‘TARIM ARAZİSİ KATLİAMINA DÖNÜŞMESİN’ - EVRENSEL

GENEL MERKEZ ( )
02.06.2007 (Son Güncelleme: 02.06.2007 12:23:25)

TMMOB‘a bağlı Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, Ankara-Konya arasında sürdürülen Hızlı Tren Projesi‘nin tarım arazisi katliamına dönüştüğü uyarısı yaparak, ilgilileri görevlerini yapmaya, gerekli önlemleri almaya çağırdı.

Ankara-Konya arasında yapımı süren Hızlı Tren Projesi‘ndeki kazı çalışmalarından çıkan toprakların verimli tarım arazileri üzerine döküldüğünü, yerinde tespit ettiklerini kaydeden Günaydın, yetkilileri uyardı. Dün bir açıklama ile uyarısını yapan Günaydın, 306 kilometrelik uzunluğa sahip Ankara-Konya Hızlı Tren Projesi kapsamında, 8 milyon metreküp dolgu, 12 milyon metreküp yarma olacağını, projenin en can alıcı konusunun ise, kazıdan çıkacak malzemenin dolguda kullanılacak kısmından artan milyonlarca metreküp dip toprağının akıbeti olduğunu dile getirdi.

Projeye ilişkin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunda, "demiryolu güzergahı etrafındaki arazilerin tarım arazisi olması nedeniyle hafriyat malzemelerinin geri kalanı için araziye sermek suretiyle bertarafın söz konusu olmadığı"nın belirtildiğine vurgu yapan Günaydın, Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Yasası ile Hafriyat Toprağı İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği hükümlerinin de verimli tarım toprakları üzerine hiçbir şekilde hafriyat toprağı dökülmeyeceğini hükme bağladığına dikkat çekti. Bu hükümlere rağmen, kazılardan çıkan milyonlarca metreküp dip toprağının ekili alanların üzerine döküldüğü uyarısı yapan Günaydın, Polatlı Tarım İşletmesi civarındaki çalışmaların katliama dönüştüğünü bildirdi.

‘Katliam genişleyebilir‘

Günaydın, taşeron firma ile Polatlı Tarım İşletmesi arasında imzalanan protokol ile işletmenin tarımsal amaçlı kullanmadığı alanlara ve köylünün ekili tarlası üzerine 6-7 metre yüksekliğinde hafriyat toprağı depolandığını fotoğraflarla tespit ettiklerini dile getirdi.

Her iki yöntemde de depolanan hafriyat toprağının şiddetli yağmurlar sonrasında kaymak suretiyle balçık yığını halinde diğer alanları kaplayacağı tehlikesine işaret eden Günaydın, firma ile arazi sahibi arasında anlaşma yapılsa bile, ekili arazi üzerine hafriyat toprağı dökülmesinin kabul edilemeyeceğini, Anayasa‘nın 35‘inci maddesine atıfta bulunarak dile getirdi. Günaydın, Konya‘ya kadar olacak çalışmalarda da benzer yöntemlerin kullanılması olasılığını hatırlatarak, çevre felaketinin boyutlarının artacağını kaydetti. Günaydın, Tarım ve Köyişleri, Çevre ve Orman bakanlıkları ile Tarım il ve Çevre ve Orman il müdürlüklerini konuya ilişkin denetleme yapma çağrısı yaptı. (Ankara/EVRENSEL)

Okunma Sayısı: 436