“ÇİFTÇİ DOSTU” SADULLAH USUMİ’Yİ SAYGI VE ÖZLEMLE ANIYORUZ…30.09.2005

GENEL MERKEZ ( )
30.09.2005 (Son Güncelleme: 22.10.2008 15:35:15)

- BASIN AÇIKLAMASI -

"ÇİFTÇİ DOSTU" SADULLAH USUMİ‘Yİ

SAYGI VE ÖZLEMLE ANIYORUZ…

30 EYLÜL 2005

SADULLAH USUMİ‘Yİ, 30 EYLÜL 2002 TARİHİNDE SONSUZLUĞA YOLCU ETTİK. ARAMIZDAN AYRILIŞININ ÜÇÜNCÜ YILINDA; USUMİ‘Yİ SAYGI VE ÖZLEMLE ANIYORUZ…

TÜRKİYE GAZETECİLER SENDİKASI GENEL BAŞKANLIĞI, PARLAMENTERLİK VE KÖŞE YAZARLIĞI İLE GEÇEN, YURTSEVER, EMEKTEN YANA, MÜCADELE DOLU BİR YAŞAM SÜRDÜ USUMİ… HEP HAKLIDAN, DOĞRUDAN, YOKSULDAN, ÜRETİCİDEN YANA OLDU; HALKLA BİRLİKTE YAŞADI, HAKSIZLIKLARIN KARŞISINDA DİMDİK DURDU. SESİ OLMAYANIN SESİ, CESARETİ, DOSTU OLDU…

TARIM ÜRETİCİLERİNDEN, KÖYLÜDEN YANA MÜCADELESİNDE; USUMİ İLE ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI‘NIN YOLLARI KESİŞTİ, AYNI YOLU BERABER YÜRÜDÜK, AYNI MÜCADELEYİ SÜRDÜRDÜK.

BUGÜN, USUMİ‘NİN ANISI BİZE GÜÇ KATIYOR; GERÇEKLERİ KAMUOYU İLE PAYLAŞMA GÖREVİMİZİ, EMEKÇİDEN, YOKSULDAN YANA TAVRIMIZI, EKSİKSİZ SÜRDÜRÜYORUZ…

BU BAĞLAMDA, ARAMIZDA OLSAYDI USUMİ‘NİN DE MUTLAKA ALTINI ÇİZECEĞİ GERÇEKLERİ, 2005 YILINDA TARIM SEKTÖRÜNDE YAŞANANLARI KAMUOYU İLE PAYLAŞMAYI GÖREV BİLİYORUZ…

58 VE 59 UNCU HÜKÜMET‘İN GÖREV BAŞINDA OLDUĞU YILLAR, TARIM SEKTÖRÜ VE ÜRETİCİ AÇISINDAN, "YIKIM YILLARI" OLARAK TARİHE GEÇMEKTEDİR.

KONUYA "SEKTÖRÜN GENEL EKONOMİ İÇİNDEKİ YERİ" AÇISINDAN BAKTIĞIMIZDA, GÖRÜNÜM ŞUDUR: 2003 YILINDA GENEL EKONOMİ %5.9 BÜYÜRKEN, TARIM SEKTÖRÜ % 2.4 KÜÇÜLMÜŞTÜR. 2004 YILINDA % 9.9 OLARAK AÇIKLANAN BÜYÜME RAKAMINA KARŞILIK, TARIM SEKTÖRÜ BÜYÜMESİ % 2.0 İLE SINIRLI KALMIŞTIR.

BUNDAN DA ÖTE, TARIM KATMA DEĞERİ RAKAMLARI, BIRAKIN İLERLEMEYİ, SEKTÖREL GERİLEMEYİ AÇIKÇA ORTAYA KOYMAKTADIR. TARIM KATMA DEĞERİ (1987 FİYATLARIYLA, MİLYAR TL) 2003 YILINDA 15.978 İKEN, 2004 YILINDA GERİLEYEREK 15.863 OLARAK ORTAYA ÇIKMIŞTIR.

