ZMO: TARIMDA TEŞVİK SİSTEMİ BELİRSİZLİĞİNİ KORUYOR - KÜRESEL ANA HABER

GENEL MERKEZ ( )
11.02.2008 (Son Güncelleme: 11.02.2008 15:53:57)

ANKARA (ANAHABER) - Ziraat Mühendisleri Odası, prim desteğinin AB müzakerelerinde tarımsal ve kalkınma başlığının açılmasının önündeki engel olmasına rağmen, hükümetin ürüne destek vereceğine dikkat çekti.

Ziraat Mühendisleri Odası, prim desteğinin AB müzakerelerinde Tarımsal ve Kalkınma başlığının açılmasının önündeki engel olmasına rağmen, hükümetin Doğrudan Gelir Desteğini kaldırarak yerine ürün desteği vereceğini ifade etti. 2008 yılının AB yılı ilan edildiğini anımsatan Ziraat Mühendisleri, mevcut uygulamanın daha da ileri götürülüp götürülmeyeceğini sordu.

-Belirsizlik sürüyor

Ziraat Mühendisleri Odası yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan‘ın tarımda uygulanan Doğrudan Gelir Desteği‘nin bu yıldan itibaren kaldırılacağım, 2008 yılında ise araziye değil ürüne destek verileceğini bildirdiği anımsatılarak, bir ay geçmesine rağmen nasıl bir destekleme modeline geçileceğine yönelik ayrıntılı ve somut bir açıklama yapılmadığına dikkat çekildi.

Açıklamaya göre, 2004‘te yağ bitkileri, hububat ve çaya 334 milyon YTL, 2005‘te 897 milyon YTL, 2006‘da 1 milyar 292 milyon YTL, 2007de 1 milyar 794 milyon YTL, 2008‘de de 1 milyar 758 milyon YTL fark ödemesi destekleme (prim) ödemeleri olarak gerçekleşti.

-AB uygulamayı eleştiriyor

AB‘nin, Türkiye‘nin tarım bütçesi içinde üretilen Doğrudan Gelir Desteği ödemelerinin payının azalmasını, buna karşılık prim desteği ödemelerinin artış göstermesini eleştirdiği vurgulanan açıklamada, AB müzakerelerinde Tarım ve Kırsal Kalkınma dosyasının açılmasının önünde prim desteği uygulamalarının engel olarak kabul edildiği vurgulandı.

Açıklamada, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül‘ün AB yılı ilan ettiği 2008‘de hükümet, AB‘nin açılış kriteri saydığı ve eleştirdiği bir konudaki mevcut uygulamayı daha da ileri götürmeyi göze alabilecek mi?" denildi.

-Pazar fiyatı desteği doğru yaklaşım

Açıklamada, tarımsal desteklerin üreticinin ürününe ödenen taban fiyatı ve fiyat primi uygulamaları, iç pazarı korumak amacıyla uygulanan sınır önlemleri, dış satım teşvikleri ve dışalım kısıtlan temeline oturacak pazar fiyatı desteği yaklaşımının doğru olacağına dikkat çekildi.

Üretim girdilerine sübvansiyon uygulamaları, finansman kolaylıkları ve ürün sigortalamasına verilen destekler olarak tanımlanan dolaylı gelir desteklerin ve genel olarak üretim masraflarım azaltıcı etkiye sahip önlemlerin de sektörü güçlendirici etkiye sahip olacağı belirtildi.

Açıklamada, tarıma sağlanan genel hizmetlerin de uzun dönemde tarım sektörü üzerinde maliyetleri azaltıcı etki yaratacağının altı çizildi.

Okunma Sayısı: 730