ANTEPFISTIĞI'NDA HASAT UYARISI !

GAZİANTEP ŞUBE ( )
21.07.2007 (Son Güncelleme: 23.07.2007 13:42:41)

Şube başkanımız Ahmet Faruk DEMİR; Antepfıstığında hasat zamanı ve uygulanan hasat yöntemlerindeki yapılan yanlışlıklar hakkında açıklamalarda bulundu. DEMİR‘in açıklamaları şöyle:

"Antepfıstığında en uygun hasat dönemi; meyvelerin %1-3 oranında ağaç altına döküldüğü, meyve kabuklarının rengi saydamlıktan matlığa dönüştüğü, kırmızı renkteki yumuşak kabuk sert kabuktan kolaylıkla ayrıldığı ve sert kabuğun çatladığı dönemdir. Bu dönemde iç ağırlığı ve yağ oranı en yüksek düzeydedir. İşte bu dönem hasat için en uygun dönemdir.

Antepfıstığında hasat salkımlarının (cumbaların) elle koparılması ile yapılır. Cumbaların salkım eğiminin ters yönde ve salkım sapının dalla birleştiği yerden koparılmasına özen gösterilmelidir. Salkımı daldan koparmadan meyveleri tek tek seçerek hasat yapmak doğru değildir. Hasat bu şekilde yapılırsa ağaç üzerindeki salkım sapları ve baş meyveler kalmaktadır. Ağaçta kalan bu artıklar zararlılar için uygun bir barınak teşkil edeceğinden mutlaka koparılmalıdır. Bunun yanında sopa ile dallara vurarak hasat yapmakta doğru değildir. Bu şekilde yapılan hasat da ağaç dalları zedelenip kırılabilir. Ayrıca gelecek yılın mahsul gözleri zarar görebilir."

 

Okunma Sayısı: 1404
Fotoğraf Galerisi