BEBEKLERİMİZE GENETİK OLARAK DEĞİŞTİRİLMİŞ ÜRÜNLER YEDİRMEYELİM… - 11.05.2004

GENEL MERKEZ ( )
12.05.2004 (Son Güncelleme: 08.07.2008 16:25:46)

BASIN AÇIKLAMASI

BEBEKLERİMİZE GENETİK OLARAK DEĞİŞTİRİLMİŞ ÜRÜNLER YEDİRMEYELİM…

11.05.2004

SON GÜNLERDE KAMUOYUNDA, TÜRKİYE’YE GENETİK OLARAK DEĞİŞTİRİLMİŞ (TRANSGENİK) SOYA GETİREN BİR GEMİYE YÖNELİK GREENPEACE ÖRGÜTÜNÜN YAPTIĞI EYLEMLERE İLİŞKİN HABERLER YANSIMAKTADIR.

BU HABER, ODA’MIZIN YILLARDIR DİLE GETİRDİĞİ VE RESMİ MAKAMLARIN SUSKUNLUKLA GEÇİŞTİRMEYE ÇALIŞTIĞI ŞU GERÇEĞİN ALTINI ÇİZMEKTEDİR: YASAK OLMASINA KARŞIN, TÜRKİYE’YE, AĞIRLIKLI OLARAK MISIR, SOYA VE PAMUK OLMAK ÜZERE, ABD VE ARJANTİN’DE ÜRETİLEN TRANSGENİK ÜRÜNLER GİRMEKTE, BUNLAR BEBEK MAMASI DA DAHİL OLMAK ÜZERE TÜRKİYE’DE MARKETLERDE SATILAN BİRÇOK İŞLENMİŞ ÜRÜNÜN HAMMADDESİNİ OLUŞTURMAKTADIR!..

DÜNYADA TOPLAM 60 MİLYON HEKTAR ALANDA (TÜRKİYE YÜZÖLÇÜMÜNE YAKIN BİR ALAN) TRANSGENİK ÜRÜNLERİN EKİMİ YAPILMAKLA BİRLİKTE, EKİM ALANLARININ % 99’U ABD, ARJANTİN, KANADA VE ÇİN’DE BULUNMAKTADIR. BU ÜLKELERDEN ABD, 40 MİLYON HEKTAR EKİM ALANI İLE İLK SIRADA YER ALIRKEN, ONU 13.5 MİLYON HEKTAR İLE ARJANTİN, 3.5 MİLYON HEKTAR İLE KANADA VE 2.1 MİLYON HEKTAR İLE ÇİN İZLEMEKTEDİR.

ÜRÜNLERİN TRANSGENİK EKİM ALANLARINDA ALDIKLARI PAYDA İSE 36.5 MİLYON HEKTAR İLE SOYA BİRİNCİ, 12.4 MİLYON HEKTAR İLE MISIR İKİNCİ, 6.8 MİLYON HEKTAR İLE DE PAMUK ÜÇÜNCÜ SIRADA YER ALMAKTADIR.

ABD’DEN, BORSA FİYATI İLE İTHAL EDİLEN MISIR YA DA SOYA ÜRÜNÜNÜN, TRANSGENİK OLMAMA OLASILIĞI, YOK DENECEK KADAR AZDIR. ÇÜNKÜ ABD’DE, TRANSGENİK OLMAYAN ÜRÜN İSTEYEN AVRUPA’LI TEDARİKÇİLER İÇİN, SÖZLEŞMELİ ÜRETİMLE, NORMAL MISIR – SOYA ÜRETİMİ YAPILMAKTA VE BORSA FİYATI DÜZEYİNİN 60 İLA 70 DOLAR ÜZERİNDEN SATILMAKTADIR.

TRANSGENİK ÜRÜNLER, İNSAN VE HAYVAN SAĞLIĞI, BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK, ÇEVRE VE SOSYO-EKONOMİK YAPI ÜZERİNDE RİSK OLUŞTURMA OLASILIĞI TAŞIMAKTADIRLAR.

GEN AKTARIMI İLE BİRLİKTE DİĞER ORGANİZMALARDAN HASTALIK VE ALERJİ YAPACAK ÖZELLİKLERİN TAŞINMASI OLASILIĞI, TRANSGENİK ÜRÜNLERİN BİRİNCİL VE İKİNCİL METABOLİK ÜRÜNLERİ İÇİNDE BEKLENMEYEN BİYOKİMYASAL ÜRÜNLER BULUNMASI RİSKİNİ ORTAYA ÇIKARMAKTADIR. AYRICA ANTİBİYOTİK DAYANIKLILIK GENLERİNİN İNSAN YA DA HAYVAN BÜNYESİNE GEÇMESİ NEDENİYLE DAYANIKLILIK OLUŞMASI, TRANSFER EDİLEN GENLERİN İNSAN BÜNYESİNDEKİ BAKTERİLERLE BİRLEŞME OLASILIĞI, VİRÜS KAYNAKLI GENLERİN DAYANIKLILIK GENİNİ DİĞER VİRÜSLERE TRANSFER ETME OLASILIĞI DA DİĞER RİSK KAYNAKLARIDIR.

AYRICA TRANSGENİK BİTKİLER, SALIVERİLDİKLERİ ÇEVREDE BİTKİ SOSYOLOJİSİNİN BOZULMASINA, DOĞAL TÜRLERDE GENETİK ÇEŞİTLİLİĞİN KAYBINA, EKOSİSTEMDEKİ TÜR DAĞILIMININ VE DENGENİN BOZULARAK GENETİK KAYNAKLARI OLUŞTURAN YABANİ TÜRLERİN DOĞAL EVALUASYONLARINDA SAPMALARA NEDEN OLABİLECEKTİR.

