TARIMIN SORUNU AKP - CUMHURİYET 14.02.2006

GENEL MERKEZ ( )
14.02.2006 (Son Güncelleme: 14.02.2006 09:43:40)

UYGULANAN POLİTİKALAR ÇİFTÇİYİ İSYAN ETTİRDİ

<İ>BAŞBAKAN ERDOĞAN'ın azarladığı çiftçiler sorunlarla boğuşuyor. Tarımda her yıl pek çok ürün fiyatında düşüş yaşanırken girdi maliyetleri yüzde 35-40 artıyor. Üreticinin satın alma gücü düşüyor, refahı hızla geriliyor. Sektör yabancı ürünlere karşı rekabetini yitirdi. AKP'NİN ÜÇ YILDA TARIMA AYIRDIĞI KAYNAK MİLLİ GELİRİN BİNDE 7-8'i oldu. Köy Hizmetleri kapatıldı. Türkiye'DE TOPRAK VE SU KAYNAKLARININ KORUNMASI VE YÖNETİLMESİ BOŞLUKTA.

MURAT KIŞLALI

ANKARA - ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN , ÜRETİCİNİN PERİŞAN OLDUĞUNU BELİRTEREK ''BU PERİŞANLIK MANİSA'da 100 bin kişiyi meydanlara döktüğü zaman, Başbakan bunu siyasi şov olarak nitelemişti. Sorun görmezden gelinerek ya da gizlemeye çalışılarak bir yere varılmıyor. Bunun siyasi şovla alakası yok'' diye konuştu. ZMO Başkanı Günaydın, AKP iktidarının tarım politikalarını Cumhuriyet 'E ŞÖYLE DEĞERLENDİRDİ:

FİYATLAR: FİYATI REEL OLARAK ARTAN HİÇBİR ÜRÜN YOK. BİR ÖNCEKİ YIL 330 BİN LİRA VERİLEN MISIRA BU YIL 260 BİN LİRA VERİYORSUNUZ. KUŞ GRİBİ SONRASI 200 BİN LİRAYA DÜŞÜYOR. 370 BİN LİRA AÇIKLADIĞINIZ BUĞDAYA 350 BİN LİRA AÇIKLIYORSUNUZ, PİYASADA 300 BİNE DÜŞÜYOR. NARENCİYE DALLARDA BEKLİYOR. PAMUĞUN MALİYETİ 900 BİN LİRAYKEN PİYASA DEĞERİ 450 BİN LİRA.

MALİYETLER:

TOHUMA, GÜBREYE, MAZOTA, İLACA HER YIL YÜZDE 35-40 ZAM GELİYOR. BU FİYAT-MALİYET YAPISI İÇİNDE TARIM SEKTÖRÜ HIZLA KAN KAYBEDİYOR. ÜRETİCİNİN SATIN ALMA GÜCÜ DÜŞERKEN REFAHI HIZLA GERİLİYOR.

TARIMA AYRILAN KAYNAK:

AKP'nin üç yılda tarıma verdiği kaynak 3 ile 4 katrilyon lira arasında değişti. Milli gelirin binde 7 ila 8'İNE DENK GELEN BU RAKAM, NÜFUSUN KIRSAL KESİMDEKİ YÜZDE 33'ü için ayrıldı. AB'NİN ORTAK TARIM POLİTİKASI AYNEN TÜRKİYE'de uygulanacak olsa, Türkiye'YE BUNUN 6 KATI DESTEK AYIRILMASI GEREKECEKTİ.

TARIMSAL KREDİLER:

ERDOĞAN, 'Kredilerde faiz oranlarını yüzde yüzde 8-15'E ÇEKTİK, 2 KATRİLYON LİRA KREDİ HACMİ YARATTIK' diyor. Üretici bırakın faizle kredi kullanmayı karnını doyuramıyor. Bunun sadece 350 trilyon lirası kullanıldı.

Kurumlar:

Köy Hizmetleri kapatıldı. Türkiye'DE TOPRAK VE SU KAYNAKLARININ KORUNMASI VE YÖNETİLMESİ BOŞLUKTA. TİGEM'in 38 işletmesinin 14'Ü 30 YILLIĞINA KİRAYA VERİLDİ. YALOVA VE DALAMAN TURİZM BÖLGESİ İLAN EDİLEREK RANTA AÇILDI. TARIMSAL ARAŞTIRMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'nde başta kuş gribi ile mücadele eden Manisa Aşı Üretim Enstitüsü olmak üzere bazı araştırma enstitülerinin kapatıldı.

Özelleştirme

Kârda olan Ereğli, Ilgın ve Bor şeker fabrikaları özelleştirme kapsamında. Üç dört tane daha kâr eden fabrika var. Onlar da devredildiğinde Şeker Fabrikaları bitirilmiş olacak. Tekel'İN ÖZELLEŞTİRİLMESİ GÜNDEMDE. HALBUKİ NE ŞEKER, NE DE TEKEL ZARAR EDİYOR.

KADROLAŞMA:

CUMHURİYET TARİHİNDE YAŞANMAYAN DÜZEYDE BİR KADROLAŞMA YAŞANDI. MAHKEME KARARIYLA GERİ DÖNEN YÖNETİCİLER, YENİDEN GÖREVDEN ALINIYORLAR. ŞUBE MÜDÜRÜ DÜZEYİNİN ALTINDA OLMAK ÜZERE TÜMÜYLE KENDİ KADROLARINI OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORLAR. VEKâLETLE ÇALIŞMA İLİŞKİSİ GENE CUMHURİYET TARİHİNDE OLMADIK BİÇİMDE VE YAYGIN OLARAK KULLANILIYOR.

GIDA DENETİMLERİ:

200 BİN ÜRETİM VE SATIŞ NOKTASI OLMASINA RAĞMEN, 4 BİN 500 CİVARINDA DENETİM ELEMANIYLA DENETİM YAPILMAYA ÇALIŞILIYOR. BAKANLIK, SORUMLU DENETİCİLİK VE ODALARIN DENETİMLERİNDEKİ GIDA DENETMENLİK SİSTEMİNE GEÇMEMEKTE DİRENİYOR. SU ÜRÜNLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ, ZİRAİ MÜCADELE İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜKLERİ KURULAMADI. AB'ye hazırlıkta inanılmaz yetersizlik söz konusu.

Okunma Sayısı: 407