UNAKITAN MAYINLI ARAZİYE GİRDİ - BİRGÜN - 04.03.2006

GENEL MERKEZ ( )
04.03.2006 (Son Güncelleme: 09.03.2006 11:32:49)

ÇİLEM KAYA ANKARA / CHP'nin, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan hakkında vermeyi kararlaştırdığı üçüncü gensoru önergesinde, çocuklarına haksız kazanç sağladığına ilişkin iddiaların yanı sıra yepyeni bir iddia daha gündeme getiriliyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem, "Sınır bölgelerimizdeki mayınlı arazilerin 49 yıllığına yabancılara verilmesini öngören bir düzenleme yapıldı. Bu düzenleme ülkemizin güvenliğini çok yakından ilgilendirmektedir. Gensoruda bu konuyu da gündeme taşıyacağız" dedi.

Sınır bölgelerindeki mayınlı arazilerin tarıma açılmasına yönelik ihalelerinin yabancı şirketlere de açık olması kamuoyunda sert tartışmalara neden olmuştu. Askeri çevreler, sınır bölgelerinin yabancılara açılmasının güvenlik açısından problem olduğuna değinirken, Sabah gazetesinde tarıma açılması düşünen, Suriye sınırında Petrol araması yapılacağını iddia etmişti.

Erdem, CHP'NİN UNAKITAN'la ilgili hazırlamakta olduğu gensoru önergesi konusunda özetle şöyle konuştu :

"CHP Merkez Yürütme Kurulu, Genel Başkanımız Deniz Baykal Başkanlında yaptığı toplantıda iç ve dış sorunları ayrıntılı olarak değerlendirdi, bu arada, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan hakkında yeni bir gensoru verilmesini de kararlaştırdı.

Gensoruda, Maliye Bakanı'NIN OĞLU ABDULLAH UNAKITAN'ın sahibi olduğu likid yumurta üretimi yapan firmaya KDV indirimi yapılmasını gündeme getireceğiz. Bilindiği gibi yumurtada yüzde 18 olarak uygulanan KDV bir anda yüzde 8'E DÜŞÜRÜLDÜ.

GENSORUNUN İKİNCİ BİR UNSURU, MALİYE BAKANI'nın kızı Zeynep Unakıtan'IN SOYADINI KULLANARAK TELSİM'e gitmesi, böylece rekabet kuralların tamamen dışında mal pazarlamaya, aracılık yapmaya çalışmasıdır.

Sınır bölgelerimizdeki mayınlı arazilerin yabancılara uzun süreli kiralanması gensorunun bir diğer unsurunu oluşturmaktadır."

Geri sayım başladı

MALİYE Bakanlığı, mayınlı arazilerin temizlenerek, buralarda tarım yapılmasına dönük projenin ilk olarak Mardin'DE BAŞLATILMASI KARARINI ALMIŞTI. MALİYE BAKANLIĞI YETKİLİLERİ, MAYINLI ARAZİLERİN TEMİZLENMESİ PROJESİYLE ÇOK SAYIDA YERLİ VE YABANCI KURULUŞUN İLGİLENDİĞİNİ BİLDİRMİŞTİ. ÇOK SAYIDA AMERİKAN VE İNGİLİZ ŞİRKETİNİN SÖZ KONUSU PROJEYLE İLGİLİ KENDİLERİNDEN BİLGİ ALDIĞINI VURGULAYAN MALİYE YETKİLİLERİ, UKRAYNA VE BULGARİSTAN'dan bazı şirketlerin de, bu işe talip oldukları yolunda kendilerine beyanda bulunduklarını kaydetti. Bu arazilerin yabancılar tarafından kullanılmasına birçok çevre karşı çıkıyor.

Ne kadar arazi mayınlı?

UZMANLAR, özellikle sınır bölgelerinde yer alan geniş mayınlı arazilerin bu halde kalmasının, ülke ekonomisi için büyük bir kayıp olduğu görüşünde birleşiyor. Ziraat Mühendisleri Odası'NIN DEĞERLENDİRMELERİNE GÖRE, UZUN YILLARDIR TARIMSAL AMAÇLI KULLANILMAYAN TOPRAKLAR, KİMYASAL İLAÇ VE GÜBRE KALINTISI İÇERMEDİĞİ İÇİN, ORGANİK TARIMA ÇOK ELVERİŞLİ. TÜRKİYE'de bulunan mayınlı arazilerin belirlenmesi yönünde yapılan çalışmalara göre Mardin'DE 49 BİN, HATAY'da 36 bin, Kilis'TE 34 BİN, GAZİANTEP'te 15 bin, Şanlıurfa'DA DA 55 BİN DÖNÜM ARAZİ MAYINLI. ŞIMAK'taki mayınlı arazilerin büyüklüğüne dönük ölçüm sonuçları da, önümüzdeki günlerde Bakanlığa iletilecek.

Okunma Sayısı: 403