TÜRKİYE 7.6’YA DALDA KALANLARI SAYARAK SIÇRADI - REFERANS - 04.04.2006

GENEL MERKEZ ( )
04.04.2006 (Son Güncelleme: 20.04.2006 17:23:07)

<İ>TARIMDA GERÇEKLEŞEN 5.6'lık büyüme tarımcılara da sürpriz oldu. Sektör yetkililerine göre Türkiye'Yİ 7.6'ya yükselten tarım sektöründe büyüme değil, reel gerileme yaşandı. İddialara göre büyüme rakamı hesaplanırken dalda kurumaya bırakılan meyveler de dikkate alındı.

Türkiye ekonomisinde yüzde 7.6 oranında rekor büyümenin temelini oluşturan tarım sektöründeki büyüme tarımcıları da şaşırttı. Meyve üretiminde artış yaşandığını ancak ihracattaki sorunlar nedeniyle toplanamadan dalda kaldığını dile getiren sektör yetkililerine göre hububat ve hayvancılık sektöründe de rakamları patlatacak bir gelişme yaşanmadı. Büyüme oranlarını şüpheyle karşıladıklarını belirten tarımcılar "Tarımda büyüme yok. Reel gerileme var. Son üç yılda üretici gelirleri yaklaşık 3 puan azaldı. Yüzde 13 oranında artan girdi maliyetlerine rağmen ürün fiyatları ortalama yüzde 27 geriledi" açıklamasını yapıyor.

Tahminler şüpheli bulundu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarımda büyüme hesabını, ekili dikili alanlardaki üretim tahminleri üzerine kuruyor. Tarım Bakanlığı'NDAKİ REKOLTE TAHMİN KOMİSYONU, İKLİM VERİLERİNDEN İLAÇLAMA ÇALIŞMALARINA, TARIM İL MÜDÜRLÜKLERİNDEKİ VERİLERE KADAR PEK ÇOK BİLGİYİ DEĞERLENDİREREK REKOLTE TAHMİNİ YAPIYOR. TÜİK'e bildirilen bu tahmin, üretim henüz gerçekleşmediği için düşük oranda büyüme rakamlarına yansıtılıyor.

TÜİK, üretim başladığında elindeki verileri daha büyük oranlarla rakamlara dahil ediyor. Son çeyrekte de tüm hasatların tamamlanması ile gerçekleşen üretim rakamlarına geçiliyor. Son veriler ışığında açıklanan büyüme rakamları tarım sektöründe tartışma yarattı. Sektör temsilcilerinin verdiği bilgilere göre 2004’de 34 milyon ton olan hububat üretimi, 2005’de sadece 2 milyon ton arttı. Ürün bazlı rakamlara göre ise arpa ile buğday önceki yıla göre 500 bin ton, çeltik de 100 bin ton artış gösterdi. Mısır üretimi ise 3 milyon tondan 4.2 milyon tona çıktı. Ancak prim kapsamına alınması nedeniyle üretimi artan mısırda tüketimde çıkan sorunlar yüzünden fiyatlar yüzde 25 geriledi.

Hububatta verim arttı

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdür Yardımcısı Şükrü Yıldız, TÜİK'İN AÇIKLADIĞI RAKAMLARIN DOĞRU OLDUĞU GÖRÜŞÜNDE. RAKAMLARIN İYİ ANALİZ EDİLMEDEN ELEŞTİRİLDİĞİNİ, TARIMSAL ÜRETİM ARTIŞININ TARTIŞMASIZ BİR GERÇEK OLDUĞUNU SAVUNAN YILDIZ, BU BAŞARIYA SÜNE MÜCADELESİ İLE SERTİFİKALI TOHUMLUK KULLANIMINA VERİLEN TEŞVİKLER SAYESİNDE ULAŞILDIĞINI BELİRTİYOR VE ŞUNLARI ANLATIYOR:

"ÜRETİMDE HEM KALİTE HEM DE VERİMLİLİK ARTIŞI SAĞLADIK. ÖRNEĞİN ÇELTİKTE OSMANCIK TOHUMU İLE DÜNYA ORTALAMASININ ÜSTÜNDE VERİM YAKALADIK. DEKARDA 600 KİLO ÇELTİK ALIRKEN, BU ORANI BİN KİLOYA ÇIKARDIK. MISIRDA DA HİBRİT TOHUM KULLANARAK AYNI SONUCU ELDE ETMEYİ BAŞARDIK. BÖYLECE HUBUBATTA DIŞ ALIMI ENGELLEME ŞANSI DA BULDUK. BEYAZ ETTE İHRACAT KESİLMESİ ASLINDA BÜYÜMEYİ ENGELLEDİ BİLE. KRİZ OLMASAYDI TARIMDA TAM BİR PATLAMA YAŞANACAKTI."

HESAPLAMA YÖNTEMİ AÇIKLANSIN

TÜİK İLE DÜNYA HUBUBAT KONSEYİ'nin belirttiği rakamların birbiriyle çeliştiğine dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın ise, "2005'DE 2 MİLYON TONLUK HUBUBAT ÜRETİM ARTIŞININ HANGİ İSTATİSTİKİ YÖNTEMLE SAPTANDIĞININ AÇIKLANMASI GEREKİYOR" DEDİ.

GÜNAYDIN ŞÖYLE DEVAM ETTİ: "ÖRNEĞİN BUĞDAY ÜRETİMİNİN 21 MİLYON TONUN ÜSTÜNDE OLDUĞU SÖYLENİYOR, ANCAK KONSEY YAKLAŞIK 17 MİLYON TON ÜRETİM AÇIKLIYOR. BU TÜRKİYE'nin istatistiklerine güvenilmediğini gösteriyor. 2005'TE FİYATLAR DİBE VURDU. TARIMDA BİR BÜYÜME YOK. REEL GERİLEME VAR. KIRSALDA YOKSULLUK 9.3'e yükselmiş durumda. Tablo böyleyken, 'TARIM BÜYÜYOR' demek istatistik kuyruklu yalandır."

Narenciye üretiminde artış olduğunu ancak ürünün pazar fiyatına dönüşmeden dalında çürümeye bırakıldığını anlatan Günaydın, "Akdeniz sineğinin dış satımda yarattığı durgunluk, iç pazarda fiyatları düşürdü. Üreticilerin çoğu işçilik ve nakliye masrafını çıkarmadığı için malını ağaçta bıraktı" şeklinde konuşuyor.

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı da üretim artışı yaşandığı görüşüne katılıyor. Ancak ürünün kârlılığı anlamına gelen verimlilik noktasında, son yıllarda kurulan modern işletmelerle sınırlı bir artıştan söz edilebileceğini vurguluyor. "Modern işletmelerde verimlilik, geleneksel üreticilerde ise kalite artışı yaşanıyor" diyen Satıcı, üretim artışı sağlanan ürünleri ise domates, biber ve salatalık gibi sera ürünleri ile nar ve kiraz olarak açıklıyor.

Modern işletmeler patlama yaratacak sayıda değil

Süt ve Et Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Erdal Bahçıvan da rakamlarda büyük sapmalar olduğunu söylüyor. Hayvancılıkta üretim ve verimlilik artışı yaşandığını ancak bu yükselişin rakamlarda büyük değişimler yaratacak nitelikte olmadığına işaret ediyor. Son dönemlerde özellikle hayvancılık alanına büyük yatırımlar yapıldığını ancak bu işletmelerin toplam içinde hala çok küçük bir üretim payı olduğuna dikkat çeken Bahçıvan, "Hayvancılıktaki toplam üretim içinde modern işletmelerin payı yüzde 1'LERİN ALTINDA. GERÇEK ANLAMDA BÜYÜMEYİ DOĞURACAK BÜYÜK İŞLETMELERİN PAYI HENÜZ ÇOK KÜÇÜK. RAKAMLARDA YÜZDESEL OLARAK BAKILDIĞINDA YÜZDE 500 ORANINDA SAPMALAR VAR. SIFIR OLARAK ADLANDIRILAN BİRİNCİ DÖNEM BİR BAKIYORSUNUZ 5 ÇIKMIŞ. BU ÇOK ŞAŞIRTICI" ŞEKLİNDE KONUŞUYOR. HAYVANCILIKTAKİ ARTIŞIN SÜT ÜRETİMİNDE YAŞANDIĞINI BELİRTEN BAHÇIVAN, YÜZDE 5 ORANINDA BİR ARTIŞ ÖNGÖRDÜKLERİNİ, YILLIK 10 MİLYON TON OLAN TÜRKİYE SÜT ÜRETİMİNİN 11 MİLYON TONA YAKLAŞTIĞINI SÖYLÜYOR.

