180 ÜRÜN SİGORTALANACAK, KAYITLI ÇİFTÇİNİN ÖDEYECEĞİ PRİMİN YARISI DA DEVLETTEN - REFERANS - 14.03.2006

GENEL MERKEZ ( )
14.03.2006 (Son Güncelleme: 23.03.2006 17:14:35)

DOLU, YANGIN, FIRTINA GİBİ DOĞAL RİSKLERE KARŞI 180'e yakın bitkisel ürünün sigortalanması için tarım sigortasına dair kanun 2006'DAN İTİBAREN YÜRÜRLÜĞE GİRDİ. PRİM ÖDEMELERİNDE DEVLET KAYITLI ÇİFTÇİYE YÜZDE 50 KATKI SAĞLAYACAK. HER YIL YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLECEK SİSTEMDE, RİSK TEMİNATLARI VE BRANŞLAR GENİŞLETİLEBİLECEK.10 YIL SÜRE İLE DEVLET DESTEĞİNİN DEVAM EDEBİLECEĞİ BELİRTİLEN SİSTEMİN EN ÖNEMLİ HEDEFİ İSE PRİM BÜYÜKLÜĞÜNÜN ARTMASI. SİSTEMİN AMACI ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA DEVLET DESTEĞİNİN TAMAMEN KALDIRILMASINI SAĞLAMAK.

TARIM SİGORTA KANUNU'nun kapsamı 28 Şubat'TA YAPILAN BAKANLAR KURULU TOPLANTISINDA BELİRLENDİ. TÜRKİYE'de tarımsal ürünlerin en çok risk aldığı don ise bu yıl sadece sosyo ekonomik gelişmişlik düzeyi en geri olan 90 ilçede pilot uygulama olarak sigorta kapsamında yer alacak. Kurul ayrıca ön ve soy kütükleri kayıtlı olan süt sığırları ve kapalı sistemde ve biogüvenlik sistemi ile üretilen kümes hayvanlarını da sigorta kapsamında gösterdi.

Sistem üçlü bir organizasyonla yürütülecek. İşleyiş 16 sigorta şirketinin kurduğu üst şirket olan Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi (TARSİM) ile yürütülecek. TARSİM'E BAĞLI OLARAK TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI, HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI VE MESLEK ÖRGÜTLERİ TEMSİLCİLERİNDEN KURULAN YÖNETİM KURUL İSE SİSTEMİN İŞLEYİŞİNE DAİR BÜTÜN KARARLARI ALACAK. DEVLET İSE PRİM KATKISININ YANI SIRA DENETLEME YASAL ÇERÇEVEDEN SORUMLU OLACAK. SİGORTA ŞİRKETLERİ İSE ÇİFTÇİYE POLİÇE SATMAKLA YÜKÜMLÜ OLACAKLAR. SATTIKLARI HER POLİÇE İÇİN PRİM ALACAKLAR.

TOPLAM SİGORTA İÇİNDE TARIMIN PAYI YÜZDE 0.67

TÜRKİYE'nin tarım sigortaları konusunda deneyimi 1957'LERE UZANMASINA RAĞMEN HALA EKİLEBİLİR ARAZİLERİN ANCAK YÜZDE 2'si sigortalanabiliyor. 2005 yılında toplam sigorta içinde tarımın aldığı pay 0.67 prim büyüklüğü ise sadece 48.5 milyon YTL oldu. Uzmanlar, tarım sigortalarının yavaş gelişmesinin bugüne kadar özel şirketlerinin farklı fiyat uygulamaları ve primlerin yüksek olmasının yanı sıra sigortalanacak ürün ve risk teminatlarının yetersiz olması ve çiftçinin özel şirketlere tam olarak güvenmemesi şeklinde açıklıyorlar. Sigortanın gelişmesi için ilk ciddi adım Dünya Bankası'NIN VE AVRUPA BİRLİĞİ'nin (AB) de uyarıları ile 1995 Tarım Sigortaları Vakfı'NIN KURULMASIYLA GERÇEKLEŞTİ. TARIM SİGORTALARI KANUNU'nun hazırlanmasında da ön ayak olan vakıf, şimdi bu misyonunu 16 özel sigorta şirketinin ortaklığında kurulan TARSİM'E DEVREDECEK. "BU SİSTEMDE DEVLET ÇİFTÇİYE GÜVEN VERDİĞİ GİBİ PRİM YÜKÜNÜ YARI YARIYA PAYLAŞACAK. HAVUZDA BİRLEŞEN ŞİRKETLER BÜTÜN POLİÇELERİ STANDART UYGULAYACAK" DİYEN TARSİM GENEL MÜDÜRÜ BÜLENT BORA, ÜÇ YIL İÇİNDE EKİLEBİLİR ARAZİLERİN YÜZDE 20'sinin tarım sigortası kapsamına dahil olmasını ve prim büyüklüğünün yaklaşık 500 milyon YTL'YE ÇIKMASININ HEDEFLENDİĞİNİ BELİRTİLİYOR. BORA, 2006'daki prim büyüklüğünün 100 milyon YTL'YE ÇIKABİLECEĞİNİ ÖNGÖRÜYOR.

