ORMAN BAKANLIĞI'NIN SEFERBERLİĞİ KESTANE İÇİN UMUT OLDU - REFERANS

GENEL MERKEZ ( )
13.12.2007 (Son Güncelleme: 14.12.2007 17:26:30)

10 yılda yüzde 40 üretim düşüşü, son 3 yılda ise yüzde 100 fiyat artışı yaşayan kestanede, Orman Bakanlığı’nın başlattığı ağaçlandırma seferberliği yeni bir umut oldu.

BORA ERDİN

Son 10 yılda üretimi yüzde 40 düşen kestane, Orman Bakanlığının ağaçlandırma seferberliğiyle hayat bulacak. Türkiye‘de 1994‘ten bu yana dal kanseri hastalığı yüzünden kestane ağaçları hızla kuruyor. Bu hastalıkla mücadelede gereken önlemler alınmaması ve sağlıklı fidanlarla yeni plantasyonlar oluşturulmaması durumunda üretimdeki azalmanın devam etmesi bekleniyor. Ancak yakın dönemde Orman Bakanlığı‘nın ağaçlandırma seferberliği kampanyası başlatması kestane için yeni bir umut oldu. Kampanya kapsamında 5 yıllık sürede 2 milyon 300 bin hektar alanda ağaçlandırma, rehabilitasyon, erozyon kontrolü ve mera ıslahı çalışmaları yapılacak.

3 yılda yüzde yüz fiyat artışı

Uzmanlar 5 yıl sürecek seferberliğin planlı bir şekilde yapılmasını ve seçilecek fidanların içinde mutlaka kestane fidanlarının alınması ve bakımlarının uygun şekilde yapılması durumunda kestane üretiminin yeniden artacağını ve bu kampanyanın kestane için dönüm noktası olabileceğini söylüyor. Kestane ağacının Türkiye‘nin doğal orman yapısı içinde varolduğunu belirten Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın "Kestane karma değeri yüksek olan bir bitki bu nedenle fidan seçiminde dikkatli olunmalı" dedi.

Uzmanlar ağaç ekimi yapılacak kamu arazilerinde kestanenin de tercih edilmesi gerektiğini ve karma ormanlar oluşturulmasının yanında bilhassa kestane üretimi için orman dışında alanlar oluşturulması görüşünde.

Kestane üretiminin büyük bir kısmının yapıldığı Ege Bölgesi‘nin de kuraklıktan nasibini alması rekoltede ciddi düşüşler yaşanmasına neden oldu. Aynı doğrultuda fiyatların artması ise çiftçilerin mağdur olmasını engelledi. Karadeniz Bölgesi‘nde de üretimi yapılan kestane fiyatlarında yüzde yüze yakın artış yaşandı. 2006 Aralık‘ta İstanbul Hali‘ne giriş fiyatı 3.00-3.80 YTL olan ürünün fiyatı bu yıl 7.00 YTL‘ye kadar yükseldi. Üründe yaşanan fiyat artışının devam etmesi bekleniyor.

Dünya kestane üretimi son yıllarda artıyor. Kestane kereste ve yapraklarının da kullanım alanı geniş olduğu için ekonomik değeri yüksek bir ürün. Başlıca kestane üreticisi ülkeler ve üretim miktarlarına bakıldığında; Çin, Kore, İtalya, Türkiye, Japonya Bolivya, İspanya, Portekiz, Rusya ve Yunanistan öne çıkıyor. 2005 verilerine göre, dünya kestane üretimi yaklaşık 1 milyon ton seviyelerinde ve Çin yüzde 70‘lik pay ile ilk sırada. 2003‘te Kore‘den sonra 3‘üncü sırada yer alan Türkiye ise rekolte kayıpları nedeniyle 5‘inci sıraya geriledi.

Okunma Sayısı: 464