DOĞAL AFETLER VURUYOR, ÜRETİCİ KORUMASIZ - 21.05.2004

GENEL MERKEZ ( )
21.05.2004 (Son Güncelleme: 08.07.2008 16:26:17)

- BASIN AÇIKLAMASI -

“DOĞAL AFETLER VURUYOR, ÜRETİCİ KORUMASIZ”

21.05.2004

2004 YILI, TARIMSAL ÜRETİMİN MİKTAR VE KALİTESİNİ ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALTAN DOĞAL AFETLER İLE GEÇİYOR...

2004, GEREK DOĞAL AFETLERİN VERDİĞİ ZARARIN BOYUTU, GEREKSE ÜRETİCİNİN HİÇBİR KORUMA ALTINDA OLMAMASI İLE DİĞER YILLARDAN AYRILIYOR.

NİSAN AYI’NDA TÜRKİYE’NİN HEMEN TÜM BÖLGELERİNDE FINDIK – ZEYTİN – ŞEFTALİ – ELMA – ÜZÜM – FISTIK AĞAÇLARINDA ORTAYA ÇIKAN DON ZARARININ BOYUTU 1.5 KATRİLYON TL OLARAK HESAPLANMIŞTI.

KURAKLIK, İÇ ANADOLU VE ÇUKUROVA BÖLGESİNDE, ÖZELLİKLE HUBUBAT VE PAMUK ÜRETİMİ ÜZERİNDE ETKİLİ OLDU.

MAYIS AYI, ÖZELLİKLE ÇUKUROVA VE AMİK OVASI’NA FELAKETLERLE GELDİ.

15 – 16 MAYIS 2004 TARİHLERİNDE, HATAY İLİ’NDE MEYDANA GELEN ŞİDDETLİ YAĞIŞLAR VE MERKEZ İLÇE SINIRLARI İÇİNDE BULUNAN YARSELİ BARAJI’NIN KAPAKLARININ AÇILMASI NEDENİYLE BİNLERCE DEKAR EKİLİ ALAN SULAR ALTINDA KALDI. İKİNCİ KEZ EKİLEN PAMUKTAN DA UMUT KESİLDİ.

16 – 17 MAYIS 2004 TARİHLERİNDE, ADANA İLİ’NİN CEYHAN – YUMURTALIK VE KARATAŞ İLÇELERİNDE, PAMUK – BUĞDAY - MISIR VE KARPUZ EKİMİ YAPILAN 100 BİN DEKAR ALANDA ŞİDDETLİ DOLU YAĞIŞLARI ETKİLİ OLDU. ZARAR % 40 İLA % 80 ARASINDA DEĞİŞİYOR...

35 BİN DEKARDA EKİLİ BUĞDAYIN TÜMÜ YOK OLDU. DAHA ÖNCE KURAKLIK NEDENİYLE İKİ KEZ EKİMİ YAPILAN 35 BİN DEKAR PAMUK ALANINDA ZARAR ORANI % 80’LERDE. KARPUZDA 15 BİN DEKAR, BİRİNCİ ÜRÜN MISIRDA 15 BİN DEKAR ALANDA BÜYÜK ZARARLAR VAR. YALNIZCA BU ÜÇ İLÇEDEKİ ZARARIN 4.5 TRİLYON TL CİVARINDA OLDUĞUNU HESAPLADIK.

TABLO BU KADAR VAHİM İKEN, TARIMSAL ÜRETİCİ, DOĞAL AFETLERE KARŞI TARİHİNİN EN KORUMASIZ DÖNEMİNİ YAŞIYOR. DOĞAL AFETLERE KARŞI ÜRETİCİYE TAZMİNAT ÖDENMESİNİ DÜZENLEYEN 5254 SAYILI YASA, DAHA ÖNCE İPTAL EDİLMİŞTİ. YERİNE KONULAN 2090 SAYILI YASA DA, FONUNUN İPTAL EDİLMESİNİN ARDINDAN İŞLEVSİZ KALDI.

YILLARDIR GÜNDEMDE OLAN “TARIM ÜRÜNLERİ SİGORTASI YASASI”, BİR TÜRLÜ ÇIKARILAMIYOR. ÜRETİCİNİN PERİŞANLIĞINA ALDIRILMAKSIZIN, “MEKSİKA MODELİ” – “İSPANYA MODELİ” TARTIŞMALARI SÜRÜYOR.

AYRICA, YASA ÇIKSA BİLE, 2 – 3 MİLYAR DOLARLIK TARIM BÜTÇESİ İÇERİSİNDE AYRILMASI ÖNGÖRÜLEN 100 – 150 MİLYON DOLARLIK FONLARLA, ZARARIN TAZMİN EDİLMESİ OLANAKSIZ...

BU TABLOYA DAHA FAZLA SEYİRCİ KALINAMAZ. İVEDİLİKLE ÜRÜNÜ VE ÜRETİCİYİ GARANTİYE ALICI, ÜLKE KOŞULLARINA UYGUN BİR TARIM SİGORTALARI SİSTEMİ KURULMALIDIR. BU YASA’NIN KAPSAM DIŞI BIRAKTIĞI ALANLARA YÖNELİK, FONU İLE BİRLİKTE ÇALIŞMAK ÜZERE, 2090 BENZERİ BİR DOĞAL AFETLER TAZMİN YASASI YÜRÜRLÜĞE SOKULMALIDIR.

BUNUNLA BİRLİKTE, ZARAR GÖREN BÖLGELERE YÖNELİK ÖZEL ÖNLEMLER, ZAMAN GEÇİRMEDEN ALINMALIDIR. BU KAPSAMDA, GİRDİ (TOHUM-GÜBRE-İLAÇ) YARDIMI, ÜRETİCİ BORÇLARININ ERTELENMESİ, 2003 YILI DOĞRUDAN DESTEK ÖDEMELERİNDEN OLAN ÜRETİCİ ALACAKLARININ ÖDENMESİ, ÜRETİCİYE SOSYAL YARDIM YAPILMASI VB., İLK PLANDA UYGULANMASI GEREKEN ÖNLEMLER OLMALIDIR.

KAMUOYUNA SAYGI İLE DUYURULUR...

GÖKHAN GÜNAYDIN
BAŞKAN

(YÖNETİM KURULU ADINA)

Okunma Sayısı: 2444