2003 YILINDAN BU YANA, TÜRKİYE, SATTIĞINDAN DAHA FAZLA TARIM ÜRÜNÜ İTHAL EDER BİR ÜLKE KONUMUNA GELMİŞTİR. TÜRKİYE, KENDİ EKOLOJİSİNDE YETİŞEN TARIMSAL ÜRÜNLERİN DIŞALIMINA, 2 MİLYAR ABD DOLARINA YAKIN BİR FİNANSMAN AYIRMAK ZORUNDA KALMAKTADIR. ÜLKENİN 2003 YILINDA TAHIL DIŞALIMINA 400 MİLYON DOLAR, YAĞ BİTKİLERİ DIŞALIMINA 850 MİLYON DOLAR, PAMUK DIŞALIMINA 500 MİLYON DOLAR ÖDEMESİ, YANLIŞ TARIM POLİTİKALARININ ACI SONUÇLARI OLARAK ORTAYA ÇIKMAKTADIR.

ELBETTE BÜTÜN BUNLAR, TESADÜF DEĞİLDİR. TARIMIN YAPISAL SORUNLARINA YÖNELİK HİÇBİR KALICI İYİLEŞTİRME POLİTİKASI GÜDÜLMEZKEN, KAMUNUN TARIM SEKTÖRÜNÜ DÜZENLEME GÖREVİ NEREDEYSE TÜMÜYLE TERK EDİLMİŞ DURUMDADIR. PAMUK MALİYETİ 900 BİN TL‘NİN ÜZERİNDE İKEN "PİYASA" FİYATLARININ 450 BİN TL DÜZEYİNDE GELİŞMESİNE SEYİRCİ KALINMASI, NARENCİYENİN DALLARDA ÇÜRÜMESİ, BUĞDAY VE MISIRA GEÇEN YILIN ALIM FİYATLARININ ALTINDA FİYAT AÇIKLANMASI; TÜM BUNLARA KARŞIN TARIMSAL GİRDİLERİN FİYATLARININ HER YIL % 35 – 40 DÜZEYİNDE ARTMASI, ALT SEKTÖRLER İTİBARİYLE ÇÖKÜŞ SÜRECİNE İŞARET ETMEKTEDİR.

BUĞDAY, MISIR FİYATLARI VE TARIMSAL GİRDİ FİYATLARINDAKİ GELİŞMELERLE SÖZLERİMİZİ SOMUTLAŞTIRALIM…

2004 YILINDA BUĞDAYA 370 BİN TL/KG. FİYAT AÇIKLAYAN HÜKÜMET, 2005 YILINDA FİYATI 20 BİN TL AŞAĞIYA ÇEKEREK 350 BİN TL/KG. OLARAK AÇIKLAMIŞ, KG. BAŞINA 30 BİN TL PRİM ÖDEYECEĞİNİ İLAN ETMİŞ, ANCAK BUGÜNE DEK PRİM ÖDEMESİ YAPILMAMIŞTIR.

KONU İLE İLGİLİ BİR BAŞKA "POLİTİKASIZLIK ÖRNEĞİ", TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ‘Nİ PİYASADAN ÇEKME ÇABASI İÇİNDE TEŞKİLATININ YARISINI KAPATAN HÜKÜMET‘İN, EYLÜL AYI SONU İTİBARİYLE 5 MİLYON TONUN ÜZERİNDE BUĞDAY – ARPA – ÇAVDAR VE MISIR SATIN ALMIŞ OLMASIDIR. ÖZELLİKLE TMO İŞYERLERİNİN KAPATILDIĞI MERKEZLERDE BUĞDAY FİYATLARI 250 BİN TL‘YE KADAR GERİLEMİŞ; KENDİSİNDEN YARAR UMULAN "PİYASA", GELİŞMELERDEN ÇIKAR SAĞLAMAK İÇİN ALIMA GİRMEMİŞ; TÜCCARI – SANAYİCİYİ ALIMA YÖNLENDİRECEK POLİTİKALAR KURGULANAMAMIŞTIR. BÜTÜN BUNLARDAN SONRA, "LİBERAL POLİTİKALARI UYGULAMAKLA" ÖVÜNEN MEVCUT AKP HÜKÜMETİ‘NİN YAPMAK ZORUNDA KALDIĞI YÜKSEK ALIM MİKTARLARI, NE ÜRETİCİYİ NE DE SANAYİCİYİ MEMNUN ETMEMİŞTİR.

