TARIM SEKTÖRÜ ANAYASASINA KAVUŞTU - DÜNYA - 20.04.2006

GENEL MERKEZ ( )
20.04.2006 (Son Güncelleme: 20.04.2006 14:34:18)

İZMİR - AB MÜZAKERELERİNDE TÜRKİYE'yi en çok zorlayacak tarım sektörü, Tarım Yasası'NA KAVUŞTU. İKİ YILDIR ÜZERİNDE ÇALIŞILAN VE SEKTÖRÜN ANAYASASI OLARAK NİTELENDİRİLEN TARIM KANUNU İLE TARIMA AKTARILACAK KAYNAKLAR GSMH'nin en az yüzde 1'İNE ÇIKARILACAK. TÜRKİYE'nin geçen yıl gerçekleşen 360 milyar dolarlık GSMH rakamına göre tarıma en az 3.6 milyar dolar kaynak aktarılacak.

TBMM Genel Kurulu'NDA ÖNCEKİ GÜN KABUL EDİLEN VE 2 YILDIR ÜZERİNDE ÇALIŞILAN TARIM KANUNU, GENELDE OLUMLU DEĞERLENDİRİLDİ. ŞU ANDA TARIMA GSMH'nin yüzde 0.7 seviyesinde kaynak aktarılırken, yeni yasa ile ise aktarılacak kaynağın GSMH'NİN YÜZDE 1'den az olmaması hükmü getirildi. Yasaya göre hükümetin 2006 yılı için 540 milyar YTL hedeflediği GSMH'NİN YÜZDE 1'ine karşılık gelen 5.4 milyar YTL tarım sektörüne kaynak olarak sağlanacak.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından TBMM Genel Kurulu'NA SUNULAN 23 MADDELİK TARIM KANUNU ÖNCEKİ GÜN YAPILAN GENEL KURULDA KABUL EDİLDİ.

AVRUPA BİRLİĞİ MÜZAKERELERİNDE TÜRKİYE'nin en zorlu sınavını vereceği tarım sektörü, Cumhuriyet tarihinde ilk kez Tarım Kanunu'NA KAVUŞTU.

CHP MİLLETVEKİLLERİ, TÜRKİYE'de ilk defa çıkarılan Tarım Kanunu'NUN TEMEL YASA OLARAK GÖRÜŞÜLMESİNE TEPKİ GÖSTEREREK GENEL KURULA VE OYLAMAYA KATILMADILAR.

ALT KOMİSYONDA GETİRİLEN BÜTÇEDEN AYRILACAK KAYNAĞIN GAYRİ SAFİ MİLLİ HASILA (GSMH)'NİN YÜZDE 2'SİNDEN AZ OLAMAZ HÜKMÜ, TARIM KOMİSYONU'NDA YÜZDE 1'E ÇEKİLDİ. KABUL EDİLEN YASA İLE DE TARIMA GSMH'nin yaklaşık yüzde 0.7 oranında aktarılan kaynak miktarı, en az yüzde 1 olacak. Kabul edilen yasa ile birlikte hükümetin 2006 yılı için 540 milyar YTL hedeflediği GSMH'NİN YÜZDE 1'ine karşılık gelen 5.4 milyar YTL tarım sektörüne kaynak olarak sağlanacak

Genel kurulda verilen iki önergeyle de gerek bitkisel gerekse hayvansal üretimde ıslah çalışması yapan kurumlar, gerçek ve tüzel kişilerin ayrıca destekleneceği, ürün bazında tek bir ürün konseyi kurulabileceği hükmü getirildi.

Ertürk: Tarımın yol haritası çizilecek

TBMM Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Üyesi ve AK Parti Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk, tarımın anayasası olarak nitelendirdiği Tarım Yasası'NIN TÜRK TARIMINA YOL HARİTASI ÇİZECEĞİNİ SÖYLEDİ. YASAYLA KURULACAK ÜRÜN KONSEYLERİN DE ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKEN ERTÜRK, KONSEYLERİN ÜRÜNLERİN POLİTİKASINI BELİRLEYECEĞİNİ BİLDİRDİ. ERTÜRK, İKİ YILDIR HAZIRLIKLARI SÜREN YASANIN TÜRK TARIMINA BÜYÜK AVANTAJLAR SAĞLAYACAĞINI VE HAKSIZ REKABETİ ÖNLEYECEĞİNİ BELİRTEREK, SÖZLERİNE ŞÖYLE DEVAM ETTİ: "TBMM GENEL KURULU'nda yasa görüşüldüğünde bir önergeyle ıslah yapan kurum ve kuruluşlara ayrıca bir destekleme yapılması konusunda bir madde eklendi. Hedef fiyat uygulaması ile de çiftçimizin ürün maliyetleri ile kazancı garanti altına alındı. Yine yasayla tarıma aktarılacak kaynağın GSMH'NİN YÜZDE 1'den aşağı olamaz hükmü getirildi. Böylece tarıma yapılacak destekler konusundaki belirsizlik ortadan kalkacak."

