BEYAZ ALTIN KAZANDIRACAK

ADANA ŞUBE ( )
07.09.2007 (Son Güncelleme: 07.09.2007 13:09:49)

DÜNYA PİYASALARINDAKİ FİYATI HIZLA YÜKSELEN PAMUK, KÜRESEL ISINMA NEDENİYLE DÜŞÜK VERİMİNE RAĞMEN YÜKSEK FİYATI İLE ÜRETİCİSİNİ SEVİNDİRECEK -ZMO ADANA ŞUBE BAŞKANI BARUT: ‘‘ÜRETİCİ PAMUĞUNA SAHİP ÇIKARAK, PİYASAYA ZAMANINDA GİRMELİ‘‘


ADANA (A.A) - ABD‘nin ekim alanlarını daraltacağını açıklamasının ardından dünya piyasalarındaki fiyatı hızla yükselen pamuk, küresel ısınma nedeniyle düşük verimine rağmen yüksek fiyatı ile üreticisini sevindirecek.

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye‘nin iklim yapısının pamuk üretimine elverişli olduğunu, ancak son yıllarda, pamuğa gereken önemin verilmediğini söyledi.

Türkiye‘nin yıllık pamuk ihtiyacının 1 milyon 400 bin ton civarında olduğunu, üretimin ise 800 bin tonda kaldığını anlatan Barut, ‘‘beyaz altın‘‘ diyarı olarak bilinen Adana‘da ise, 1970‘lerde 350 bin hektar olan ekim alanlarının bugün 40 bine kadar düştüğünü kaydetti.

Ülke genelinde, yaşanan küresel ısınmanın etkisine bağlı olarak verimde yüzde 10-15 civarında kayıp yaşanabileceğini belirten Barut, verim kaybına rağmen, ABD‘nin önümüzdeki yıl üretim alanlarını daraltacağı yönündeki açıklamalarının ise pamuğun dünya borsalarında fiyatını hızlı şekilde yükselttiğini söyledi.

Dünya borsalarında bir kilogram lifli pamuğun B endeksi fiyatının 142 sent civarında olduğunu ifade eden Barut, şöyle konuştu:

‘‘Pamuk, ekonomik özelliği nedeniyle borsa hareketlerine entegre olmuş bir ürün. ABD‘nin, etanolden dolayı mısır ekimine yöneleceğini deklare etmesi ve önümüzdeki yıl ekim alanlarını yüzde 30 civarında daraltacağını açıklaması, pamuğun yıl içindeki fiyatının daha da yükselteceğini gösteriyor. Bu yükseliş iç piyasaya da yansıyacak. Çiftçimiz bu olumlu gelişmeler nedeniyle geçtiğimiz yıllara nazaran ürününü daha yüksek fiyata satabilecek.‘‘

Barut, Adana‘da yaklaşık 2 hafta sonra pamuk hasadına başlanacağını da anımsatarak, üreticileri ise piyasa fiyatlarını düşürmemek için ürünlerini çok erken satmamaları konusunda uyardı.

Pamuğun maliyetinin çiftçiye 1,05 YTL civarında olduğunu da belirten Barut, ‘‘Üretici pamuğuna sahip çıkarak, piyasaya zamanında girmeli. Hükümet ise piyasa şartlarına bakmaksızın üreticiyi teşvik ve primlerle mutlaka desteklemeli‘‘ diye konuştu.

ÜRETİCİ MEMNUN

Bu yıl 400 dönüm civarında pamuk ekimi yaptığını belirten çiftçi Kadir Kızılyıldırım ise tarlasının sulanabilir olması nedeniyle verim kaybı yaşamadığını aksine önceki yıllara göre daha yüksek verim aldığını söyledi.

Dönemde 500-600 kilo verim beklediğini ifade eden Kızılyıldırım, ‘‘Geçen yıl beklediğimiz fiyatı alamadık, ancak bu yıl için ümitliyiz. Beklentimiz fiyatların 1 YTL‘nin altına düşmemesi‘‘ dedi.

Okunma Sayısı: 988