ZMO TARIMI MASAYA YATIRDI - CUMHURİYET TARIM/HAYVANCILIK - 14.02.2006

GENEL MERKEZ ( )
17.02.2006 (Son Güncelleme: 17.02.2006 15:21:29)

TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI’NIN (ZMO) TARIMSAL ÖĞRETİMİN BAŞLANGICININ 160. YILDÖNÜMÜ KUTLAMALARI KAPSAMINDA DÜZENLEDİĞİ “2000’Lİ YILARDA TARIM SEKTÖRÜ SEMPOZYUMU”, 4-5 OCAK 2006 TARİHLERİNDE ANKARA MİLLİ KÜTÜPHANE SALONU’NDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ. TARIM HAFTASI ETKİNLİKLERİ KAPSAMINDA, “TÜRKİYE’NİN GERÇEK GÜNDEMİNE İLİŞKİN İLKELİ HABERCİLİK ANLAYIŞI” NEDENİYLE CUMHURİYET GAZETESİ TARIM-HAYVANCILIK EKİNE TÖRENLE ZMO BASIN ÖDÜLÜ VERİLDİ.

ZMO BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN SEMPOZYUMDA YAPTIĞI KONUŞMADA, 1846 YILINDA YEŞİLKÖY’DE AYAMAMA ÇİFTLİĞİ’NDE BAŞLAYAN TARIMSAL EĞİTİM VE ÖĞRETİMİN 160. ONUR YILINI KUTLADIĞINI SÖYLEDİ. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI MEHDİ EKER’İN SEMPOZYUMA KATILMAMASINI ANLAMANIN ÇOK KOLAY OLMADIĞINI BELİRTEN GÜNAYDIN, “ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI, 52 YILLIK GEÇMİŞİNDE OLDUĞU GİBİ GELECEĞİNDE DE, HİÇBİR KİŞİ VE MAKAM’A TEK BAŞINA PLATFORM AÇMAYACAK, KOŞULLAR NE OLURSA OLSUN, KAMUSAL DENETLEME ERKİNİ EKSİKSİZ YERİNE GETİRMEYE DEVAM EDECEKTİR” DEDİ.

GÜNAYDIN, TARIM SEKTÖRÜNÜN SON YILLARDA SÜREKLİ KAN KAYBETTİĞİNİ, İÇ TİCARET HADLERİNİN KORKUNÇ ŞEKİLDE TARIM ALEYHİNE GELİŞTİĞİNİ, SEKTÖRÜN GENELİNDE ÜRETİM ARTIŞLARININ NÜFUS ARTIŞ HIZININ GERİSİNDE KALDIĞINI, BAZI ALT SEKTÖRLERDE ÜRETİMDE GERİYE GİDİŞLERİN YAŞANDIĞINI VE KIRSAL YOKSULLUĞUN DAYANILMAZ BOYUTLARA ULAŞTIĞINI KAYDETTİ. IMF VE DÜNYA BANKASI ARACILIĞIYLA YÜRÜTÜLEN SÖZDE REFORM PROGRAMININ YIKICI ETKİLERİNE İŞARET EDEN GÜNAYDIN, “ANLAŞILMASI GÜÇ OLAN, SEÇİM MEYDANLARINDA BU TABLONUN ETKİLERİNDEN GENİŞ ORANDA YARARLANAN MEVCUT HÜKÜMETİN, AYNI POLİTİKALARI SÜRDÜRMESİ VE 2005-2007 YILLARI ARASINDA DA UYGULAMAK ÜZERE BENİMSEMESİDİR” DİYE KONUŞTU.

DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ’NÜN (DTÖ) GEÇEN ARALIK AYINDAKİ ZİRVESİNİN ARDINDAN NİSAN AYINDA BİR NİHAİ ANLAŞMAYLA TARIM ALANINDA İÇ DESTEKLER, İHRACAT SÜBVANSİYONLARI VE GÜMRÜK VERGİLERİNDE BİR LİBERALİZASYONUN GÜNDEME GELEBİLECEĞİNİ BELİRTEN GÜNAYDIN, ÖZELLİKLE GÜMRÜK VERGİLERİNDE RADİKAL BİR İNDİRİM SÜRECİNİN TÜRKİYE İÇ PİYASASINI TÜMÜYLE KORUMASIZ DURUMDA BIRAKABİLECEĞİNİ SÖYLEDİ. GÜNAYDIN, TÜRKİYE’NİN ORTAK TARIM POLİTİKASI’NA UYUM İÇİN DE YILLIK 11 EURO İLA 20 MİLYAR EURO ARASINDA DEĞİŞEN BİR KAYNAĞA GEREKSİNİMİ OLDUĞUNU KAYDETTİ. TARIM YASASI TASLAĞI’NDA, TARIMA AKTARILACAK KAYNAKLARIN GSMH`NİN YÜZDE 1’İ OLARAK BELİRLENDİĞİNE İŞARET EDEN GÜNAYDIN, “BU ÇEKİNGEN ALT SINIR BELİRLEME, SEKTÖRDEKİ KAYNAK EKSİKLİĞİ SORUNUNUN ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE DE SÜRECEĞİNE İŞARET EDİYOR” DEDİ.

ZMO’NUN, VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ YÜCEL AŞKIN’A TUTUKLAMANIN HEMEN ARKASINDAN BİR AÇIKLAMA İLE DESTEK OLDUĞUNU ANIMSATAN GÜNAYDIN, ŞÖYLE KONUŞTU:

“SAYIN BAŞBAKAN’IN BU HAKLI VURGULAMAYI YAPANLARA KARŞI SAVCILARI GÖREVE ÇAĞIRMASI, DEMOKRATİK BİR ÜLKEDE YAŞANMAMASI GEREKEN BİR OLUMSUZLUK OLARAK SAPTANMALIDIR. KUŞKUSUZ ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI’NIN ADALETİ ETKİLEME GİBİ BİR ÇALIŞMA İÇİNDE OLMASI BEKLENEMEZ. BUNUNLA BİRLİKTE ODAMIZ HER KOŞULDA, ÜYELERİNİN YANINDA OLMA KONUSUNDAKİ TAVRINI SÜRDÜRECEK, BU KONUDAKİ BASKILARA GÖĞÜS GERECEK BİR KARARLILIK SERGİLEYECEKTİR.”

GÜNAYDIN, TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜLERİNİN KAPATILMASI VE TİGEM İŞLETMELERİNİN KİRAYA VERİLMESİNİ DE ELEŞTİRDİĞİ KONUŞMASINDA, BAKANLIK VE BAĞLI/İLGİLİ KURULUŞLARDA ÇALIŞAN ZİRAAT VE SU ÜRÜNLERİ MÜHENDİSLERİNİN MAAŞLARINDA GEREKLİ DÜZENLEMELERİN İVEDİLİKLE YAPILMASI VE TARIM DANIŞMANLARININ SORUNLARININ ÇÖZÜLMESİNİ İSTEDİ.

SEMPOZYUMDA DAHA SONRA YAZILI VE GÖRSEL BASIN ÖDÜLLERİ, ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BİLİM, HİZMET VE TEŞVİK ÖDÜLLERİ İLE MESLEKTE 50. YILINI DOLDURAN MESLEKTAŞLARIMIZIN ÖDÜLLERİ TÖRENLE SAHİPLERİNE VERİLDİ. ZMO BİLİM ÖDÜLÜ’NÜ PROF. DR. MURAT ÖZGEN VE PROF. DR. HAMİT KÖKSEL ALDI. HİZMET ÖDÜLLERİ’NE ŞERAFETTİN ERBAYRAM VE ŞEKİP KOCATÜRK DEĞER BULUNDU. TEŞVİK ÖDÜLLERİ İSE DOÇ. DR. MELAHAT AVCI BİRSİN VE DR. TANER AKAR’IN OLDU.

