BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİ SATIŞINDA GERİ ADIM

ADANA ŞUBE ( )
09.02.2008 (Son Güncelleme: 11.07.2008 16:14:38)

ZMO Şube Başkanı ŞENGÜL, "Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nı, bir an evvel yaptığı yanlıştan dönmeye, ziraat mühendisliği mesleğine saygılı bir tutum geliştirmeye davet ediyoruz" dedi.

09.02.2008 tarihli Güney Haber, Adana Haber, Toros, Bölge, Yeni Adana, Barış, 5 Ocak ve Ekspres gazeteleri haberidir.  

ZMO Şube Başkanı ŞENGÜL, "Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nı, bir an evvel yaptığı yanlıştan dönmeye, ziraat mühendisliği mesleğine saygılı bir tutum geliştirmeye davet ediyoruz" dedi

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Prof. Dr. Haydar ŞENGÜL, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nca 11 Ekim 2007‘de yayımlanan bitki koruma ürünlerinin satışını düzenleyen yönetmeliğin değiştirildiğini, ancak bunun "yeterli olmadığını" bildirdi.

Şengül, yazılı açıklamasında, oda olarak karşı çıktıkları yönetmeliğin adeta ‘‘yangından mal kaçırma‘‘ anlayışı içinde, zirai mücadele bayisi olarak çalışanların hak ve yetkilerinin görmezden gelinerek hazırlandığını belirtti.

Yönetmeliğin yayımlanması sonrası, iptali için önemli girişimlerde bulunduklarını ve 27 Kasım 2007‘de Danıştaya dava açtıklarını anımsatan ŞENGÜL, şunları kaydetti:

"Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 11 Ekim 2007 günü, Ramazan bayramı arifesinde tüm itirazlarımıza rağmen yayımladığı ve  bitki koruma ürünlerinin satışını düzenleyen Yönetmeliği, üçbuçuk ay geçmeden değiştirmek zorunda kaldı. "Yangından mal kaçırma" anlayışı içinde hazırlanan, zirai mücadele bayii olarak çalışan üyelerimizin hak ve yetkilerini görmezden gelen ve Odamızın defalarca bilimsel - hukuki gerekçelerle karşı çıktığı Yönetmelik‘in yayımlanmasından sonra, Oda‘mız öncelikle tüm ülke çapında bayilerimizi bilgilendirici toplantılar yapmıştır. Bu doğrultuda, üye bayilerimiz tarafından, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı faks bombardımanına tutulmuştur.

İzleyen süreçte, 27 Kasım 2007 tarihinde Oda‘mızca Danıştay‘da açılan dava ile ilgili Yönetmeliğin bazı hükümlerinin  yürütmesinin durdurulması ve iptali talep edilmiştir.

İptal dilekçemizde, Yetki Tüzüğümüz uyarınca üyelerimizin herhangi bir sınav ve bölüm zorunluluğu bulunmadan zirai mücadele bayiliği yapabilecekleri belirtildikten sonra, hukuki düzenlemeler hiyerarşisinin bir alt kademesinde bulunan Yönetmelik ile bu hakların geri alınamayacağının altı çizilmiştir.

Bu alanda daha önce açılan ve kazanılan davalardan da örnekler verildiği dilekçede, ayrıca, mevcut bayii ve toptancıların izin belgelerinin beş yıl için geçerli olacağı ve yapılacak sınavda öngörülen notu alamayanların izin belgelerinin iptal edileceğine ilişkin hükmün de hukuka uyarlı olmadığını belirtilerek iptali istenildi. Ayrıca, Yönetmeliğin "dayanak" maddesine, tıpkı 1996 tarihli olan ve bu Yönetmelikle yürürlükten kaldırılan Yönetmelik‘te olduğu gibi, "Ziraat Mühendislerinin Görev ve Yetkilerine İlişkin Tüzük" ün eklenmesi gereği de iptal dilekçesinde belirtildi.

Dava dilekçemizin Danıştay‘a sunulmasından iki ay sonra, 2 Şubat 2008 günü, "Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe sokuldu.

Yapılan değişiklikle, mevcut bayilere yönelik sınav zorunluluğu getiren 9 uncu madde tümüyle iptal edilmiştir. Ayrıca, bölüm zorunluluğu da kaldırılmıştır. Bu düzenlemeler, Oda‘mızın iptalini istediği düzenlemeler olup, etkin olarak yapılan hukuk ve örgüt mücadelesinin sonucu elde edilmiştir.

Bununla birlikte, Bakanlık, bayilik için yeni başvuracak ziraat mühendislerine yönelik sınav koşulunu Yönetmelik değişikliğinde de muhafaza etmiş, Bakanlık - Oda - A.Ü. Ziraat Fakültesi tarafından ortaklaşa hazırlanan ve Bakanlar Kurulu‘nun hükümlerini yürütmekle sorumlu olduğu "Ziraat Mühendislerinin Görev ve Yetkilerine İlişkin Tüzük" ü Yönetmeliğin dayanak maddesine eklememekte ısrarcı davranmıştır.

Tüzüğün sözü edilen Yönetmeliğin "dayanak" maddesine eklenmemesi, basit bir eksiklik olarak yorumlanamaz. Çünkü, "Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Kanunu"nu değiştirmek üzere hazırlanan "Bitki Sağlığı Kanunu Tasarısı"nda yapılacak bir yanlış - eksik tanımlama/düzenleme, ziraat mühendisi bayilerin hak ve yetkilerinde aşınma yaratabilecek niteliktedir.

Ayrıca, bitki koruma ürünleri bayilik ve toptancı izin belgesi alabilmek için başvuracak üyelerimizin sınav zorunluluğuna tabi tutulması, kabul edilemez. Doktor, diş hekimi, eczacı ya da veteriner hekimlerin meslek uygulamasına yönelik işyeri açabilmek için sınav zorunluluğuna tabii olmadığı bir durumda, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nın ziraat mühendislerini sınava tabii tutmaya kalkışması, bilime - hukuka aykırı bir tutum, ziraat mühendisliği eğitimine ve mesleğe yönelik bir hakaret olarak algılanmaktadır.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nı, bir an evvel yaptığı yanlıştan dönmeye, ziraat mühendisliği mesleğine saygılı bir tutum geliştirmeye davet ediyoruz. Aksi takdirde, mesleki - hukuki mücadelemizin tüm etkinliği ile sürdürüleceğini kamuoyuna duyururuz"

Okunma Sayısı: 1935