PAMUK ÜRETİCİSİNE İKLİM MORALİ

ADANA ŞUBE ( )
14.09.2007 (Son Güncelleme: 11.07.2008 11:32:21)

Aşırı sıcaklar yüzünden yüzde 10-15 rekolte düşüşü yaşayan pamuk sektörü, hava sıcaklıklarının düşmesiyle moral buldu.

13 Eylül 2007 tarihli Referans Gazetesi Tarım eki, Barış, Ekspres, 5 Ocak ve Yeni Adana gazeteleri haberidir...

Aşırı sıcaklar yüzünden yüzde 10-15 rekolte düşüşü yaşayan pamuk sektörü, hava sıcaklıklarının düşmesiyle moral buldu. Türkiye Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, hasadın başlamasıyla birlikte hava sıcaklıklarında yaşanan düşüşün çiftçilere moral verdiğini ifade ederek, "Pamuk tarımında en önemli iklim faktörlerinin başında sıcaklık, gün ışığı, yağış ve nem geliyor. Pamuk sıcağı seven bir bitki olmasına rağmen aşırı sıcaklar taban suyunu emerek bitkiye zarar verir. Çukurova yöresinde kuraklığın verdiği zararı sulama imkanlarımızla giderdik ancak, diğer bölgeler için aynı avantajdan bahsetmek mümkün değil. Sulama imkanımız olmasaydı rekolte daha da düşerdi" dedi. Pamukta "birinci ağız" olarak tabir edilen ilk toplamanın başladığını, yumruları yüzde 60 açan tarlalara girildiğini ifade eden Barut, "Ekim ayı sonuna doğru da ikinci ağız toplama başlayacak. Bu tarihe kadar mevsim şartları uygun giderse çiftçi kuraklıkta olduğu gibi yeni bir zararla karşı karşıya kalmaz" diye konuştu. Barut, Adana ve çevresinde bu yıl yaklaşık 42 bin hektar alanda pamuk ekimi yapıldığını, iklim koşullarının çiftçi lehine devam etmesi halinde 175-180 bin ton rekolte beklediklerini sözlerine ekledi.

Barut, pamukta, yıllık ortalama sıcaklığın 19 derece, yaz ayları sıcaklığının ise 25 derece olmasının verim açısından son derece önemli olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: "Sıcaklığın çiçeklenme döneminde 25 derece, kozaların gelişme döneminde ise 30-32 derece olmalı verimi artıran tetikleyici faktörlerdir. Bu nedenle, son günlerde hava sıcaklıklarında yaşanan düşüş ve mevsim normalleri civarındaki seyir pamuk üreticisini rahatlattı. Çünkü, sıcaklığın azalması kozaların daha iyi ve hızlı açmasını sağlıyor."

Okunma Sayısı: 1024