KONU İLE İLGİLİ SON GELİŞME, EN ÇARPICI OLANIDIR. 2004 YILINDA 332 BİN TL/KG OLAN MISIR FİYATLARI, ÜRETİM DESENİ İÇİNDE MISIRIN YERİNİ ARTIRMIŞ VE 2003 YILINDA 1.8 MİLYON TON MISIR DIŞALIMI YAPMAK ZORUNDA KALAN TÜRKİYE, 2004 YILINDA DIŞARIDAN 900 BİN TON MISIR SATIN ALMIŞ, 2005 YILINDA İSE KENDİNE YETERLİLİK SAĞLANMIŞTIR. ANCAK TÜM BU GELİŞMELER BİRİLERİNİ RAHATSIZ ETMİŞ OLMALI Kİ, 2005 YILINDA, BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE 72 BİN TL/KG DAHA DÜŞÜK OLMAK ÜZERE, MISIR ALIM FİYATI, 260 BİN TL/KG. OLARAK AÇIKLANMIŞTIR.

BU ÇERÇEVEDE, İKİ ÖNEMLİ YAPISAL SORUNA DİKKAT ÇEKMEKTE YARAR GÖRÜLMEKTEDİR. BUNLARDAN BİRİNCİSİ, ÜLKEDE YALNIZCA 4.5 MİLYON HEKTARA YAKIN BİR ALANIN SULANABİLMESİ VE BİR O KADAR ALANIN DAHA SULAMA YATIRIMI BEKLEMESİ NEDENİYLE, ÜRÜN FİYAT PARİTELERİNDE BİR ÜRÜN LEHİNE OLUŞAN DENGENİN, DİĞER ÜRÜNLER ALEYHİNE SONUÇ DOĞURMASIDIR. BU BAĞLAMDA, MISIR VE BUĞDAY ÜRETİM ALANLARI, PAMUK VE SOYA ALEYHİNE ALAN GENİŞLETMEKTEDİR. BU SONUÇ, SULANABİLEN ALAN MİKTARINI ARTIRMADAN RASYONEL BİR ÜRETİM DESENİNE ULAŞMANIN OLANAKSIZLIĞINI AÇIKÇA GÖSTERMEKTEDİR.

BİR BAŞKA YAPISAL SORUN İSE, TARIMSAL ÜRÜNLERİN DÜNYA FİYATLARI İLE YEREL FİYATLARIN FARKLILAŞMASI VE BUNUN DÜŞÜK FİYAT AÇIKLAMALARI İÇİN GEREKÇE YAPILMASIDIR. BAŞLANGIÇTA ŞUNUN ALTINI ÇİZMEKTE YARAR GÖRÜLMEKTEDİR Kİ, DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ‘NÜN GÜMRÜK VERGİLERİNİ İNDİRGEMEYE YÖNELİK POLİTİKALARI BAĞLAMINDA; ORTA VADEDE DÜNYA FİYATINDAN YÜKSEK YEREL FİYATLARLA ÜRETİM YAPMA DURUMU SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMAKTAN ÇIKACAKTIR. BUNUN YANINDA, YEREL FİYATLARIN DÜNYA FİYATLARINDAN YÜKSEK OLMASI, TARIMSAL ÜRÜN İŞLEME VE TARIMA DAYALI SANAYİ SÜREÇLERİNDE REKABET ETME YETENEĞİNİ ORTADAN KALDIRMAKTADIR.

