PAMUKTA HAYAL KIRIKLIĞI

ADANA ŞUBE ( )
27.09.2007 (Son Güncelleme: 27.09.2007 11:42:02)

27.09.2007 tarihli Yeni Adana, Ekspres, Barış, 5 Ocak ve Bölge gazetesi haberidir... 

ZMO Şube Başkanı Ayhan Barut, geçen yıl Adana ve yöresinde 52 bin hektar olan pamuk ekim alanının bu yıl 41 bin hektara düştüğünü söyledi

** Üreticilerin sıkıntıyı aşması için yağlı tohumlara verilen teşvik prim oranının buna göre belirlenmesinde yarar olduğunu belirten Barut, ‘‘Üreticinin zarar nedeniyle mağdur olmaması için yağlı tohumlara uygulanan teşvik priminin minimum 50 YKr olması, bu paranın da biran önce ödenmesi gerekir‘‘ diye konuştu.

Çukurova yöresinde etkisini yitirmeyen aşırı sıcak ve poyrazın pamuk ekilen alanlarda yüzde 25 oranında ürün kaybına neden olduğu bildirildi. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, yaptığı açıklamada, geçen yıl Adana ve yöresinde 52 bin hektar olan pamuk ekim alanının bu yıl 41 bin hektara düştüğünü söyledi.

Aşırı sıcaklardan dolayı yüzde 10 düzeyinde bekledikleri rekolte kaybının bir anda hesapta olmayan şekilde arttığını belirten Barut, iklim faktörünün üreticileri zor durumda bıraktığını ifade etti.

Barut, iklim koşullarının, ürünün kalitesi ve rekoltesinde en önemli kriter olduğunu belirterek, ‘‘Ekim alanlarındaki hasadın yüzde 50‘si tamamlandı. Yapılan değerlendirmelerde küresel ısınmaya bağlı sıcaklık ve poyrazın etkisiyle ekim alanlarında yüzde 25 oranında rekolte kaybı tespit edildi‘‘ dedi. Barut, şöyle konuştu:

‘‘Bitkinin gelişim dönemi olan haziran ve temmuz döneminde sıcaklığın 45 dereceye ulaşması, meyve tutumunda olumsuz gelişmelere neden oluyor. Bu nedenle tutan meyve çiçeklerinin strese girerek döküldüğünü gözlemledik. O dönemlerde özellikle ürünün besin elementlerini alması ve hava koşullarını iyi görmesi gerekirdi. Bunun sonucunda rekolte kaybı oluştu.‘‘

Barut, rekolte kaybındaki oranın maliyeti artırdığını ve bunun da üreticiyi sıkıntıya sokacağını söyledi.

Üreticilerin sıkıntıyı aşması için yağlı tohumlara verilen teşvik prim oranının buna göre belirlenmesinde yarar olduğunu belirten Barut, ‘‘Üreticinin zarar nedeniyle mağdur olmaması için yağlı tohumlara uygulanan teşvik priminin minimum 50 YKr olması, bu paranın da biran önce ödenmesi gerekir‘‘ diye konuştu.

Barut, ödemelerin Doğrudan Gelir Desteği uygulamasında olduğu gibi dekar başına değil, kilo başına olmasının daha yararlı olacağı görüşünde olduklarını kaydetti.

Havanın yağışsız olmasının kalite kaybı endişesini ortadan kaldırdığını da belirten Barut, rekolte sıkıntısının yanında ikinci bir sorun yaşamak istemediklerini bildirdi. (aa)

Okunma Sayısı: 981
Fotoğraf Galerisi