SİSTEMİN EN ÖNEMLİ SIKINTISI ALTYAPI SORUNU

ANCAK SİSTEMİN ETKİLİ BİR ŞEKİLDE BAŞLAYABİLMESİ İÇİN BAZI SIKINTILAR DA SÖZ KONUSU. SİSTEMİN TAM OLARAK HAYATA GEÇMESİ YILIN ORTALARINI BULMASI BEKLENİYOR. ÇÜNKÜ SİSTEMİ ÇALIŞTIRACAK ALT YAPI HALA OLUŞTURULMADI. TARSİM İSE UYGULAMANIN ERKEN BAŞLAMASI İÇİN FORMÜLLER ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR. HÜKÜMETTEN SADECE BU YILA MAHSUS OLARAK SADECE YENİ SİSTEMİN ÖNGÖRDÜĞÜ KAPSAMDAKİ ÖZEL SİGORTA POLİÇELERİNE TIPKI SİSTEM BAŞLAMIŞ GİBİ PRİM DESTEĞİ VERMESİNİ İSTEDİKLERİNİ AÇIKLAYAN BÜLENT BORA, MART AYI SONUNA KADAR DURUMUN NETLEŞMESİ GEREKTİĞİNİ BELİRTİYOR.

BAKANLIĞIN CEVABI OLUMLU OLURSA, ÇİFTÇİLER SİSTEMİN ÖNGÖRDÜĞÜ ÜRÜN VE RİSK KAPSAMINDAKİ SİGORTA POLİÇELERİ İÇİN ÖZEL ŞİRKETLERLE ANLAŞSALAR DAHİ YÜZDE 50 PRİM DESTEĞİNİ ALABİLECEKLER. GECİKME OLURSA BU YIL SERA ÜRÜNLERİ, NARENCİYE, ÇELTİK GİBİ ÜRÜNLERLE SÜT SIĞIRLARI VE KÜMES HAYVANLARI SİGORTALANABİLECEK. ÇÜNKÜ BİTKİSEL ÜRÜN SİGORTALARINDA SİGORTA SON KABUL TARİHLERİ VAR VE SİGORTA SÜRESİ HASAT DÖNEMİNDE BİTTİĞİ İÇİN BİRÇOK ÜRÜN BU KAPSAMIN DIŞINDA KALMIŞ OLACAK.

TARIM BAKANLIĞI PRİM İÇİN 200 MİLYON YTL AYIRDI

TARIM BAKANLIĞI TARSİM İÇİN 2006 YILINDA ÖDENMEK ÜZERE 200 MİLYON YTL PRİM BÜTÇESİ OLUŞTURDU. SİSTEMİN GEÇ BAŞLAMASI İHTİMALİ NEDENİYLE BU PARANIN ANCAK YÜZDE 10’UNUN KULLANILACAĞINA DİKKAT ÇEKEN BÜLENT BORA, “AYRILAN BÜTÇENİN KULLANILMASI İÇİN İKİ KATI TUTARINDA POLİÇE ANLAŞMASI YAPMAK GEREK. BU DA TEKNİK OLARAK MÜMKÜN DEĞİL” DİYOR. TARIM SİGORTALARI VAKFI GENEL MÜDÜRÜ TANFER DİNLER İSE BAKANLIĞIN AYIRDIĞI PRİM BÜTÇESİNİN BU YIL İÇİN YETERLİ OLDUĞUNU BELİRTİYOR. VAKFIN 95 YILINDAN BU YANA BU SİSTEMİN OTURMASI İÇİN ÇABA GÖSTERDİĞİNİ SÖYLEYEN DİNLER, SİSTEMİN ÇOK BAŞARILI OLABİLECEĞİNE DİKKAT ÇEKİYOR. TÜRKİYE’NİN TARIM SİGORTALARI KONUSUNDA İKİ ÖNEMLİ AVANTAJI OLDUĞUNU SÖYLEYEN DİNLER, BUNLARDAN BİRİNİN 95 YILINDAN BU YANA VAKFIN OLUŞTURDUĞU HASAR TESPİTİ VE RAPORLAMA KONUSUNDA GELİŞMİŞ BİR VERİ TABANI SİSTEMİNİN BULUNMASI BİR DİĞERİNİN İSE SAYILARI 65 BİNİ BULAN ZİRAAT MÜHENDİSLERİ OLDUĞUNU SÖYLÜYOR.

SİSTEMİN ÖNEMLİ KONULARINDAN BİRİ DA HASAR TESPİT ÇALIŞMALARINI KİMİN YAPACAĞI. YASAYA GÖRE ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASINDAN EĞİTİM ALACAK ZİRAAT MÜHENDİSLERİ VE VETERİNER HEKİMLER HASAR TESPİT EKSPERİ OLABİLİYORLAR. KURULDUĞU GÜNDEN BU YANA 760 EKSPER YETİŞTİREN TARIM SİGORTALARI VAKFI'nın da bu konuda ciddi bir birikimi bulunuyor. Tarım Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı'NIN DA EĞİTİM ÇALIŞMALARI KONUSUNDA HAZIRLIKLARI VAR. ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN İSE BU EĞİTİMLERİN SADECE ODANIN VEREBİLECEĞİNE DİKKAT ÇEKEREK BU İŞİN BASİT BİR SİGORTACILIK İŞLEMİ OLARAK GÖRÜLMESİNİ ELEŞTİRİYOR. HAZİNE’NİN KURS VERMEYE HAZIRLANMASININ YANI SIRA BU KURSLARI ZİRAAT İLE İLGİLİ OLSUN OLMASIN HERKESE AÇMAYA PLANLAMASININ YASALARA AYKIRI OLDUĞUNU SÖYLEYEN GÜNAYDIN, GEREKİRSE YARGIYA GİDECEKLERİNİ SÖYLÜYOR. HASAR TESPİTİ KONUSUNDA İSE BİNİ AŞKIN ELEMANIN YETİŞMESİ GEREKİYOR.

Okunma Sayısı: 414