BU SAPTAMALARI YAPMAKLA BİRLİKTE, "SORUNA" YÖNELİK KALICI ÇÖZÜMÜN, ANCAK TÜRKİYE‘NİN TARIMSAL ÜRETİM YAPISININ SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMASINDAN GEÇTİĞİNİ ÖZELLİKLE VURGULAMAK GEREKMEKTEDİR. BAŞKA BİR DEYİŞLE, "ÜRETİCİ HER GEÇEN GÜN YOKSULLAŞIRKEN FİYAT FARKLILIĞININ NEDENİ NEDİR ?" SORUSUNA VERİLECEK YANIT, GERÇEĞİ ORTAYA ÇIKARMAKTADIR. YAPISAL SORUNLARLA BOĞUŞAN; TARLASINA SU ULAŞMAYAN-TOPRAK MÜLKİYETİ YAPISI BOZUK OLAN-TARIMSAL GİRDİLERE YÜKSEK FİYATLAR ÖDEYEREK ULAŞABİLEN ÜRETİCİ, ORTALAMA MALİYETLERİNİ GERİ ÇEKEMEMEKTE VE VERİMLİLİĞİNİ YÜKSELTEMEMEKTEDİR. ÇÖZÜM, BU SORUNLARI ORTADAN KALDIRMAYA YÖNELİK GERÇEKÇİ POLİTİKA TERCİHLERİ İLE SAĞLANABİLİR.

BUNA KARŞIN AKP HÜKÜMETİ, ÜRETİCİNİN SIRTINA HER GEÇEN GÜN DAHA FAZLA YÜKLENEREK ÇÖZÜM ÜRETEBİLECEĞİNİ DÜŞÜNMEKTE, YAŞAMSAL BİR YANLIŞI ISRARLA SÜRDÜRMEYE ÇALIŞMAKTADIR.

TARIMSAL GİRDİ FİYATLARININ GELİŞİMİ, SÜRECİ OLANCA AÇIKLIĞI İLE ORTAYA KOYMAKTADIR… 2002 KASIM‘INDA 250 BİN TL / KG OLAN 15-15-15 KOMPOZE GÜBRE FİYATI, GÜNÜMÜZDE 390 BİN TL / KG DÜZEYİNE ULAŞMIŞTIR. AYNI DÖNEMDE, 20-20 KOMPOZE GÜBRE FİYATI 275 BİN TL / KG‘DAN 400 BİN TL / KG‘A; ÜRE FİYATLARI 295 BİN TL / KG‘DAN 540 BİN TL / KG‘A ÇIKMIŞTIR. MAZOT FİYATLARI İSE 1.3 MİLYON TL/LT‘DEN 2.1 MİLYON TL/LT‘YE YÜKSELMİŞTİR.

2002 YILI KAIM AYI‘NDA 5.5 KG MISIR KARŞILIĞINDA 1 LT MAZOT ALABİLEN ÜRETİCİ, BUGÜN 1 LT. MAZOT ALABİLMEK İÇİN 8 KG MISIR SATMAK ZORUNDA KALMAKTADIR. İÇ TİCARET HADLERİNİN BU KADAR KISA BİR DÖNEMDE BU DENLİ VAHŞİ BİR ŞEKİLDE TARIMIN ALEYHİNE DÖNDÜĞÜ BİR DÖNEM, DAHA ÖNCE YAŞANMAMIŞTIR.

O HALDE ŞU SORUNUN YANITLANMASINA GEREKSİNİM DUYULMAKTADIR: İLACI – GÜBRESİ – MAZOTU HER YIL % 35 – 40 ORANINDA ZAMLANAN ÇİFTÇİ, BUĞDAYI – MISIRI –PAMUĞU – MEYVE-SEBZESİNE HER GEÇEN YIL DAHA AZ FİYAT ÖDENDİĞİ "PİYASA" KOŞULLARINDA NASIL YAŞAYACAKTIR?

