TARIMDA TEHLİKE ÇANLARI - DÜNYA

GENEL MERKEZ ( )
06.12.2007 (Son Güncelleme: 06.12.2007 11:47:34)

Hasat bitti, yurt genelinde kuraklığın faturası çıkmaya başladı, birçok üründe rekolte kaybı var.

ANKARA - DÜNYA

Türkiye‘de karakteristik ürünlerin yetiştirildiği bölgelerde, kuraklık nedeniyle verim kaybı yaşandı. Tarımsal üretimde 5 milyar dolarlık zarar verdiği tahmin edilen kuraklığın etkileri, hasatların sona ermesi ile kendini göstermeye başladı.

Kuraklıktan dolayı zarar eden çiftçi alternatif ürünlere yöneldi. Kuraklıktan en çok buğday üreticisi olumsuz etkilenirken Edirne‘den Kars‘a kuraklıktan etkilenmeyen üretici yok. Sadece yüksek kesimlerde suyun azlığından dolayı kuraklık yaşandığını belirten Erzincan, Tunceli, Ardahan, Erzurum ve Kars Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri bölgelerinde kuraklığın etkili olmadığını yağışların geçen yıla göre arttığını belirttiler.

Tütünde kayıp yüzde 20

İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Çanakkale ve Muğla‘da yoğun üretimi bulunan üzüm, incir, pamuk ile tütün rekoltesinin, kuraklık nedeniyle yüzde 20 ile 35, yurt genelinde hububatta ortalama yüzde 40, narenciyede ise yüzde 50‘ye yakın rekolte düşüşleri görülürdü.

Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, Türkiye‘nin en önemli tarımsal ihracat ürünlerinden olan çekirdeksiz kum üzümde geçen yıl 240 bin ton olan rekoltenin bu yıl yüzde 20 düşüşle 225 bin tona indiğini bildirdi.

Aydın başta olmak üzere Denizli ve İzmir‘i kapsayan Büyük ve Küçük Menderes havzalarında yılda 60 bin ton üretilen kuru incirde de yüzde 20 oranında verim düşüşü olacağı, üretimin 48 bin 12 ton olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Ege Bölgesi‘nde tarım ürünleri arasında en önemli düşüş ise tütünde görülüyor. 2001 yılında 246 bin ekicinin 134 bin hektar alanda 110 bin ton üretim yaptığı tütünde, Tekel‘in özelleştirme sürecine alınması ve sözleşmeli çiftçilik modelinin uygulanmasıyla birlikte 2006 yılında üretici sayısı 80-85 binlere, üretim alanı 124 hektar ve üretim miktarı da 95 bin tona geriledi.

Tütün Eksperleri Derneği Başkanı Oktay Çelik, tütünde bu yıl kuraklık nedeniyle yüzde 25 oranında verim kaybı yaşanacağını belirterek, "Türkiye genelinde bu yıl üreticiyle 110 bin tonluk sözleşme yapılmasına rağmen 90 bin tonluk üretim bekleniyor. Ege‘de de 70 bin tonluk sözleşmeye rağmen 50 bin ton olarak gerçekleşecek" dedi.

Ege ve Adanalı pamukçunun tahmini kaybı yüzde 30

Ege ve Çukurova‘da pamuk ekili alan ve üretim miktarlarında düşüş gözleniyor. Ege Bölgesi‘nde, pamukta geçen yıla göre verimin yüzde 30 düşeceği, rekoltenin 153 bin 651 ton civarında olacağı bildirilirken, Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, bu yıl havanın aşın sıcak olması ve poyraz nedeniyle beklenilen verimin alınamadığını söyledi.

Muğlalı çiftçi alternatif ürüne yöneldi

Türkiye‘de kuraklıktan etkilenen iller içinde Muğla‘nın da bulunduğunu söyleyen Muğla Tarım Müdür Vekili Ünal Kiraz, Susuzluktan az etkilenen bitkileri ekmek isteyen çiftçilerin listesinin alındığını, bu kapsamda 3 binin üzerinde çiftçinin müracaatının kabul edildiğini belirterek, bu çiftçilere destek sağlandığını bildirdi.

Bursa‘da rekoltede kalitede düştü

Bursa‘da, zeytin veriminde özellikle Mudanya ve Gemlik‘te sulama yapılamayan yamaçlık bölgelerdeki zeytinliklerde rekolte düşüşü yaşanırken, Orhangazi ve İznik gibi sulanabilen bölgelerde bu konuda sorun bulunmadığı belirtildi. Bursa‘da 2006 yılında 98 bin 815 bin dekarlık alanda dikili 3 milyon 156 bin 770 ağaçtan, 142 bin 754 ton şeftali alınırken, kentte bu yıl 104 bin 300 dekarlık alanda dikili 3 milyon 283 bin 220 ağaçtan ancak 134 bin 763 ton ürün elde edilirken, kuraklığın da ürünün kalitesini olumsuz yönde etkilediği bildirildi.

Iğdır‘da şeker pancarı Muş‘ta yem üreticisi Iğdır Tarım Müdür Vekili Aysel Ağayar, kuraklığın özellikle buğday ve şeker pancarı üretimini olumsuz etkilediğini, her yıl ortalama 80 bin ton olan buğday üretiminin, bu yıl 52 bin 800 tona düştüğünü kaydetti.

Muş Tarım Müdürü Abdurrahim Özarslan, kuraklık nedeniyle özellikle yem bitkisi üretiminde geçen yıllara oranla yüzde 30 oranında düşüş yaşandığını belirterek, "İlimiz çiftçisine, destek sağlanması gerek" diye konuştu.

Narenciyede yarı yarıya düşüş

Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, Türkiye‘nin narenciye bahçesi Mersin‘de, yeni sezondaki üretim rakamlarının geçen yıla oranla yarı yarıya düşeceğine dikkati çekti.

Mersin‘de üreticilerin iklimsel değişimden kaynaklanan verim düşüklüğünden yakındığını vurgulayan Gökçel, kuraklığa bağlı olarak narenciye ağaçlarının zor bir dönem yaşadığını bildirdi.

Fındık üreticisinin konusu ‘don‘

Gelecek yılın fındık rekoltesi konusunda yorum yapmak için erken olduğunu bildiren Trabzon Tarım Müdürü Dr. Temel Şahin, "Hava şartlan, özellikle de iklimsel değişiklikler fındık üretimini etkiliyor. İlkbahar aylarında yaşanabilecek don olayları, fındığın rekoltesini düşürüyor" diye konuştu.

Sivas‘ta zorunlu nadas

Sivas Tarım Müdürü Mehmet Kaya, yağış azlığının yörede buğday nadası uygulamasını zorunlu olarak yaygınlaştırdığını belirtti.

Patates üreticisi: Maliyet arttı

Nevşehir‘de geçen yıl 1 milyon 50 bin ton, bu yıl ise ekim alanlarının genişlemesine rağmen 870 bin ton patates rekoltesi gerçekleştiğini belirten Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, "Kuraklık, diğer tarım ürünleri gibi patates üretimini de olumsuz etkiledi. Yöremizde, daha önce patates tarlaları 7 günde bir sulanırken, hava sıcaklığının fazla olması nedeniyle çiftçi tarlasını 4 günde bir sulamak zorunda kaldı. Bu da patates maliyetini artırdı" dedi.

Okunma Sayısı: 473