YASAK GELDİ, 100 ZİRAİ UÇAK HURDAYA ÇIKTI - REFERANS

GENEL MERKEZ ( )
11.12.2007 (Son Güncelleme: 14.12.2007 17:32:23)

Tarım Bakanlığının havadan ilaçlamayı yasaklaması, uçakla ilaçlama yapan şirketlerin 20 milyon doların üzerindeki yatırımını atıl bıraktı.

İSTANBUL- Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nın iki yıl önce uçakla zirai mücadele yapılmasını yasaklaması bu işi yapan firmaları milyonlarca dolar zarara uğrattı. İlaçlama dışında hiçbir işte kullanılmaya elverişli olmayan uçaklar çürümeye terkedildi. Sadece bu yüzden firmaların 20 milyon dolarlık yatırımının çöpe gittiği belirtildi.

Türkiye‘de uçakla zirai mücadele yapan 32 firmaya ait 77, Türk Hava Kurumu‘na ait 20 ve Antbirlik‘e ait 3 adet uçak bulunuyor. Bu uçaklann fiyatı ise 100 bin ile 200 bin dolar arasında değişiyor. Özel sektördeki uçaklara yapılan toplam yatırımın 20 milyon doların üzerinde olduğunu belirten Uçakla Zirai Mücadele Derneği (UZİDER) İkinci Başkanı Himmet İlemin, "Yasaktan önce bize geçiş süreci bile tanınmadı. Böyle bir süreç tanınmadığı gibi 2005 yılında yeni uçaklar alınmasına kimse itiraz etmedi. 20 milyon dolar zarar sadece uçakların atıl kalmasından doğar zararın bedeli. Buna iş yapmadığımız halde ödediğimiz vergiler ve iş kayıplarını da eklemek gerekiyor" dedi. İlemin, yasak nedeni ile pilotlar da dahil olmak üzere 300 kişinin işsiz kaldığını söyledi.

MTV‘den muaf olmalıyız

İki yıldır tek bir iş yapmamalarına rağmen her yıl motorlu taşıt vergisi ve uçuş elverişliliği sertifikasını yenilemek zorunda kalmalarının firmaları daha da zor duruma soktuğunu söyleyen Himmet İlemin, "Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) gideri uçağın özelliğine göre 4 ile 8 bin YTL‘yi buluyor. Uçuş elverişliliği sertifikası ise 2 bin YTL. Bu masraflara firma çalışanları ve pilotların mağduriyetini eklemek gerek" diye konuştu.

İlemin, yasağın kaldırılması için Danıştay‘a başvurduklarını ancak reddedildiklerini, hukuki mücadelelerinin süreceğini kaydetti. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil ise söz konusu firmaların ve uçaklarının bundan sonra ne yapacağı konusunun bakanlığı ilgilendirmediğini söyledi. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın ise bu yöntemi tamamen yasaklamanın yanlış olduğu görüşünde.

Okunma Sayısı: 788