HESAPLAMA SİSTEMİ AÇIKLANMALI, YA GEÇMİŞ YA BUGÜN HATALI

ORTADOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ PROFESÖRÜ EROL ÇAKMAK, BÜYÜME RAKAMLARININ AB İLE AYNI SİSTEMLE HESAP EDİLMESİ AMACIYLA BÜYÜK BİR REVİZYONA GİDİLMESİNİN BEKLENDİĞİNİ ANCAK AÇIKLANAN RAKAMLARDA TEK YILLIK BİR REVİZYONUN GÖRÜLDÜĞÜNÜ BELİRTEREK, "BİR YILA MAHSUS REVİZYON SAĞLIKLI OLMAZ. YA GEÇMİŞ YA DA ŞİMDİ YANLIŞ YAPILDI. EĞER GEÇMİŞTEKİ RAKAMLAR YANLIŞSA, GERİYE DÖNÜK DÜZELTME YAPILMALI. BU ARADA BİRİLERİ NASIL BİR HESAPLAMA SİSTEMİ KULLANILDIĞINI, ARADAKİ FARKIN NEREDEN DOĞDUĞUNU AÇIKLAMALI" DİYOR. ÇAKMAK, SON YILLARDA TARIM SEKTÖRÜNDE MODERN İŞLETME SAYILARININ ARTTIĞINI BELİRTEREK, ÜRETİMDE DE BUNA BAĞLI BİR GELİŞİMİN YAŞANABİLECEĞİNİ İFADE EDİYOR. BUNA KARŞIN BÜYÜK SERMAYE SAHİPLERİNİN KURDUĞU VERİMLİ İŞLETMELERİN RAKAMLARDA BU KADAR ANİ SIÇRAMALAR YARATAMAYACAĞINA DİKKAT ÇEKEN ÇAKMAK, "MODERN İŞLETMELERİN ETKİSİ BU KADAR ÇABUK OLMAZ. GELİŞİM YILLAR İTİBARİYLE YAVAŞ YAVAŞ GERÇEKLEŞİR. 10 MİLYON BAŞ HAYVANIN ARASINA 1 MİLYON BAŞ YÜKSEK VERİMLİ HAYVAN KOYUNCA BÜYÜK BİR FARK YARATAMAZSINIZ" ŞEKLİNDE KONUŞUYOR. EKİLİ DİKİLİ ALANLARDA MODERN ÖLÇÜM YÖNTEMLERİ VE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİNİN KULLANILMADIĞINI GELİŞKİN TARIM TEKNOLOJİLERİNE GEÇİŞ SÜRECİNİN HALA TAMAMLANMADIĞINI BELİRTEN ÇAKMAK, "DOLAYISIYLA BU SÜREÇTE GERÇEKTEN BİR VERİMLİLİK ARTIŞI OLDUYSA, AÇIKLAMAK ZOR. NE OLDU DA BÖYLE BÜYÜK BİR SIÇRAMA YAŞANDI? BU TÜR SORU İŞARETLERİ GİDERİLMELİ" GÖRÜŞÜNÜ DİLE GETİRİYOR.

PINAR ARAT

Okunma Sayısı: 461