CARGİLL'E AKP KIYAĞI - MİLLİ GAZETE - 07.07.2005

GENEL MERKEZ ( )
07.07.2005 (Son Güncelleme: 04.05.2006 15:34:33)

Devletin bütün kurumları ve halk bir yana Bush’un ricası bir yana

Çiftçiden esirgemişti

Erdoğan’ın ABD ziyaretinde Bush’un özel olarak ilgilendiği ve sorunlarının çözülmesini istediği Cargill Fabrikası’na özel yasa çıktı. Tarım arazilerini izinsiz kullananlara af getiren AKP, çıkarttığı kararname ile Cargill’in mısır işleme tesislerinin üzerinde bulunduğu Orhaneli’ndeki 212 bin metrekarelik tarım arazisini “Özel Endüstri Bölgesi” ilan etti. Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sünnetçioğlu; iktidarın bu yolla, kendi çiftçisinden esirgediğini yabancılara vereceğini belirtti.

Herkes karşı, hatta AKP’liler bile

Bayındırlık İl Müdürlüğü’nden, Kültür ve Tabiat Varlıkları’nı Koruma Kurulu’na kadar tüm resmi kurumların bölgenin tarım alanı dışına çıkartılmasına karşı kararları bulunuyor. AKP’li Bursa Milletvekillerinin de bölgenin endüstri bölgesi ilan edilmesine karşı 1998 yılında, sivil toplum kuruluşları ile birlikte dava açtıkları belirtilirken, TMMOB Ziraat Odası Başkanı Gökhan Günaydın da “Bu karar Amerika Başkanı’nın ricasının yerine getirildiği anlamını taşıyor” şeklinde konuştu.

ALİ CURA

ANKARA / Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyaretinde Bush’un özel olarak ilgilendiği ve hukuki sorunlarının çözülmesini istediği Cargill Fabrikası’na AKP Hükümeti çıkardığı bir kararname ile kalkan oluşturdu. Bir yandan Meclis’te hafta sonu kabul edilen Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Yasası ile Cargill’in arazisi gibi tarım arazilerini izinsiz kullananlara af getiren AKP, hükümet yoluyla da kararname çıkararak Cargill’in mısır işleme tesislerinin üzerinde bulunduğu Orhaneli’deki 212 bin 240 metrekarelik tarım arazisini “Özel Endüstri Bölgesi” ilan etti.

IMF’nin istediği politikalar doğrultusunda pancar üretiminin engellenmesi, yerine ithal mısır nişastası üretme çalışmalarına AKP sahip çıktı. ABD Başkanı Bush’un da Erdoğan’ın her ziyaretinde üzerinde durduğu ve bir an önce sorunlarının halledilmesini istediği ABD’lilere ait Cargill Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin önündeki engelleri bir çırpıda kaldırdı. Bir taraftan Meclis’ten yasa çıkararak tesislerin üzerine kurulu olduğu arazinin satışına onay getiren AKP, diğer taraftan da geçen gün Resmi Gazetede yayımlanan bir kararname ile Cargill’in üzerinde bulunduğu araziyi özel endüstri bölgesi ilan etti. Böylece AKP, Bush’un isteğini milletin tepkisini rağmen yerine getirmiş oldu.

Geçtiğimiz hafta sonu TBMM’de muhalefetsiz bir şekilde çalışma yapan AKP, Cargill’i izinsiz tarım arazisi kullanmaktan dolayı suçlu duruma düşmesini engellemiş oldu. Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Yasası ile tarım arazisini amacı dışında kullananlara 5 YTL ödeme yapmaları şartıyla af getiriliyor. Böylece Cargill gereken cezayı ödeyip suçlu duruma düşmekten kurtulmuş olacak.

Resmi kurumların aleyhte kararlarına rağmen

Halbuki bölge Bayındırlık İl Müdürlüğü’nden Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’ndan Yüksek Planlama Kurulu’nun aksi yönde resmi kararları bulunuyor. Öte yandan Danıştay’ın da bu konuda bölgenin endüstri bölgesi ilan edilmesine karşılık yürütmeyi durdurma kararı da mevcut. Bütün bu resmi karar ve raporlara rağmen AKP Hükümeti Bakanlar Kurulu kararıyla bölgeyi Özel Endüstri Bölgesi ilan etti ve Cargill’in de suçlu durumuna düşmesini durdurmuş oldu.

