ZİRAİ İLAÇ BAYİLERİNİ 'SINAVLA' KAPANMA ENDİŞESİ ALDI - DÜNYA

GENEL MERKEZ ( )
29.11.2007 (Son Güncelleme: 29.11.2007 12:13:59)

Derya EĞRİCAN GÜLEÇ - MERSİN

Avrupa Birliği (AB) uyum yasaları çerçevesinde Türkiye‘de faaliyet gösteren zirai ilaç bayilerinin sayısının gereğinden fazla bulunması üzerine yönetmelik değişikliğine gidildiğini anlatan Mersin Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Ateş, "Yönetmeliğe göre zirai ilaç bayileri her 5 yılda bir sınava tabi tutulacak ve sınavı geçemeyenlerin dükkanı kapatılacak. Bu çok ağır bir ticari ceza ve böylesi çirkin bir ticari ceza hiçbir yerde görülmemiştir. Ziraat mühendislerinin tümü tedirgin bir bekleyiş içine girdi" diye konuştu.

Ateş, ÖSYM‘nin yapacağı sınavda mezunların 100 üzerinden 80, önceki mezunların ise 60 ve üzeri sonuç alması gerektiğini belirtti. Mersin‘de 350, Türkiye‘de ise 6 bin civarında zirai ilaç bayi bulunduğunu anlatan Ateş, şunları söyledi: "Biz ziraat mühendisleri olarak bilgimize güveniyoruz ve sınava girmeye karşı değiliz ancak ortada etik dışı davranışlar var. Madem ziraat mühendisleri olarak biz sınava giriyoruz o zaman bizi denetleyecek olan tarım il ve ilçe müdürlüğü yetkilileri neden sınava alınmıyor. Üniversite dönemlerimizde 4-5 yıl boş yere mi sınavlara girip diplomalarımızı aldık. Madem bilgilerimize güvenilmiyor o zaman biz de diplomalarımızı iade edelim. Ziraat mühendisleri olarak yasal hakkımızı arayıp gerekirse Avrupa İnsan Haklan Mahkemesi‘ne dahi başvuracağız. Gerekirse Mersin‘deki ziraat mühendisleri olarak Ankara‘ya gidip bakanlık önüne siyah çelenk koyacağız."

Sayıyı azalana yöntemi hatalı

Ateş, Türkiye‘deki zirai ilaç bayii sayısının çok olmasna karşın bunun azaltılma yönteminin hatalı olduğunu savunarak, "İndirim kademeli olmalı. Sınav yöntemi ile bir anda dükkanlar kapatılırsa büyük zararlar doğar. Bugün en küçük bayiin dahi dışarıda 50 bin YTL alacağı var. Dükkanı kapanırsa bu parasını çiftçiden tahsil etmesine imkan yok. Bunun yerine denetimler sıklaştırılıp zirai ilaç bayileri açmak için standartların yükseltilmesi gerek. Böylece hem sayı istenen orana iner hem de kalite artar" diye konuştu. Ziraat Mühendisleri Odası olarak bu denetime talip olduklarını söyleyen Ateş, "Eczaneleri Sağlık Bakanlığı değil odalar denetliyor. Zirai İaç bayilerini de Tarım Bakanlığı‘nın denetlemesi doğru değil" diye konuştu.

Yeni yönetmeliğe göre birliklerin ve kooperatiflerin zirai ilaç satışı yapabileceğini de söyleyen Ateş, bu durumda haksız rekabet doğacağını belirtti.

Tarım Bakanlığı: Standartlar yükselecek

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nın konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Bitki koruma ürünlerinin zehirli kimyasallar olması, bu ürünlerin insan ve çevre sağlığına olan olumsuz etkileri, yanlış ve tavsiye dışı kullanımları halinde tarımsal ürünlerde sorunlara yol açacağı gibi sebeplerden dolayı bitki koruma ürünlerini toptan ve perakende»satan bayi ve toptancıların bu konuda bilgilerin artırılması ve güncellenmesi ile üreticilere doğru ve sağlıklı bilgi verebilmeleri için böyle bir düzenlemeye gidildiği ifade ediliyor.

11 Ekim 2007 tarihinde Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe giren söz konusu yönetmeliğin 6. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde Bitki Koruma Bölümü mezunu ziraat mühendisi olmak, (c) bendinde "Bitki Koruma Bölümü ziraat mezunu dışında, kamu kurum ve kuruluşlarında veya özel kuruluşlarda zirai mücadele hizmetlerinde en az üç yıl çalışmış ziraat mühendisi olmak (d) bendinde ise ‘Bakanlıkça veya Milli Eğitim Bakanlığı‘nca veya Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı‘nca yılda bir kez yapılacak sınavda 80 ve üzeri puan almak şartı var. Bitki Koruma Bölümü dışından mezun ziraat mühendislerinin, Bitki Koruma Bölümü mezunları gibi yönetmeliğin 6. maddesinin (d) bendinde belirtilen sınava girmeleri ve başarılı olmaları durumunda bayilik ve toptancılık izin belgesi alabilecekler.

Okunma Sayısı: 4235