ZİRAİ ÖĞRETİMİN 162. YILDÖNÜMÜNDE BASIN AÇIKLAMASI YAPTIK; SAYIN VALİYİ ZİYARET ETTİK

KAYSERİ ŞUBE ( )
10.01.2008 (Son Güncelleme: 11.01.2008 10:03:11)

Zirai Öğrenimin Başlamasının 162. Yılı nedeniyle 10 Ocak 2008 günü saat 09.00‘da Şube Başkanımız Aydın ÇALIŞKAN, Yönetim Kurulumuz, üyelerimiz, Seyrani Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ali İrfan İLBAŞ ve öğretim üyelerinin katılımı ile şehir meydanındaki Atatürk Anıtına çelenk sunarak, günün anlam ve önemi ile ilgili basın açıklaması yaptık.

Etkinlik kapsamında ilimiz Valisi sayın Mevlüt BİLİCİ‘yi makamında ziyaret ederek, tarımsal konular ve mesleki sorunlarla ilgili görüş alışverişinde bulunduk. Ayrıca sayın Valimize, Zirai öğrenimin tarihçesi, Odamızı tanıtan özet bilgi ve Kayseri tarımı ile ilgili görüşlerimizi içeren bir rapor ve günün anısına bir plaket sunduk.

  

BASIN AÇIKLAMASI

                                                                                                                     

            Ülkemizde tarım eğitimi 162 yıl önce, 10 Ocak 1846 tarihinde İstanbul, Yeşilköy‘de bulunan Ayamama Çiftliğinde  "Ziraat Mektebi" adıyla başlamıştır.

            Bu okulu 1892 yılında kurulan "Halkalı Ziraat ve Baytar Mektebi", takip etmiştir. Halkalı Ziraat ve Baytar Mektebinin  ‘ Baytar‘ sınıfı 1895 yılında İstanbul‘a taşınmasıyla tarım ağırlıklı olarak 1928 yılına kadar eğitime devam etmiştir.

             Bu okulun kapanmasından sonra 1930 yılında Ankara Yüksek Ziraat Okulu açılmıştır. Alman Ziraat Fakülteleriyle aynı eğitim sistemini benimseyen bu okul daha mezun vermeden üç yıl sonra Yüksek Ziraat Enstitüsü‘ne dönüştürülmüştür. Yüksek Ziraat Enstitüsü‘nün bünyesinde, Ziraat, Orman, Veteriner, Tabii İlimler ve Ziraat Sanatları Fakülteleri yer almıştır.

            1846 - 1948 yılları arasında değişik isimlerle Zirai Eğitim ve Öğretim devam etmiş ve 1948 yılında yeni bir disiplinle Ankara Üniversitesi bünyesinde ilk Ziraat Fakültesi açılmıştır.

            1955 yılına kadar Ülkemizin tek ziraat fakültesi olarak görevini sürdüren Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesine sırasıyla Ege, Atatürk, Çukurova Üniversitelerine bağlı Ziraat Fakülteleri katılmıştır. Halen ülkemizin çeşitli İllerinde 24 Ziraat Fakültesi mevcut olup, 19 Ziraat Fakültesi eğitim ve öğretime devam etmektedir.

            Bakanlar Kurulunun 27.12.2005 tarih ve 2005/9849 sayılı kararınca Erciyes Üniversitesine bağlı olarak İlimizde de Seyrani Ziraat Fakültesi kurulmuştur. Altyapı çalışmalarının tamamlanması ile birlikte önümüzdeki yıllarda eğitime başlaması beklenmektedir.

            Ülkemizde Zirai Öğrenimin 162 yıllık geçmişi olmasına rağmen Tarım Sektörünün bugün geldiği noktayı yeterli görmek mümkün değildir.

            - Dünya piyasalarında Petrol fiyatlarındaki aşırı artışın da etkisi ile Girdi/ürün fiyat paritelerinde üretici aleyhine gelişmeler yaşanmaktadır.

            - Tarım sektörü Gayri Safi Milli Hasıla içinde % 10 pay alırken, istihdam içindeki payı % 25-30 dur. Buda tarım sektörünün milli gelirdeki payının düşük olduğunu göstermektedir.

            - 2007 yılın da tarım sektöründe küçülme yaşanmıştır.

            - Tarım sektöründe ihracat artmakla birlikte, ithalat ta artmaktadır.

            - Ekonomik olarak sulanabilecek 8,5 milyon hektar tarım alanının ancak 4,5 milyon hektar alanı sulanabilmekte, 4 milyon hektar alan sulamaya açılmayı beklemektedir.

            -Toplam tarım alanlarının 16 milyon hektarında ciddi erozyon sorunu yaşanmaktadır.

            - Son 10 yılda 1,5 milyon hektar verimli tarım alanı sanayi, kentleşme ve turizm yapılaşmaları nedeniyle geri kazanımı mümkün olmayacak şekilde yitirilmiştir.

            Sözlerimi gelecek 10 Ocak‘ları tarım sektörünün sorunlarını aşmış olarak kutlamak dileğiyle bitirirken, hayatımızın vazgeçilmezi tarımın, lokomotifi olan Ziraat Mühendislerini yetiştiren ve bizleri bu günlere getiren değerli öğretim üyelerimize bu anlamlı günde şükranlarımı sunuyorum.

            Saygılarımla.    10.01.2008                                                           

                                                                                                                  Aydın ÇALIŞKAN

                                                                                                                      Şube Başkanı

                                                                                                              (Yönetim Kurulu Adına)

   

Gülük Mh. Yiğit Sokak Düvenönü Vakıf İş Hanı No: 6 /603 - KAYSERİ

            Tel : 0 (352) 320 82 22 - 336 76 46  Fax : 0 (352) 320 82 22

 

Okunma Sayısı: 1390
Fotoğraf Galerisi