Önceden karşıydılar, şimdi...

Hatta 23 Temmuz 1998 yılında bölgenin endüstri bölgesi haline getirilmesi çalışmalarına karşı zamanın Bursa Milletvekilleri Ertuğrul Yalçınbayır, Hayati Korkmaz, Ali Rahmi Beyreli, Yahya Şimşek, Altan Karapaşaoğlu bazı sivil toplum kuruluşları ile birlikte hareket ederek davalar açmışlardı. Hatta bugün AKP Milletvekili olan Altan Karapaşaoğlu, o tarihde TBMM’de konuyla ilgili bir konuşma yapmıştı.

Cargill, bir ABD şirketi. 1865 yılında kuruldu. 61 ülkede faaliyet gösteriyor. Yıllık cirosu 60 milyar dolar. 1997’de Bursa’nın Orhangazi ilçesinde İznik gölü kenarında 90 milyon dolarlık bir fabrika kurdu. Fabrika mısır nişastasından şeker üretiyor. Türkiye’de üçü yabancı sermayeli dört firma mısır nişastasından şeker üretiyor. Cargill bunlardan bir tanesi. Daha önce mısır nişastasından şeker üretimine yüzde 10 kota vardı. Ancak bu kota önce yüzde 50’ye çekildi, ardından Bush’un isteği ile kota tamamen kaldırıldı.

Saadet Partili Sünnetçioğlu: "Uyarmıştık"

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sünnetçioğlu, Cargill’in üzerinde bulunduğu arazinin Bakanlar Kurulu kararı ile Özel Endüstri Bölgesi ilan edilebileceğini geçen sene dile getirdiğini ve bu yönde uyarılarda bulunduğunu hatırlattı. Şimdi maalesef bu kararın alındığını söyleyen Sünnetçioğlu, AKP iktidarının bu yolla kendinden önceki iktidarlar gibi kendi çiftçisinden esirgediğini yabancı çiftçilere vereceğini söyledi. Sünnetçioğlu, karara tepki göstererek, “Cargill bir ABD firması. ABD, bu yolla Türkiye’ye şeker satmak istiyor. Üstelik bu şeker pancardan elde edilen şekerden daha kalitesiz ve sağlıksız. Türkiye’de pancar sektörü önemli bir sektör. Pancar üretiminin sosyal boyutu da vardır. Sadece pancardan bir milyon 780 bin aile karnını doyuruyor. Bunun nakliyesi, besicisi de eklenince 10 milyon nüfus pancardan geçim sağlıyor. Pancar göçü de önleyen bir üründür.

AKP aldığı bu karar ile bütün resmi kararlara rağmen kendi bakanlıklarının müdürlüklerinin sözkonusu tarım arazisinin başka amaçlar ile kullanılmasına müsaade olmaması yönünde raporları olmasına rağmen bakanlar kurulu kararı ile ABD’li firmanın hukuksuzluğuna ortak oldu. AKP, ABD Başkanı Bush’un bu yöndeki isteğine olumlu cevap vermiş oldu. Bütün Bursa Milletvekilleri ve sivil toplum kuruluşlarına çağrıda bulunuyorum. Bu hukuksuzluğa dur deyin, biraraya gelerek gerekli çabayı gösterin” diye konuştu.

TMMOB: Bush’un ricası oldu, yenileri gelecek

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın da yaptığı açıklamada, TBMM Genel Kurulu’nda Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Yasası ile tarım arazilerini izin almadan amaç dışı kullanan yasa tanımazlara af getirildiğini vurgulayarak, bu yasanın kimlere yarar sağlayacağının açıklanması gerektiğini belirtti.

Yasanın ardından 5 Temmuz tarihli Resmi Gazete’de 2005/8944 sayılı Bakanlar Kurulu kararının konuya açıklık getirdiğine dikkat çeken Günaydın, “Böylece yurtsever tarımcı ve hukukçuların yıllardır sürdürdükleri mücadele ile defalarca izin-ruhsat işlemleri iptal edilen Cargill, iki gün içinde yasa şemsiyesi altına alınmış oldu. Bu, Amerika Başkanı’nın ricasını yerine getirdiği anlamını taşıyor. Kuşkusuz sırada yeni düzenlemeler var”

Okunma Sayısı: 438