmanın tarıma etkilerini ülkemiz gündemine taşıyarak, bu alanda çözüm önerileri üretecektir.

ODA‘mızın bugüne kadar tarımsal yüksek öğretimin yeniden yapılandırılmasına yönelik Tarım-Orman ve Su Ürünleri Eğitim Konseyi ile fakültelerin dekanlıkları işbirliğinde yürüttüğü çabalar, önümüzdeki dönemde de sürdürülecektir. Bu amaçla 11-12 Mayıs 2007 tarihlerinde uluslararası bir Tarımsal Yüksek Öğretim Çalıştay‘ı düzenlenecektir.

Liseler başta olmak üzere her alanda mesleğimizi hak ettiği şekilde tanıtabilmek için gerekli çalışmalar yapılacaktır.

Neoliberal politikalar sonucu tarım sektöründe görülen çöküş mesleğimizin tüm alanlarına ve özlük haklarımıza da olumsuz yansımaktadır. Bunun yanında iklim değişikliği, toprak ve su kaynaklarının yanlış kullanımı gibi sorunlar da tarımın ekolojik olarak sürdürülmesini tehdit ederek, sorunu daha da ağırlaştırmaktadır. Gerek mesleğimizin gerek tarım sektörünün sorunlarının çözümü konusunda ODA‘mız bugüne kadar yürüttüğü mücadelesini, bundan sonraki süreçte de artırarak devam ettirecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Okunma Sayısı: 1359