SÜT ÜRETİCİLERİNDEN 35 MİLYON DOLARLIK TESİS - DÜNYA - 27.02.2006

GENEL MERKEZ ( )
27.02.2006 (Son Güncelleme: 28.02.2006 11:01:32)

SEK'in alternatifini damızlıkçılar kuruyor

ANKARA - Özelleştirilen Süt Endüstrisi Kurumu'NUN (SEK) YERİNE PİYASADA SÜT FİYATLARINI REGÜLE EDECEK BİR YAPI OLUŞTURULAMAMASINDAN YOLA ÇIKAN TÜRKİYE DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ, SÜT İŞLEME TESİSİ İÇİN ÜYELERİNDEN ONAY ALDI.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA ANKARA'da bir araya gelen Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği'NE (TDSYMB) BAĞLI ÜRETİCİ BİRLİKLERİ, 35 MİLYON DOLARLIK YATIRIMLA SÜT İŞLEME TESİSİ KURMA KONUSUNDA MERKEZ BİRLİĞİ'ne yetki verdi. TBSYMB Başkanı Mehmet Sedat Güngör, 1993 yılında özelleştirilen SEK'İN GÖREVLERİNİ YERİNE GETİRECEK BİR KURUM OLUŞTURMA PROJESİNİN SON AŞAMAYA GELDİĞİNİ BELİRTEREK, KENDİ MARKALARIYLA, SÜT TOZU, TEREYAĞI, PEYNİR GİBİ ÜRÜNLERİ PİYASAYA SUNACAKLARINI ANLATTI. ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN ÜRETİCİNİN KATMA DEĞERİNE SAHİP ÇIKMA ÇABASINA DESTEK VERDİKLERİNİ SÖYLEDİ. TÜRKİYE ZİRAATÇILAR DERNEĞİ BAŞKANI İBRAHİM YETKİN DE SEK'in özelleştirilmesinden sonra ortaya çıkan boşluğun doldurulmasının, Türk üreticisi açısından büyük kazanç olacağını söyledi.

Bir dönemler Türkiye'DE SÜT FİYATLARININ BELİRLENMESİNDE ÖNEMLİ ROL OYNAYAN VE AŞIRI FİYAT OYNAMALARINI ENGELLEYEN SÜT ENDÜSTRİSİ KURUMU'nun özelleştirilmesinden sonra piyasada oluşan boşluğu üretici kendisi gidermeye çalışıyor. TDSYMB'NİN BU KONUDA UZUN SÜREDİR YÜRÜTTÜĞÜ ÇALIŞMAYA, 64 ÜRETİCİ BİRLİĞİ GEÇTİĞİMİZ HAFTA ANKARA'da yapılan toplantıda tam destek verdiler. Proje çerçevesinde Merkez Birliği, DenizBank, Rabobank ve bazı özel kredi kuruluşları ile görüşmeler yaptı. Merkez Birliği önümüzdeki dönemde, toplam 35 milyon dolara mal olacak projenin öz kaynaklarla karşılanması veya kredi kullanılması konusunda bir karşılaştırma yapacak ve kararını verecek.

TDSYMB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sedat Güngör, SEK'İN PİYASADAN ÇEKİLMESİYLE BİRLİKTE ÜRETİCİLERİN ORTADA KALDIĞINI BELİRTEREK ASIL AMAÇLARININ SÜT FİYATLARINI REGÜLE ETMEK OLDUĞUNU SÖYLEDİ. TARIM BAKANLIĞI'nın 2013 yılında 23.2 milyon sütün işlenmesini öngördüğünü ifade eden Güngör, "Mevcut koşullarda bu rakama ulaşmak çok zor. Biz bu projemizle buna katkıda bulunmaya çalışıyoruz" dedi. Kendi markalarıyla piyasaya çıkacaklarını vurgulayan Güngör, "Belirli bir zaman veremiyoruz, ancak çok fazla zaman almadan projeyi hayata geçireceğiz" diye konuştu.

TDSYMB'NİN PROJESİNE SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNDEN DE DESTEK GELDİ.

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN, AB BÜNYESİNDE ORTAK PİYASA DÜZENİ OLMASINA RAĞMEN, TÜRKİYE'de üreticinin SEK'İN ÖZELLEŞTİRİLMESİNDEN SONRA YALNIZ KALDIĞINI SÖYLEDİ. SÜTÜN HALEN ÜRETİCİDEN ALINAN FİYATIN ÇOK ÜZERİNDE TÜKETİCİYE SUNULDUĞUNA DİKKAT ÇEKEN GÜNAYDIN, BU PROJENİN GEREK PİYASANIN KAYIT ALTINA ALINMASINA GEREKSE DAHA FAZLA SÜT TÜKETİLMESİNE KATKISI OLACAĞINI ANLATTI.

TÜRKİYE ZİRAATÇILAR DERNEĞİ BAŞKANI İBRAHİM YETKİN DE SEK'in boşluğunu dolduracak projeye destek verdiklerini söyledi. üreticinin emeğinin karşılığını almasına faydası olacağını kaydeden Yetkin, "Özellikle belirli dönemlerde üretici tamamen özel sektör firmalarının elinde kalıyordu. ürettiği süt elinde kalan üreticiler, şirketlerin verdiği fiyatlara razı olmak zorunda kalıyorlardı. Bu projenin bir an önce hayata geçmesi, bu mağduriyeti giderecektir" dedi.

Özelleştirilen Süt Endüstrisi Kurumu'NUN YERİNE PİYASADA SÜT FİYATLARINI REGÜLE EDECEK BİR YAPI OLUŞTURULAMAMASINDAN YOLA ÇIKAN TÜRKİYE DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ, SÜT İŞLEME TESİSİ İÇİN ÜYELERİNDEN ONAY ALDI.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA ANKARA'da bir araya gelen Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği'NE (TDSYMB) BAĞLI ÜRETİCİ BİRLİKLERİ, 35 MİLYON DOLARLIK YATIRIMLA SÜT İŞLEME TESİSİ KURMA KONUSUNDA MERKEZ BİRLİĞİ'ne yetki verdi.

TBSYMB Başkanı Mehmet Sedat Güngör, 1993 yılında özelleştirilen SEK'İN GÖREVLERİNİ YERİNE GETİRECEK BİR KURUM OLUŞTURMA PROJESİNİN SON AŞAMAYA GELDİĞİNİ BELİRTEREK, KENDİ MARKALARIYLA, SÜT TOZU, TEREYAĞI, PEYNİR GİBİ ÜRÜNLERİ PİYASAYA SUNACAKLARINI ANLATTI.

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN ÜRETİCİNİN KATMA DEĞERİNE SAHİP ÇIKMA ÇABASINA DESTEK VERDİKLERİNİ SÖYLEDİ. TÜRKİYE ZİRAATÇILAR DERNEĞİ BAŞKANI İBRAHİM YETKİN DE SEK'in özelleştirilmesinden sonra ortaya çıkan boşluğun doldurulmasının, Türk üreticisi açısından büyük kazanç olacağını söyledi.

Okunma Sayısı: 542