AB'YE UYUM KOLAYLAŞACAK

BİTKİSEL YAĞ ÜRETİMİNİN SORUNLARINA İLİŞKİN KURULAN MECLİS ARAŞTIRMA KOMİSYONU BAŞKANI OLAN AK PARTİ EDİRNE MİLLETVEKİLİ NECDET BUDAK İSE TARIM KANUNU'nun Cumhuriyet tarihinde bir ilk olduğuna dikkat çekti. Yasanın AB müzakerelerinde Türk tarımının uyumunu da kolaylaştıracağını belirten Budak, "Türkiye'NİN BİR TOPRAK KANUNU, TARIM SİGORTALARI KANUNU YOKTU. CUMHURİYET TARİHİNDE BİR İLKLERİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ. YASAL DÜZENLEME İLE SÖZLEŞMELİ ÜRETİM YAYGINLAŞACAK. DESTEKLERİN AĞIRLIĞI OLDUĞU YASADA ÜRÜN KONSEYLERİ İLE ÖRGÜTLENME MODELİ GELİYOR" DEDİ.

GÜNAYDIN: KAYNAK GSMH'nin yüzde 4'Ü OLMALI

TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN DA, YASANIN ÖNCELİKLE NE GETİRDİĞİNİ, NEYİ DEĞİŞTİRDİĞİNE BAKMAK GEREKTİĞİNİ İFADE ETTİ. YASA ÇIKARMANIN O KADAR DA ÖVÜNÜLECEK BİR ŞEY OLMADIĞINI BELİRTEN GÜNAYDIN, "AVRUPA BİRLİĞİ, TÜRKİYE'nin tarımda uyum sağlaması için ihtiyacı olan rakamı 11.3 milyar Euro olarak açıkladı. Türkiye ise bunun ancak yedide biri kadar kaynağı tarıma aktarabiliyor. Alt komisyonda bütçeden tarıma aktarılacak kaynağı GSMH'NİN YÜZDE 2'sine çıkartmışlardı. Ancak bu oran yüzde 1'E ÇEKİLDİ. TARIMA VERİLECEK DESTEK GSMH'nin yüzde 4'Ü OLMASI GEREKİYOR" DİYE KONUŞTU.

ERGİN: YASA İLAÇ OLMAYACAK

CHP MUĞLA MİLLETVEKİLİ GÜROL ERGİN İSE TARIM KANUNU'nun Cumhuriyet tarihinde ilk defa çıkarıldığını, bu nedenle temel yasa olarak görüşülmesine tepki gösterdiklerini hatırlattı. Ergin, "Yasa, Türk tarımına ilaç olmayacak. Yasanın yalnızca destekler konusunda ağırlık kazandığını, desteklerin de bölük pörçük olduğunu görüyoruz. Alt komisyonda bütçeden ayrılacak kaynağın GSMH'NİN YÜZDE 2'sinden az olamaz hükmü getirilmişti. Bunun da gerekçesi vardı. Ancak söz konusu olan oran Tarım Komisyonu'NDA YÜZDE 1'e çekildi. Türk tarımına yılda 10 milyar Euro'NUN ÜZERİNDE DESTEK VERİLMESİ GEREKİYOR" DİYE KONUŞTU.

TARIM KANUNU NE GETİRİYOR?

. ULUSAL TARIM POLİTİKASI OLUŞTURULACAK

. ÜRÜN KONSEYLERİ KURULACAK

. SÖZLEŞMELİ ÜRETİM YAYGINLAŞACAK

. GSMH'NİN YÜZDE 1'İ KADAR KAYNAK TARIMA AKTARILACAK

. TARIM HAVZALARI OLUŞTURULACAK

. KIRSAL KALKINMA DESTEKLENECEK

. ISLAH YAPAN KURULUŞLAR AYRICA DESTEKLENECEK

. TARIMSAL DESTEKLEME VE YÖNLENDİRME KURULU KURULACAK

. DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİ AZALTILACAK

. HEDEF FİYAT UYGULAMASI GETİRİLECEK

. TELAFİ EDİCİ ÖDEMELER YAPILACAK

. HAYVANCILIK DESTEKLERİ ARTACAK

. TARIM SİGORTA PRİM BEDELLERİNİN BİR KISMI DEVLET TARAFINDAN ÖDENECEK

. ÇEVRE AMAÇLI TARIM ARAZİLERİNİ KORUMA PROGRAMI DESTEKLERİ VERİLECEK

Okunma Sayısı: 1238