SİVİL TOPLUM DA 'UZLAŞAMADI' - MİLLİYET

GENEL MERKEZ ( )
10.02.2008 (Son Güncelleme: 11.02.2008 15:35:02)

MİLLİYET İstanbul

Sivil toplum kuruluşları da, üniversitelerde türban serbestliği sağlayacak yasa teklifi konusunda ikiye bölündü. Türbanın serbest bırakılmasının ‘hak‘ olarak görülmesi gerektiğini söyleyen bazı dernek ve örgütlerin karşısında; yürüyüş ve eylemler ile türbanı protesto eden bazı sivil toplum kuruluşları yer aldı.

Sivil toplum kuruluşları arasındaki "bölünmenin" örnekleri şöyle:

  • 77 sivil toplum örgütü dün Ankara‘da Bağımsızlık ve Laiklik Mitingi‘ne katılarak, türbanın serbest bırakılmasını eleştirdi. Mitinge, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Eğitim-İş, Ziraat Mühendisleri Odası, Cumhuriyet İçin Ankara Grubu, Çağdaş Eğitim Vakfı, Çağdaş Gazeteciler, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Ankara Şubesi, Hukukun Egemenliği Derneği, İstanbul Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları Birliği, KESK Sendikal Birlik, Türkiye Mühendisler Birliği Derneği, Tüm Öğretim Üyeleri Derneği ve Ulusal Eğitim Derneği‘nin aralarında bulunduğu dernekler katıldı.
  • Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), AKP‘yi "Yasalara uymayan, militanlaştırılmış bir grup için Anayasa‘yı değiştirmek"le suçladı. ÇYDD Genel Merkezi ve tüm şubeleri adına yapılan yazılı açıklamada, üniversitelerde türban serbestliğinin yasalara aykırı olduğu belirtildi.
  • Alevi derneklerinin bazıları da türbana karşı tavır aldı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Adıyaman Şubesi Başkanı Rıza Ergen, Türkiye‘de birden fazla inancın bulunduğunu ve üniversitelerde başörtüsünün serbest olmaması gerektiğini savunarak, "Siyasi simge olan türbanın üniversitelere girmesini istemiyoruz" dedi.
  • Mülkiyeliler Birliği Yönetim Kurulu, türbanın bir özgürlük sorunu değil, bir baskı sorunu olduğunu bildirerek, "Asıl sorun, başın örtülmesinin özgürlük kapsamına alınması değil, başını örtmek istemeyenler üzerinde yaratacağı baskının önlenmesidir" dedi.
  • Türkiye Emekli Subaylar Derneği öncülüğündeki bazı dernek üyeleri, türbana destek veren MHP Genel Merkezi önüne siyah çelenk bırakınca, partililerin saldırısına uğradı.
  • Türk Tabipleri Birliği (TTB) üyeleri adına açıklama yapan Merkez Konseyi Başkanı Prof. Gençay Gürsoy, AKP-MHP ittifakıyla gündeme getirilen türbanın tüm toplumsal sorunların önüne geçirildiğini savundu.
  • İHH, MÜSİAD, Öğretmen-Sen, Eğitim Bir-Sen gibi 28 sivil toplum kuruluşu, Mazlum-Der‘in öncülüğünde yaptığı açıklamada, çene altı formülüne tepki göstererek, "Yarım çözüm çözümsüzlük getirir" dedi.
  • Okunma Sayısı: 335