TARIMSAL SULAMADA REFORM ÇAĞRISI

ADANA ŞUBE ( )
14.08.2007 (Son Güncelleme: 14.08.2007 12:26:37)

12 Ağustos 2007 tarihli Hürriyet Gazetesi, Çukurova Bölge Eki‘nin haberidir.

ZMO Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, kuraklık gerçeğiyle karşı karşıya iken tarlalarda vahşi sulama yerine, devlet desteğiyle damlama veya yağmurlama sulama sistemlerine geçilmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, 130 ülkeden 3 bine yakın bilim adamının 6 yılda hazırladığı Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Raporu‘nda iklim kuşaklarının 150 ile 500 kilometre kuzeye kayacağından söz edildiğini belirtip, yıllık 112 milyar metreküp su rezervine sahip Türkiye‘de etkisini hissettiren kuraklığa karşı tarımsal sulamada acil reform gerektiğini söyledi.

KURAKLIK BM RAPORUNDA

Barut, şu an yaşanan kuraklığın BM raporunu doğruladığını söyledi. Bu raporun ve yaşanan kuraklığın dikkate alınması uyarısında bulunan ZMO Şube Başkanı, "Günümüzde yaşadığımız kuraklık bu raporları doğrulamaktadır. Bu durum, Türkiye‘nin önümüzdeki dönemde daha az yağış alan ve daha kurak bir iklime sahip olacağını ve başta tarım olmak üzere çok sayıda sektörün bu durumdan olumsuz etkileneceğini ortaya koymaktadır. Tarımda vahşi sulama yöntemleri terk edilerek damlama ve yağmurlama sulama yöntemlerinin devlet desteği kapsamında çiftçiye özendirilmesi ve bu konuda çiftçilerin bilinçlendirilmesi, su sorununun aşılmasında en önemli adımlardan birini oluşturacaktır. Türkiye‘nin yıllık 112 milyar metreküp su rezervi var. Ancak, kuraklık ülkemizde kendisini hissettiriyor. Bu dikkate alınarak tarımsal sulamada acil reform gerekiyor. Bunun için gecikmemeli" dedi.

IRMAKLARI SATMAK UTANÇ VERİCİ

Tarımsal havza hidrolojisi, kurak koşullarda toprak ve su kaynakları yönetimi alanında uzman kuruluşların birer birer kapatıldığını da açıklayan Ayhan Barut, Fırat, Dicle ve Kızılırmak dahil 12‘den fazla akarsuyu özel sektöre satma düşüncelerinin utanç verici bulduğunu vurguladı. Barut, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü‘nün kapatılmasıyla toprak ve su kaynaklarının sahipsiz bırakıldığını savundu.

Barut, BM İklim Değişikliği Raporu‘nda 2100‘e kadar sıcaklığın 1.8 derece ile 4 derece artacağına dikkat çekildiğini, okyanuslardaki su seviyesinin 18-59 santimetre yükseleceğinin belirtildiğini, küresel ısının 1.5 - 2.5 derece artması halinde dahi hayvan ve bitki türlerinin yüzde 30‘unun yok olacağının öngörüldüğünü bildirdi.

 

Bünyamin YIL / ADANA (DHA)

12.08.2007

Okunma Sayısı: 1186