BU GERÇEKLER BİLİNMESİNE VE YASAK OLMASINA KARŞIN, SAĞLIK VE ÇEVRE AÇISINDAN RİSK OLUŞTURAN TRANSGENİK ÜRÜNLER, YILLARDIR TÜRKİYE’YE SERBESTÇE GİRMEKTEDİR. ÇÜNKÜ TÜRKİYE’NİN, GÜMRÜKLERİNDE, TRANSGENİK ÜRÜN ANALİZİ YAPABİLECEK LABORATUAR ALTYAPISI YOKTUR !..

TÜRKİYE’YE 2003 YILINDA TOPLAM 1.818.131 TON MISIR GİRMİŞTİR. BU MİKTARIN 1.113.483 TONU ABD, 356.753 TONU İSE ARJANTİN’DEN GİRMİŞTİR. BAŞKA BİR DEYİŞLE, 1.8 MİLYON TONLUK TOPLAM MISIR DIŞALIMININ % 81’İ ABD VE ARJANTİN’DEN YAPILMIŞTIR.

SOYA ÜRÜNÜNDE DE DURUM FARKLI DEĞİLDİR. TÜRKİYE 2003 YILINDA TOPLAM 813.635 TON SOYA DIŞALIMI YAPMIŞTIR. BU MİKTARIN 382.824 TONU ABD, 336.990 TONU İSE ARJANTİN’DEN GİRMİŞTİR. BAŞKA BİR DEYİŞLE, 813 BİN TONLUK TOPLAM SOYA DIŞALIMININ % 88’İ ABD VE ARJANTİN’DEN YAPILMIŞTIR.

BU TABLO KARŞISINDA, ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI OLARAK SORUYORUZ :

1 – TÜRKİYE KAMU YÖNETİMİ, YUKARIDA SÖZÜ EDİLEN ÜRÜNLERİN TRANSGENİK OLMADIĞINA İLİŞKİN BİR AÇIKLAMA YAPABİLİYOR MU ? BU YÖNDE YAPILACAK OLASI BİR AÇIKLAMANIN İNANDIRICI OLABİLMESİ İÇİN, ÜRÜNÜ GÖNDEREN ÜLKELERDEN ELDE EDİLMİŞ SERTİFİKALARIN YETERLİ OLMAYACAĞI ORTADADIR…

2 - ABD VE ARJANTİN KÖKENLİ MISIR VE SOYA İŞLENEREK ELDE EDİLEN BEBEK MAMASINDAN KOLALI İÇECEKLERE KADAR GENİŞ BİR YELPAZENİN, İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNDE OLUŞTURDUĞU RİSKLERİN SORUMLUSU KİMLERDİR ?

3 – ÜLKEYE GİRİŞİ MEVZUAT HÜKÜMLERİNE GÖRE YASAK OLAN TRANSGENİK ÜRÜNLERİN FİİLİ OLARAK TA GİRİŞİNE ENGEL OLMAK İÇİN KURULMASI GEREKEN LABORATUAR ALTYAPISI, NEDEN YILLARDIR KURUL(A)MAMAKTADIR ?

BU ALANDA, İVEDİLİKLE YAPILMASI GEREKEN ÇALIŞMALAR ŞÖYLE ÖZETLENEBİLİR;

1 - TRANSGENİK ÜRÜNLERİN AR-GE ÇALIŞMALARI TÜRKİYE’DE YÜRÜTÜLMELİ, SAĞLIK AÇISINDAN RİSK OLUŞTURMADIĞI VE NESİLLER BOYUNCA DA OLUŞTURMAYACAĞI BİLİMSEL BİR KESİNLİLİKLE SAPTANMADAN, KAMUNUN YÜRÜTTÜĞÜ ARAŞTIRMA ALANLARI DIŞINDA TRANSGENİK ÜRÜN ÜRETİLMESİ KESİNLİKLE ENGELLENMELİDİR.

2 - DÜNYANIN BİRÇOK ÜLKESİNDE, HAKLI TÜKETİCİ TEPKİSİ NEDENİYLE YASAKLANAN TRANSGENİK ÜRÜNLERİN ÜLKEYE GİRİŞİNE ENGEL OLACAK TEKNİK VE YÖNETİMSEL ALTYAPI BİR AN ÖNCE KURULMALIDIR.

ABD KÖKENLİ ÇOKULUSLU ŞİRKETLER VE ONLARIN “YERLİ” ORTAKLARININ PARA KAZANMA HIRSI UĞRUNA, HALK RİSKE ATILAMAZ…

ŞURASI UNUTULMAMALIDIR Kİ, ABD BAŞKANI BUSH’UN, VERİMİ YÜKSEK TRANSGENİK ÜRÜNLERLE DÜNYANIN AÇLARININ DOYURULACAĞINA İLİŞKİN AÇIKLAMALARI İLE IRAK’TA UYGULADIĞI VAHŞETİ BU ÜLKEYE DEMOKRASİ GETİRMEK ÜZERE GERÇEKLEŞTİRDİĞİNE YÖNELİK AÇIKLAMALARI ARASINDA HİÇBİR FARK YOKTUR !

KAMUOYUNA SAYGI İLE DUYURULUR.

GÖKHAN GÜNAYDIN
BAŞKAN
(YÖNETİM KURULU ADINA)

Okunma Sayısı: 1788