ZİRAATÇILARDAN HIZLI TREN UYARISI - SABAH

GENEL MERKEZ ( )
01.06.2007 (Son Güncelleme: 01.06.2007 12:04:46)

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın çalışmalar sırasında ortaya çıkan hafriyatın tarım arazilerinin üzerine dökülmesinin, Çevresel Etki Değerlendirme Raporu, kanun ve yönetmeliklere aykırı olduğunu savundu.

Konya-Ankara Hızlı Tren Projesi‘nin tarım toprakların katliamına dönüşeceği öne sürüldü.

"Hızlı Tren tarımı baltalıyor"

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, Konya-Ankara Hızlı Tren Projesi sırasında çıkarılan hafriyatın dolgu malzemesi olarak kullanılmayacak bölümünün tarım arazileri üzerine döküldüğünü belirterek, "Bu uygulama, tarımı baltalıyor" dedi.

Toplam 306 kilometrelik uzunluğa sahip proje kapsamında 8 milyon metreküp dolgu, engebeli yerlerde 12 milyon metreküp yer açılacağını söyleyen Günaydın, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu‘nda önerilen yöntemlerin hayata geçirilmediğini öne sürdü. Günaydın, "Polatlı‘yı yaklaşık 50 km. geçmiş bulunan Hızlı Tren Projesi‘nde, kazı çalışmalarından çıkan milyonlarca m3 dip toprağı, ekili alanların üzerine dökülüyor. Odamız tarafından yerinde yapılan tespitler uyarınca, özellikle Polatlı Tarım İşletmesi civarında yapılan çalışmaların bir çevre katliamına dönüştüğü görülüyor" diye konuştu.

Günaydın, taşeron firma ile Polatlı Tarım İşletmesi Müdürlüğü arasında imzalanan protokol gereği, tarımsal amaçlı kullanılmayan alanlara hafriyat toprağı depolandığını kaydetti. Köylünün ekili tarlası üzerine de 6-7 metre yüksekliğinde hafriyat toprağı döküldüğünü savunan Günaydın, şöyle konuştu:

"Hafriyat dökümü Odamızca fotoğraflanmıştır. Depolanan hafriyat toprağının sezonda kaydedilecek şiddetli yağışlar sonrasında kaymak suretiyle bir balçık yığını halinde diğer alanları da kaplaması tehlikesi mevcuttur. Bunun yanında, firma ile arazi sahibi arasında (varsa) yapılan anlaşmanın niteliği ne olursa olsun, ekili arazi üzerine hafriyat toprağı dökülmesi kabul edilemez. Sözü edilen projenin ÇED hükümlerine duyarlı olarak yürütülmesi konusunda uyarıyoruz. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nı da denetleme yapmaya ve önlem almaya çağırıyoruz."

Okunma Sayısı: 557