TÜM BU GERÇEKLER ORTADA İKEN, SON GÜNLERDE, GEREK HÜKÜMET SÖZCÜSÜ SN. CEMİL ÇİÇEK VE GEREKSE TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI SN. MEHDİ EKER TARAFINDAN, "TARIM SEKTÖRÜNE 4.5 KATRİLYON TL. DESTEK VERİLDİĞİ" VE  "AKP HÜKÜMETİ‘NİN ÇİFTÇİNİN DAİMA YANINDA OLDUĞU" YOLUNDA AÇIKLAMALAR YAPILMAKTADIR.

AÇIKLANANLARLA TABAN TABANA ZIT OLAN GERÇEKLERİ, ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI KAMUOYUNA DUYURMAYI GÖREV SAYAR. AKP HÜKÜMETİ, 2005 YILINDA, ÇİFTÇİYE, AŞAĞIDA BELİRTİLEN DESTEKLERİ VERDİĞİNİ İLAN ETMEKTEDİR;

DESTEK ŞEKLİ

TRİLYON TL

DESTEK ŞEKLİ

TRİLYON TL

DGD

1.672

TOHUM-FİDAN DESTEĞİ

40

PRİM DESTEĞİ

 650

SULAMA-ENERJİ

22

HAYVANCILIK DESTEĞİ

 497

AR-GE

2

ÇAY DESTEĞİ

 114

ALTERNATİF ÜRÜN DESTEĞİ

 8

TARIM SİGORTASI DESTEĞİ

 20

HUBUBAT PRİM DESTEĞİ

570

KIRSAL KALKINMA

14

MAZOT DESTEĞİ

410

KREDİ-FAİZ DESTEĞİ

 33

GÜBRE DESTEĞİ

 273

TOPLAM

4.325 KATRİLYON TL

ÖNCELİKLE ŞU SAPTAMAYI YAPMAK GEREKMEKTEDİR Kİ, 2005 YILI BÜTÇESİNDE AKP HÜKÜMETİ‘NİN TARIMA AKTARDIĞI TOPLAM KAYNAK 3.4 KATRİLYON TL OLUP, BU GSMH‘NİN 0.08‘İ TUTARINDADIR.

O HALDE 4 KATRİLYONUN ÜZERİNDEKİ RAKAMLAR NASIL TELAFFUZ EDİLMEKTEDİR ? ÜZÜLEREK BELİRTİLMELİDİR Kİ, SORUNUN YANITI GAYET AÇIKTIR: HÜKÜMET, GEÇEN YILDAN DAHA DÜŞÜK DÜZEYDE AÇIKLADIĞI BUĞDAY FİYATININ BİR KISMINI PRİM OLARAK "DESTEKLEME KALEMİ" GİBİ GÖSTERMEKTE, 16 MİLYON TL/DEKARLIK DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİ‘NİN 10 MİLYON TL‘SİNİ ÖDEMESİNE VE 6 MİLYON TL‘NİN HALEN ÖDENMEMİŞ OLMASINA RAĞMEN DGD ÖDEMELERİNİN TAMAMLANDIĞINI İLAN EDEBİLMEKTE, 2005 YILI BAŞINDA BİZZAT BAŞBAKAN TARAFINDAN İLAN EDİLDİĞİ HALDE ANCAK EYLÜL AYI BAŞINDA BELİRLEYEBİLDİĞİ, DÜŞÜK DÜZEYLİ VE HENÜZ HİÇBİR ÖDEME YAPILMAMIŞ MAZOT VE GÜBRE DESTEKLERİNİ, TOPLAM DESTEKLEMELER HESABINA KATMAKTADIR.

