İTHAL BUĞDAYA MUHTAÇ OLDUK - CUMHURİYET

GENEL MERKEZ ( )
01.08.2007 (Son Güncelleme: 01.08.2007 11:48:37)

AKP hükümetinin tarım politikaları kuraklıkla birleşince Türkiye'nin ürettiği buğday yıllar sonra ilk kez ihtiyacı karşılayamayacak düzeye indi. Veriler, 1.5 milyon ton buğday ithalatının zorunlu olacağını işaret ediyor. Antalya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Vahap Tuncer "Türkiye'nin bugüne kadar yaklaşık 21 milyon ton dolayında buğday rekoltesi vardı. Ama bu sene 3 milyon ton dolayında bir açık, 1.5 milyon ton dolayında ithalat yapılmasını zorunlu kılıyor" dedi.

Hükümetin tarım politikaları ve artan kuraklık nedeniyle 1.5 milyon tonluk ithalat zorunlu olacak

AKP‘nin tarım politikaları ile üretimde yaşanan yüzde 40‘lık düşüş, ithalatı zorunlu kılıyor

ANTALYA (Cumhuriyet Bürosu) - Hükümetin tarım politikaları ve kuraklık nedeniyle buğday üretiminde yüzde 40 oranında düşüş yaşanacağı tahmin ediliyor. Veriler yıllar sonra, ülkede üretilen buğdayın ihtiyacı karşılamayacağı ve 1.5 milyon tonluk ithalatın zorunlu olacağına işaret ediyor.

Bu yıl bütün yurtta olduğu gibi Akdeniz Bölgesi‘nde de tahıl ürünleri ve bazı meyvelerde verim ciddi oranda düştü. Antalya Tarım İl Müdürü Bedrullah Erçin , bu yıl bölgedeki buğday rekoltesinin 40 bin ton düşerek 370 bin tonda kalabileceğini belirtti. Antalya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Vahap Tuncer ise bunun "çok iyimser" bir tahmin olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: "Geçen yıl dekar başına 400-450 kilo hasat yapan çiftçinin bu yıl, ancak 150 kilo hasat yapabildiğini görüyoruz. Yayla bölgesindeki çiftçilerin ürünlerinde ise yüzde 40‘lara varan oranda azalmalar var. Mayıs‘ta yeterli yağış düşmediği için buğday tanelerinin ağırlığı da azaldı. Bize göre ülke genelinde rekolte 3 milyon tona varan oranda düşecektir. Türkiye‘nin bugüne kadar yaklaşık 21 milyon ton dolayında buğday rekoltesi vardı. 1.5 milyon ton dolayında ihtiyaç fazlası üretilirdi. Ama bu sene 3 milyon ton dolayında bir açık, 1.5 milyon ton dolayında ithalat yapılmasını zorunlu kılıyor. Yıllardan beri ilk kez bu düzeyde bir ithalat gereği duyulacak."

Seçim öncesi Toprak Mahsülleri Ofisi depolarındaki buğday stoklarının eridiğini bildiren Tuncer, önümüzdeki dönemde arz yetersizliği yaşanacağını söyledi. Çiftçilerin ve tüccarların buğday stoklayarak fiyatının artmasını bekleyeceğini anlatan Tuncer, ekmeğe zam geleceğini ifade etti. Tuncer, hükümetin buğday üreticisine dekar başına vereceği 15 YTL‘lik kuraklık desteğinin zararı karşılamayacağına dikkat çekerek sulama politikası izlenmediği için bu desteğin bir anlamı olmadığını anlattı.

‘Fiyatlar artacak‘

Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı da şeftali, kayısı, erik ve ayvanın erken sıcaklıklar yüzünden yeterli gelişimi gösteremediğini vurgulayarak ürünlerde tüm dünyada bir daralma olacağını belirtti. Arz eksikliğinden dolayı pazarda bu ürünlerin fiyatının artacağını vurgulayan Satıcı, "Toptancılarda 1 ila 1.3 YTL düzeyinde seyredecek olan bu meyvelerin pazarlama ağı sonucunda vatandaşa maliyetinin 2 YTL‘nin altında olmayacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Kirazda da bu yıl rekoltenin yeterli olmasına karşın kalitenin düşmesi, ihracatı olumsuz etkiliyor. Mustafa Satıcı, bugüne kadar ancak 70 milyon dolarlık ihracat olduğunu, bunun en fazla 100 milyon dolarda kalabileceğini, oysa sezon başında kiraz ihracatının 150 milyon dolar olmasını beklediklerini ifade etti.

Okunma Sayısı: 432