"HAKSIZ REKABETE SON VERİLMELİ" - DÜNYA GIDA - NİSAN/2006

GENEL MERKEZ ( )
24.04.2006 (Son Güncelleme: 24.04.2006 12:39:59)

22 MART DÜNYA SU GÜNÜ NEDENİYLE ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI, TÜRKİYE SULAMA KOOPERATİFLERİ MERKEZ BİRLİĞİ (TÜSKOOP-BİR), ANKARA TİCARET ODASI VE TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ (TOBB) ‘KÜRESEL SU POLİTİKALARI KARŞISINDA ULUSAL SU YÖNETİMİ’ ADLI SEMPOZYUMU, 21 MART’TA GERÇEKLEŞTİRDİ.

ZMO BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN, SEMPOZYUMUN AÇILIŞINDA YAPTIĞI KONUŞMADA; TÜRKİYE’NİN DAHA FAZLA TARIM ÜRÜNÜ İTHAL EDEN BİR ÜLKE HALİNE GELDİĞİNİ BELİRTTİ. GÜNAYDIN, “BU, TARIMI İHMAL EDEN YANLIŞ POLİTİKANIN BİR SONUCUDUR. ÜLKE, TARIM SEKTÖRÜ AÇISINDAN TARİHİNİN EN KÖTÜ DÖNEMİNİ YAŞIYOR” DEDİ. AB VE DTÖ SÜRECİNİN TÜRK TARIMI İÇİN ÖNEMLİ TEHDİTLER İÇERDİĞİNE DİKKAT ÇEKEN GÜNAYDIN, TÜRKİYE’NİN DOĞRU DESTEKLEME POLİTİKALARI UYGULAMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ. GÜNAYDIN, YILDA EN AZ 500 BİN HEKTAR ALANIN SULAMAYA AÇILMASININ BÜYÜK ÖNEM TAŞIDIĞINA İŞARET ETTİ.

SEMPOZYUMDA BİR KONUŞMA YAPAN TÜSKOOP-BİR GENEL BAŞKANI HALİS UYSAL İSE SULAMA KOOPERATİFLERİ VE SULAMA BİRLİKLERİ ARASINDA HAKSIZ REKABETE SON VERİLMESİ GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ. TÜRKİYE’NİN KOOPERATİFÇİLİK İLE KALKINABİLECEĞİNİ BELİRTEN UYSAL, ŞUNLARI SÖYLEDİ: “TÜRKİYE SU ZENGİNİ BİR ÜLKE DEĞİL. YER ALTI SULARININ STRATEJİK SEVİYESİ GÜNDEN GÜNE DÜŞÜYOR. KUYULARDAN DENİZ SUYU ELİYOR. KIŞIN YAĞAN YAĞMURLARI, YAZIN AKIP GİDEN SULARI DEPOLAYIP TARIMA VERMELİYİZ.”

TOBB BAŞKAN YARDIMCISI FAİK YAVUZ, SU KAYNAKLARININ İYİ DEĞERLENDİRİLEMEDİĞİNİ BELİRTİRKEN, GEREKEN ÖNEMLER ALINMAZSA, TÜRKİYE’NİN GELECEKTE SU SORUNU YAŞAYAN BİR ÜLKE OLABİLECEĞİ UYARISINDA BULUNDU.

SU, STRATEJİK BİR KONUMDA

SEMPOZYUMDA AYRICA ‘KÜRESELLEŞME SÜRECİNDE SULARIMIZIN YÖNETİMİ’ BAŞLIKLI OTURUM İLE ‘SULAMA KOOPERATİFLERİNİN SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI’ KONULU BİR PANEL DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ. SEMPOZYUMUN TAMAMLANMASININ ARDINDAN BİR SONUÇ BİLDİRGESİ YAYINLANDI.

SONUÇ BİLDİRGESİNDE ULUSAL SU YÖNETİMİNİN DAR TEKNİK BİR TARTIŞMA ALANINA SIKIŞTIRILAMAYACAĞI, SOSYAL-EKONOMİK-POLİTİK ULUSLAR ARASI İLİŞKİLER BOYUTUNUN TARTIŞMA ALANINA DAHİL EDİLMESİ GEREKTİĞİ VURGULANDI. BİLDİRGEDE, “SU, ‘KÜRESEL DÜNYADA’ STRATEJİK KONU OLARAK ÖNE ÇIKIYOR VE SUYA DAYALI PAYLAŞIM SAVAŞLARI DÜNYANIN GÜNDEMİNDE. SU YÖNETİMİ, ORTADOĞU’DA, DEMOKRASİ SORUNU İLE BİRLİKTE ELE ALINMASI GEREKEN KAPSAMLI BİR ÇALIŞMA ALANI DURUMUNDA. KULLANANIN YARARINA OLACAK BİR SULAMA YÖNETİMİ, TEMEL AMAÇTIR. TOPRAK REFORMU, ARAZİ TOPLULAŞTIRMA, TARLA İÇİ GELİŞTİRME ÇALIŞMALARI TAMAMLANMIŞ BİR ÜLKEDE, SU KULLANANIN, TOPRAK İŞLEYENİN OLMALIDIR. DEMOKRATİK MERKEZİYETÇİ BİR PLANLAMA YAKLAŞIMI, ÇERÇEVESİ ÇİZİLEN İLKELERİ YAŞAMA GEÇİRECEK ARAÇ OLARAK KULLANILMALIDIR” GÖRÜŞLERİNE YER VERİLDİ.