CUMHURİYET GAZETESİ TARIM-HAYVANCILIK EKİ DE, “TÜRKİYE’NİN GERÇEK GÜNDEMİNE İLİŞKİN İLKELİ HABERCİLİK ANLAYIŞI İLE TARIM SEKTÖRÜNÜN SOSYO-EKONOMİK BÜTÜNÜNE İLİŞKİN SORUNLARINA ÇÖZÜM YOLLARINI, TÜM ÜLKE GENELİNDE SEKTÖRÜN YÖNETİCİLERİ ARACILIĞIYLA KAMUOYUNUN GÜNDEMİNE TAŞIMASI” NEDENİYLE ZMO BASIN ÖDÜLÜNE DEĞER BULUNDU. ZMO BASIN ÖDÜLLERİ AYRICA DÜNYA GIDA DERGİSİ, EVRENSEL GAZETESİ, KANAL TÜRK TV VE TARIM DOSYASI PROGRAMI (KANAL TÜRK TV) İLE AVRASYA TV VE TARIM DÜNYASI PROGRAMI’NA (AVRASYA TV) VERİLDİ.

SEMPOZYUMDA DAHA SONRA DR. NECDET ORAL, “KÜRESEL ZİNCİRLERE DOLANAN TÜRKİYE TARIMI” KONULU ÖZEL BİR SUNUM YAPTI. 2000-2005 DÖNEMİNDE ÖZELLEŞTİRME SALDIRISININ İVME KAZANDIĞINI, TARIMSAL KİT’LERİN YA KAPATILDIĞINI, YA DA İŞLEVSİZ HALE GETİRİLDİĞİNİ ANLATAN ORAL, “YERLİ-YABANCI TEKELLERE YENİ VURGUN OLANAKLARI SAĞLANDI. SON 5 YILDA GELİR DAĞILIMINDA DURUMU EN ÇOK BOZULAN TARIM KESİMİ OLDU. TÜRK TARIMININ GİRDİĞİ BU SARMALDAN KURTULABİLMESİ İÇİN ÇOK ULUSLU TARIM-GIDA ŞİRKETLERİNİN İHTİYAÇLARINA GÖRE HAZIRLANAN SÖZDE REFORM ÇALIŞMALARI TERK EDİLEREK, ULUSAL İHTİYAÇLARA YÖNELİK BİR POLİTİKA YAŞAMA GEÇİRİLMELİDİR” DİYE KONUŞTU.

SEMPOZYUMUN İLK GÜNÜ PROF. DR. GÜLCAN ERAKTAN YÖNETİMİNDE GERÇEKLEŞTİRİLEN “AB-TARIM MÜZAKERELERİ” BAŞLIKLI OTURUMA KONUŞMACI OLARAK, AB KOMİSYONU TÜRKİYE DELEGASYONU, TARIM-KIRSAL KALKINMA VE BALIKÇILIK SEKTÖR YÖNETİCİSİ KAİ BAUER, AB GENEL SEKRETERLİĞİ’NDEN ERHUN BAŞ, TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI MÜSTEŞAR YARDIMCISI VEDAT MİRMAHMUTOĞULLARI İLE DIŞ İLİŞKİLER VE AVRUPA TOPLULUĞU DAİRE BAŞKANI KEMAL SANDIK VE ZMO BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN KATILDI.

KAİ BAUER, AB OTP’Sİ İLE TÜRKİYE TARIM POLİTİKALARI ARASINDAKİ FARKLILIKLARA DİKKAT ÇEKTİ. ET VE SÜT FİYATLARI İLE KALİTENİN AB ÜLKELERİNE GÖRE DÜŞÜK OLDUĞUNU BELİRTEN BAUER, TÜRKİYE TARIM POLİTİKALARININ DAHA FAZLA LİBERALİZE OLARAK, DAHA FAZLA SERBEST PİYASA KOŞULLARINA AÇILMASI GEREKTİĞİNİ İLERİ SÜRDÜ. 2014 YILINDAKİ OTP’NİN BUGÜNKÜ OTP’DEN ÇOK FARKLI OLACAĞINI ANLATAN BAUER, TÜRKİYE’NİN KATILIM ÖNCESİNDE SÜRECE ÇOK İYİ HAZIRLANMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ. TARIM ALANINDA UYUMUN SAĞLANMASI İÇİN ÇOK SAYIDA PROJENİN TÜRKİYE’DE YÜRÜTÜLDÜĞÜNÜ BELİRTEN BAUER, ÜRETİCİLERİN DE KENDİLERİNİ YENİLEMESİ YÖNÜNDE ÖNERİLERDE BULUNDU.

