ANKARA ÇAYI'NIN TARIMSAL SULAMADA KULLANILMASI TEHLİKELİ - CUMHURİYET TARIM/HAYVANCILIK - 11.04.2006

GENEL MERKEZ ( )
13.04.2006 (Son Güncelleme: 13.04.2006 13:24:47)

Mahmut LICALI

ANKARA - Başkentin içinden geçen ve tarımsal sulamada da kullanılan Ankara Çayı'NDAKİ KİRLİLİK İNSAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR. GEÇEN YIL ANKARA'da yaşanan ishal ve kolera vakalarına karşı önlem alınmadığını belirten kanaat önderleri, bu yıl da benzer vakaların tekrarlanabileceğini belirtiyorlar.

Ankara Valiliği ve Jandarma Genel Komutanlığı'NCA ORTAKLAŞA GERÇEKLEŞTİRİLEN ``ANKARA ÇAYI'nın Islahı ve Temizlenmesi Projesi'' çalışmalarına karşın özellikle yaz aylarında ``açık bir kanalizasyon''dan farksız hale gelen Ankara Çayı'YLA TARIMSAL SULAMA YAPILMASI YURTTAŞLARIN SAĞLIĞI AÇISINDAN BÜYÜK TEHLİKE YARATIYOR. GEÇEN YIL ANKARA'da artan ishal vakalarının yanı sıra kolera salgının da görülmesi yaz aylarının yaklaşmasıyla salgınların tekrarlama olasılığını artırıyor. Büyük bir kirlilik yaratan Ankara Çayı'NIN ÇEVRESİNDE TARIMSAL FAALİYETLERİN YAPILMASI DA İSHAL VE KOLERA GİBİ ENFEKSİYONEL HASTALIKLARA DAVETİYE ÇIKARIYOR.

TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN, ANKARA ÇAYI'yla tarımsal faaliyet yapılmasının büyük bir tehlike olduğunu kaydetti. Akarsulardan tarımsal sulama yapılırken çok dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Günaydın, ``Sanayileşmiş kentlerden geçen akarsular zehir taşırlar, zehir saçarlar. Bunlar kolere gibi insan üzerinde hemen etki gösteren hastalıkların kaynağı olabildikleri gibi, çok daha tehlikeli olan ağır metali de taşımaktadırlar'' diye konuştu. Günaydın ağır metallerin organik maddeye geçme özelliğine sahip olduklarını belirterek, ağır metal taşıyan suyla yapılan sulama ile yetiştirilen tarımsal ürünlerin insan sağlığını tehdit ettiğini dile getirdi. Bu gibi akarsularla ``göz göre göre'' sulama yapıldığını belirten Günaydın, şunları kaydetti:

``Trakya'NIN TÜMÜNDE ÖZELLİKLE ERGENE NEHİRİ ÇEVRESİNDEKİ TARIMSAL FAALİYET ALANLARI, BURSA'daki Nilüfer Çayının çevresi, belirli dönemlerde Sakarya Nehiri civarı bu riski taşıyor. Ankara Çayı da artık maalesef bu akarsulardan biri haline geldi.''

'KOLERA RİSKİ VAR'

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Basın Yayın Sekreteri İlknur Başar da, Ankara Çayı çevresinde yapılan tarımsal faaliyetlerin ``kolera riskini'' artırdığını belirtti. Bağırsak enfeksiyonunu oluşturan etmenlerin ortadan kaldırılmadığı sürece bu riskin her zaman insan sağlığını tehdit edeceğini belirten Başar, ``Kolera vakalarının geçen yıl Ankara'DA ORTAYA ÇIKMASI, TARIM ALANLARINDAKİ SULAMA, ANKARA ÇAYI'nın temizlenmemesi, Ankara Çayı'NA KANALİZASYON KARIŞMASI, SEBZE MEYVE PAZARLARININ HİJYENİK KOŞULLARA VE DÜZENLİ BİR YAPIYA KAVUŞTURULAMAMASINDAN KAYNAKLANIYOR'' DİYE KONUŞTU.

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ENFEKSİYON HASTALIKLARI ANABİLİM DALI ÖĞRETİM ÜYESİ DOÇ. DR. ÖNDER ERGÖNÜL İSE, GEÇEN ANKARA'da yaşanan kolera vakalarının Sağlık Bakanlığı tarafından kabul edilmediğini anımsattı. Ergönül, şöyle devam etti:

``Bakanlık bunu resmen açıklamasa da Ankara'DA YAŞANAN KOLERA BELGELENDİ. GEÇEN YIL ANKARA'ya gelen 8 Belçikalı turist burada kolera mikrobu kapmışlar. Turistler Belçika'YA DÖNDÜKLERİ ZAMAN YAPILAN TAHLİLLERDE KOLERA OLDUKLARI TESPİT EDİLDİ. BAKANLIĞIN REDDETTİĞİ KOLERA BÖYLECE BAŞKA BİR ÜLKE TARAFINDAN BELGELENDİ.''

BAŞKENTTE GÖRÜLEN ENFEKSİYONLARIN BU YIL DA TEKRARLANABİLECEĞİNE DİKKAT ÇEKEN ERGÖNÜL, ENFEKSİYONUN TEMEL NEDENİNİN ANKARA ÇAYI'nın kirliliğinin yanı sıra alt yapı eksikliği de olduğunu kaydetti. Yaşanan salgınlara karşın bir önlem alınmadığına işaret eden Ergönül, ``Hala bir önlem alında. Geçen yıl yaşananlardan sonra gerçek sorunun ne olduğu bile tarif edilmedi'' dedi. Epidemiyolojik çalışmaların yapılmadığını, sorunun neden sonuç ilişkisinin ne olduğunun tarif edilmediğini anlatan Ergönül, ``Bakanlığın görevidir bu. Bütün bunlar yapılmadığı için gerekli önlemler de alınmadı'' dedi. Ergönül, geçen yıl yaşanan vakaların bu yıl da yaşanmasından kaygı duyduğunu belirtti.

Okunma Sayısı: 552