ÇUKUROVA’YA KÜRESEL TEHDİT - EVRENSEL

GENEL MERKEZ ( )
19.12.2007 (Son Güncelleme: 24.12.2007 17:56:30)

Cumali Akkaş

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şubesi kurucu üyeleri Akın Özdemir‘in katledilişinin 29. Yılında anma etkinlikleri düzenledi.

Etkinliklerin ilk gününde Akın Özdemir anısına ZMO konferansa salonunda "Küresel Isınma ve Tarıma etkileri" başlıklı bir panel düzenlendi. Panelde küresel ısınmanın gün geçtikçe etkisini gösterdiği ve tarım alanlarını daralttığı vurgulandı. Ayrıca panelde küresel ısınmanın Çukurova‘yı da etkilediği de belirtildi.

Açılış konuşmasını yapan ZMO Adana Şubesi Şube Başkanı Ayhan Barut, Akın Özdemir‘in hayatı boyunca emperyalizm ve kapitalizme karşı mücadele ettiğini söyledi. Barut, Özdemir öldürülerek düşüncelerinin yok edilmeye çalışıldığını ancak mücadele arkadaşları ve meslektaşlarının onun yolunda giderek bu düşünceyi boşa çıkardığını ifade etti. Panele moderatör olarak ZMO Genel Başkanı Gökhan Günaydın katılırken panelist olarak, Gazi Üniversitesi Siyasal Bilgiler fakültesi Öğretim üyesi Dr. Süheyla Alıca Gökalp ve Çukurova üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Rıza Kanber katıldı. ZMO Genel Başkanı Gökhan Günaydın Özdemir‘in hayatına mücadele anlamında çok şey sığdırdığını ve kendilerine düşenin Akın Özdemir‘in yaptığı gibi emek düşmanlarına karşı mücadele etmek olduğunu aktardı.

‘Kyoto imzalanmalı‘

Gazi Üniversitesi Siyasal Bilgiler fakültesi Öğretim üyesi Dr. Süheyla Alıca Gökalp, iklim değişikliği çerçeve sözleşmesi ve Kyoto protokolü hakkında bilgi verdi. Gökalp, Türkiye‘nin Kyoto protokolünü biran önce imzalaması gerektiğini söyledi. Gökalp protokolün imzalanması durumunda Türkiye‘nin ciddi iklim politikasının olacağını ve enerji politikasını düzenlemek zorumda kalacağını belirtti. Bu protokolün imzalanmaması durumunda Türkiye‘nin kendine ait bir politikansın olmayacağını vurgulayan Gökalp, bunun sonucunda yabancı sermayenin enerji ihtiyaçlarını gidermek için kanunlarında izin vermesinden dolayı Türkiye‘yi mesken tutacağının altını çizdi.

‘Bitki türleri yok oluyor‘

ÇÜ. Ziraat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Rıza Kanber ise iklimin gerçekten değiştiğini ve bunun endüstri devriminden sonra belirginleştiği söyledi. Endüstri devriminden sonra enerji politikalarının fosil tabanlı enerji ekonomisine dayandığını ifade eden Kanber,iklim değişikliğinin diğer nedenleri olarak ‘ Doğal sera etkisi, güneş ışınımlarındaki değişiklikler, sülfat parçacıkları ve sera gazlarını‘ sıraladı. Kanber sözlerine şöyle devam etti; " İklim değişiklikleri tarımı da etkilemektedir. Bazı çevreler olumlu etkileri olduğunu söylese de bu pratikte görülmemiştir. Küresel ısınma yarattığı kuraklık ile tarım alanlarının sılam ihtiyacını arttırmaktadır. Ayrıca kar yağışının azalması ile barajlarda su sıkıntısı yaşanmaktadır. Ayrıca bazı bölgelerde iklim türlerinin yok olmasına da neden olmaktadır ve bir an önce gelişmiş ülkeler üzerlerine düşen görevleri yerine getirmelidir." Kanber ayrıca Akdeniz Bölgesinin iklim değişiklerinden en çok etkilenen bölgeler arasında ilk sıralarda yer aldığını vurguladı. ZMO Adana Şubesi anma programlarının ikinci bölümünde Akın Özdemir‘i Mersin‘de mezarı başında andı. (Adana/EVRENSEL)

Okunma Sayısı: 476