BİYOYAKIT UMUT OLDU ÜRETİCİ DESTEK BEKLİYOR - REFERANS

GENEL MERKEZ ( )
08.01.2008 (Son Güncelleme: 08.01.2008 11:32:00)

Feray Akşit | Haber

Enerji Bakanlığı, enerjide çeşitliliği arttırarak petrol ve doğalgaz bağımlılığını azaltması ve 300 bin kişiye iş imkânı sağlaması öngörülen biyoyakıt üretiminin önünün açılması için düğmeye basarken sektörde tartışmalar sürüyor. Buğday, mısır ve şeker pancarından üretilen biyoetanolün üreticilerinden Erkut Yücaoğlu‘nun gündeme getirdiği "Biyoetanol kullanımı yüzde 5 olsun, petrol ithalatı 670 milyon dolar düşer" önerisi sektörden destek bulurken, birçok sorunu da gündeme yeniden taşıdı. Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Halil Karaçavuş biyoetanolün petrol içindeki oranının yüzde 2‘den 5‘e çıkarılmasına yüzde 100 destek verdiklerini ancak mevcut hammadde maliyetleri ile ekonomik olarak uygulanmasının mümkün olmadığını söyledi.

"Biyoetanolün petrole katıldığı oranda petrol ithalatı azalacaktır. Şu an için yüzde 2 olarak uygulanan oran yüzde 5‘e çıkarıldığında petrol ithalatı yüzde 3 azalacaktır" diyen Halil Karaçavuş, "Mevcut regulasyon ve şartlarla üretim yapmak şu anda maliyet açısından bir fayda sağlamıyor. Reform şart" açıklamasını yaptı.

Benzinden pahalı bir esprisi kalmadı

Karaçavuş, pancar dahil Türkiye‘de herhangi bir hammadeyi kullanarak biyobenzin yapılan üretimin ekonomik olmadığının altını çizerek şöyle konuştu: "Örneğin pancar için şu anda 100 bin liranın üzerinde taban fiyatları açıklandı. 100 bin liranın üzerinden bir fiyattan aldığınız pancar ile yaptığınız biyoetanolün üretim anormal yüksek maliyetlere ulaşıyor. Mevcut benzin fiyatları üzerinde bir üretim maliyeti ortaya çıkıyor. O zaman biyoetanolün esprili bir yanı kalmıyor." Alternatif ürünlerinin aksine pancarın destek kapsamında olmadığını da hatırlatan Karaçavuş, "Ayrıca biyoetanolün ÖTV‘si yüzde 2 oranında. Bu maliyetlerle benzin fiyatlarının üzerinde kalıyor. 35 YTL‘yi geçen pancar ile üretim yapmak uygun değil. Ancak mininum çiftçinin pancar üretim maliyeti 70 YTL. Açıklanan pancar fiyatı ise Kayseri için 102.5 YTL. Bu maliyetlerle biyoetanol üretmek mümkün değil" dedi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın da biyoyakıt üretiminin artırılmasından yana olduklarını belirtti ancak söz konusu üretimi yurtdışından yağ bitkisi ihtal etmeden gerçekleştirilmesinin önemini vurguladı.

Enerji Bakanlığı geçtiğimiz günlerde biyodizel üretimi kapsamında kullanılacak tarımsal ürünlere destek vermeyi planladıklarını açıklamıştı.

Okunma Sayısı: 437