BU ÇERÇEVEDE OLMAK ÜZERE; 2004 YILINDA 370 BİN TL/KG OLARAK İLAN EDİLEN BUĞDAY FİYATLARI, 2005 YILINDA 350 BİN TL OLARAK SAPTANMAKTA; KG. BAŞINA 30 BİN TL ÖDENECEĞİ SÖYLENİLEN PRİM TOPLAMI OLAN 570 TRİLYON TL, DESTEK PAKETİNE DAHİL EDİLMEKTEDİR. (!) BAŞKA BİR DEYİŞLE AKP HÜKÜMETİ, GEÇEN YILDAN DÜŞÜK BELİRLEDİĞİ BUĞDAY FİYATININ BİR BÖLÜMÜNÜ "DESTEK" ŞEKLİNE DÖNÜŞTÜRDÜĞÜNÜ İLAN EDEREK KAMUOYUNU YANILTMAKTADIR.

HÜKÜMET, ÇEŞİTLİ ÜRÜNLERE GÖRE DEĞİŞMEK ÜZERE DEKAR BAŞINA 1 MİLYON TL İLA 3 MİLYON TL GÜBRE DESTEĞİ VERECEĞİNİ İLAN ETMİŞTİR. OYSA ÇİFTÇİNİN ÖDEDİĞİ GÜBRE FİYATLARI ÇOK DAHA FAZLADIR. ÖRNEĞİN, MISIR ÜRÜNÜNDE DEKAR BAŞINA GÜBRE GİDERİ 45 MİLYON TL İKEN, BU TUTARIN 1/15‘İ DÜZEYİNDE, 3 MİLYON TL SÖZDE DESTEK VAAT EDİLMEKTEDİR.

TÜRKİYE‘DE TÜKETİLEN MAZOTUN, YÜZDE 30‘UNA YAKINI ÇİFTÇİ TARAFINDAN TÜKETİLMEKTEDİR. MAZOT FİYATI, 2 MİLYON TL/LİTRE‘NİN ÜZERİNE ÇIKMIŞTIR. AKP HÜKÜMETİ, LİTRE BAŞINA 300 BİN TL DESTEK VAAT ETMEKTEDİR. BU DESTEK ÖDENDİĞİNDE DAHİ MAZOTUN ÇİFTÇİYE DEKAR MALİYETİ 1.7 MİLYON TL DÜZEYİNDE GERÇEKLEŞMEKTEDİR. AB ÜLKELERİNDE 55 CENT DÜZEYİNDE, ABD‘DE 40 CENT DÜZEYİNDE OLAN 1 LİTRE MAZOTA, TÜRK ÇİFTÇİSİ 1.2 DOLAR ÖDERKEN, BU DURUMU KAMUOYUNA, "BİZ ÇİFTÇİNİN MAZOTUNU DESTEKLİYORUZ" ŞEKLİNDE AÇIKLAMAK, GERÇEKLERLE ÖRTÜŞMEMEKTEDİR.

2004 YILI NİSAN AYINDAKİ DON VE DOLU FELAKETİNDE, MEYVE VE FINDIKTA ÜRETİCİNİN UĞRADIĞI KAYIP 2 KATRİLYON TL DÜZEYİNDE İKEN, YALNIZCA 20 TRİLYON TL‘LİK BİR ÖDEME YAPILMIŞTIR.

YUKARIDA AÇIKLANDIĞI ÜZERE HUBUBAT PRİMİ (570 TRİLYON TL), MAZOT DESTEĞİ (410 TRİLYON TL), GÜBRE DESTEĞİ (273 TRİLYON TL) VE DGD‘NİN 6 MİLYON TL‘LİK KISMI ÜRETİCİYE ÖDENMİŞ DEĞİLDİR.

IMF VE DÜNYA BANKASI GÜDÜMLÜ TARIM POLİTİKALARININ ÜLKEYİ GETİRDİĞİ YER ORTADADIR. KARNINI DOYURAMAYAN ÜRETİCİ SÜRECİN FARKINDADIR.

KAMUOYUNA SAYGI İLE DUYURULUR.

GÖKHAN GÜNAYDIN

BAŞKAN

(YÖNETİM KURULU ADINA)

Okunma Sayısı: 7222