"FİYATI ARTMASINA RAĞMEN ÜRETİCİ GÜBRE BULAMIYOR"

ADANA ŞUBE ( )
05.12.2007 (Son Güncelleme: 05.12.2007 11:16:17)

05.12.2007 tarihli Yeni Adana gazetesi haberidir. 

Gübre zammına tepkiler sürerken ZMO Yönetim Kurulu Üyesi Saim İnce, farklı bir görüş bildirdi ve gübrede çeşitli senaryolar üretildiğini öne sürdü

Son bir ay içerisinde gübre fiyatlarının yüzde 30 artmasına tepki gösteren ZMO Adana Şube Başkanı Ayhan Barut ve Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru‘nun ardından farklı bir yaklaşım da Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Yönetim Kurulu üyesi ve İnce Tarım İlaçları Bayii Yönetim Kurulu Başkanı Saim İnce‘den geldi. İnce, "Gübre fiyatlarındaki artış yetmiyormuş gibi çeşitli senaryolar nedeniyle piyasada gübre sıkıntısı çekiliyor" dedi.

Haber : M.Ömer ÜNEY

Türk çiftçisi için hayati önem taşıyan gübre fiyatlarındaki artış üreticileri çıkmaza sokuyor. Son bir ay içerisinde fiyatların yüzde 30 artmasına tepki gösteren ZMO Adana Şube Başkanı Ayhan Barut ve Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru‘dan sonra Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Yönetim Kurulu üyesi ve İnce Tarım İlaçları Bayii Yönetim Kurulu Başkanı Ziraat Mühendisi Saim İnce, gübrede çeşitli senaryolar üretildiğini ileri sürdü. "Fiyatlardaki artış yetmiyormuş gibi çeşitli senaryolar nedeniyle piyasada gübre sıkıntısı çekiliyor" diye konuşan İnce, çiftçinin en önemli girdileri arasında yeralan gübrede yurtiçi ve yurtdışı gübre piyasasının çeşitli senaryolar ürettiğini öne sürdü. İnce, buğday, soğan ve patates gibi ürünlerde gübre kullanmak zorunda olan üreticinin gübre bulmakta zorlandığını kaydetti.

"DÖNEM BİTİYOR GÜBRE ÇOĞALIYOR"

Son 4.5 yılda gübre kullanımının gerekli olduğu dönemlerde fiyatların yükseldiğini aksine piyasada gübre sıkıntısı çekildiğini belirten İnce, "Senaryo bu yıl da tekrar ediyor. Mart ayında pamuk ve mısırda çiftçi yine gübre kullanmak zorunda ve yine bulmakta zorlanacak. Gelin görün ki gübre kullanımının bittiği dönemde (Mayıs ayı) fiyatlar makul düzeye çekiliyor ve piyasada gübre bulabiliyorsunuz. Bu işi anlamak mümkün değil" diye konuştu.

Gübrenin üründeki verimi yüzde 20 ila yüzde 80 oranında arttırdığını vurgulayan İnce, şunları söyledi:

"Türkiye‘de kullanılan yıllık 5 milyon tonluk gübrenin yüzde 40‘ı ithal ediliyor. Yüzde 60‘ı da yurtiçi piyasadan karşılanıyor. Yurtdışındaki gübre hammadde fiyatlarının artması ve ithalatın gerekli ölçüde yapılamaması bizim üreticimizi sıkıntıya sokuyor. Gübrenin hammaddesinin yüzde 90‘ını doğalgaz karşılıyor. Doğalgaz fiyatlarının sürekli artması da gübre fiyatlarına yansıyor. Gübre, Türk çiftçisi için mutlaka kullanılması gereken temel tarımsal girdidir. Çiftçi gübre kullanmadığı takdirde üründe rekolte ve verim kaybı yaşayacaktır."

Türkiye‘de gübre üretiminin tamamen özel sektöre devredildiğini hatırlatan İnce, devletin gübre üretiminden elini çekmesi sonucu yabancı ve yerli firmaların istediği gibi davrandığını öne sürdü. Devletin gübre sektörüne müdahale edemediğini vurgulayan İnce, özelleştirmenin sonuçlarından biri olarak gösterdiği gübre sektörünün çeşitli entrikalarla Türk çiftçisini çıkmaza soktuğunu sözlerine ekledi.

Okunma Sayısı: 1303