TARIM BAKANLIĞI DIŞ İLİŞKİLER VE AVRUPA TOPLULUĞU DAİRE BAŞKANI KEMAL SANDIK, TARIM SEKTÖRÜ VE BAKANLIĞIN YETERLİ BÜTÇEYE SAHİP OLMAMASININ, AB SÜRECİNDEKİ ÇALIŞMALARI KISITLADIĞINI BELİRTİRKEN, TÜM BAKANLIK PERSONELİNİN AB KONUSUNDA SABAHLARA KADAR ÇALIŞTIĞINI SÖYLEDİ.

TARIM BAKANLIĞI MÜSTEŞAR YARDIMCISI VEDAT MİRMAHMUTOĞULLARI, HIRVATİSTAN’IN KATILIM ÖNCESİ DESTEKLERDEN OLAN SAPARD YARDIMLARINDAN 2006’DA YARARLANMASI KARARI ALINIRKEN, TÜRKİYE’NİN İÇ ÇEKİŞMELER NEDENİYLE BUNDAN HENÜZ YARARLANAMAYACAĞINI, 1 YILIN KAYBEDİLDİĞİNİ SÖYLEDİ. MİRMAHMUTOĞULLARI, “ARTIK KURU KURU ELEŞTİRME DEVRİ GEÇTİ. ÖYLE BİR ATEŞ GELİYOR Kİ BİZİ DE YAKACAK, SİZİ DE. GÜÇ BİRLİĞİ YAPMALIYIZ” DİYE KONUŞTU.

ZMO BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN DA, AB SÜRECİNİN BÜTÜNLÜKLÜ BİR ÇALIŞMA, BİRİKİM VE BİLGİ GEREKTİRDİĞİNE DİKKAT ÇEKEREK, YETKİLİLERİN KİTLE ÖRGÜTLERİNİN SESİNİ DUYMADIĞINI SÖYLEDİ. TARIMA GEREKLİ KAYNAK AKTARILMADIĞI SÜRECE UYUMUN HİÇBİR KOŞULDA SAĞLANAMAYACAĞINI DİLE GETİREN GÜNAYDIN, “SORUN MEVZUAT DEĞİL, YAŞAMIN TA KENDİSİDİR. AB SÜRECİ SADECE TEKNİK BİR ÇALIŞMA ALANI DEĞİL, TÜRKİYE YURTTAŞINI İLGİLENDİREN ÇOK YAKICI BİR SÜREÇTİR” DEDİ. TÜRKİYE’NİN ÜYE OLDUĞU GÜN, “BEN OTP’Yİ BEĞENMİYORUM, UYGULAMAYACAĞIM” DEME HAKKINA SAHİP OLMAYACAĞINA DİKKAT ÇEKEN GÜNAYDIN, ANCAK ŞİMDİ ÖNLEM ALINABİLECEĞİNİ KAYDETTİ. GÜNAYDIN, “TÜRKİYE BERBAT BİR DESTEKLEME SİSTEMİ İLE KAYNAKLARININ YÜZDE 80’İNİ BOŞA HARCIYOR” DEDİ.

SEMPOZYUM KAPSAMINDA İKİ GÜN BOYUNCA, “TARIM SEKTÖRÜNDE SORUNLU YILLAR”, “TARIMSAL KAMU YÖNETİMİNİN YENİDEN YAPILANMASI”, “BİYOYAKITLAR VE TÜRKİYE TARIMI”, “DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE ŞEKER SEKTÖRÜ” VE “SİYASAL PARTİLER VE TARIM SEKTÖRÜ” KONULU OTURUMLAR GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Okunma Sayısı: 782