TÜRKİYE’NİN TOPRAK VE SU KAYNAKLARI SAHİPSİZ

SEMPOZYUMDA, SU YÖNETİMİNDEKİ GÜNCEL SORUNLARA İLİŞKİN ŞU SAPTAMALARDA BULUNULDU: “TÜRKİYE’DE SU YÖNETİMİNİN; KAMU MÜLKİYETİ VE KAMU İŞLETMECİLİĞİNE DAYANAN, GÜCÜNÜ MERKEZİYETÇİ ÖRGÜTLENMEDEN ALAN VE SUYU EKONOMİK MAL OLARAK DEĞİL, TOPLUMSAL DEĞER OLARAK GÖREN, SİSTEMİ ARZ-ODAKLI İŞLETEN YAPISI KIRILMAKTA. SU YÖNETİMİ; ULUSLAR ARASI POLİTİKALAR DOĞRULTUSUNDA ÖZEL MÜLKİYET VE İŞLETMECİLİĞE DAYANAN, YERELLEŞMİŞ, SUYU EKONOMİK MAL OLARAK GÖREN VE TEMEL İLKEYİ FİYATLANDIRMA OLARAK BENİMSEYEN, SİSTEMİ TALEP-ODAKLI İŞLETMEYİ AMAÇLAYAN BİR YAPIYA DOĞRU DEĞİŞME SÜRECİNE GİRDİ.

KÖY HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN KAPATILMASIYLA, TÜRKİYE’NİN TOPRAK VE SU KAYNAKLARI SAHİPSİZ-YÖNETİMSİZ KALMIŞTIR, KAMU YARARI ULUSAL YARAR YERİNE KİŞİSEL-YEREL-ŞİRKET KARININ GÖZETİLDİĞİ KURALSIZ BİR DÜZEN GİDEREK EGEMEN OLMAKTADIR.”

TOPRAK VE SU KAYNAKLARININ KORUNMASI, GELİŞTİRİLMESİ, PLANLI KULLANILMASI KONUSUNDA, SEMPOZYUMDA ORTAYA KONULAN İLKESEL ÇERÇEVEDE; YAŞAM İÇİN TEMEL BİR MADDE OLAN SUYUN, KAMU MALI OLDUĞUNA VURGU YAPILDI. SU ZENGİNİ OLMAYAN TÜRKİYE’NİN BU NEDENLE SUYU, EKOLOJİK SİSTEM İÇERİSİNDE ÜRETMESİ VE PLANLI KULLANMASI GEREKTİĞİ SAPTAMASI YAPILIRKEN, SU VE TOPRAK KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN, MERKEZİ YÖNETİMİN GÖREVİ OLDUĞU BELİRTİLDİ.

BİLDİRGEDE, ULUSAL SU YÖNETİMİNİN YASAL VE KURUMSAL YAPILANMASINA DAİR ŞU ÖNERİLERDE BULUNULDU. “KÜRESEL GELİŞMELERİ KAVRAYIP ÖNCELEYEN, ULUSAL ÇIKARLARA DAYALI VE DUYARLI BİR ‘ULUSAL SU POLİTİKASI’ BELİRLENMELİ. KATILIMCILIK, HİZMETİN KAMUSAL ÖZÜNÜ KORUMAYI ÖNGÖREN ‘HALK KATILIMI’ YAKLAŞIMIYLA ELE ALINMALI, HİZMETİN KAMU SEKTÖRÜ DIŞINA ÇIKARILMASINI ÖNGÖREN ‘KATILIMCI ÖZELLEŞTİRME’ YAKLAŞIMINDAN VAZGEÇİLMELİ. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI BÜNYESİNDE SU ÜRÜNLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURULMALI. ÖNÜMÜZDEKİ ON YILLIK SÜREÇTE, YILDA EN AZ 400 BİN HEKTAR ALANIN SULAMAYA AÇILMASINA YÖNELİK YATIRIM PLANLAMASINA GİDİLMELİ. SULAMA ALET VE EKİPMANLARININ TÜMÜNDE KDV YÜZDE 1’E İNDİRİLMELİ, TARIMSAL SULAMADA KULLANILAN ELEKTRİK HARCAMALARI SÜBVANSE EDİLMELİ, ÖDEMELER TARIMSAL GELİR ELDE ETME ZAMANINA ÖZGÜLENMELİ, BORÇLAR YENİDEN YAPILANDIRILMALI. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI’NIN TOPRAK VE SU KONUSUNDAKİ ARAŞTIRMA ETKİNLİKLERİ ARTIRILMALI, ARAŞTIRMA SONUÇLARI ETKİN VE YAYGIN ÇİFTÇİ EĞİTİM VE YAYIM AĞIYLA ÜRETİCİLERE ULAŞTIRMALI.”

Okunma Sayısı: 359