VERİMLİ TARIM ARAZİLERİNE SALDIRI SÜRECİNDE, HUKUKA KARŞI HİLE GİRİŞİMİ - 12.05.2006

GENEL MERKEZ ( )
12.05.2006 (Son Güncelleme: 08.07.2008 16:59:24)

VERİMLİ TARIM ARAZİLERİNE SALDIRI SÜRECİNDE, HUKUKA KARŞI HİLE GİRİŞİMİ

 

TEMA VAKFI, TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI VE BURSA BAROSU TOPLUMUN GELECEĞİNİN EN ÖNEMLİ GÜVENCESİ OLAN ÜLKE TOPRAK KAYNAKLARININ AMAÇ DIŞI KULLANIMLARLA TALAN EDİLMESİ GİRİŞİMLERİNE, HER KOŞULDA İNANÇLA BİLİNÇLE KARŞI DURMAYI, ULUSAL VE TOPLUMSAL SORUMLULUK VE ÖDEV BİLMEKTEDİR.  BU KURULUŞLAR ÜLKEMİZİN ÇAĞDAŞ YÖNETİMİ AÇISINDAN; SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ KAMU YÖNETİMİ SÜRECİNE SORUMLULUK ANLAYIŞIYLA KATILIMLARINI, ÇOĞULCU VE KATILIMCI DEMOKRASİNİN OLMAZSA OLMAZ TEMEL KOŞULU SAYMAKTADIR.

TÜRKİYE’NİN SANAYİDEN KENTLEŞMEYE, ULAŞIMDAN ENERJİYE KADAR TARIM DIŞINDAKİ BİR ÇOK SEKTÖR VE HİZMET ALANININ GELİŞMESİ İÇİN, UYGUN YERLERDE ARAZİ KULLANIMINA DA HİÇ KUŞKUSUZ İHTİYACI VARDIR.GEREKLİ ALT YAPILARIN GERÇEKLEŞTİRİLMESİ DURUMUNDA, BU TÜRDEN KALKINMA SÜREÇLERİNİN GELİŞMESİ VE KONUMLANMASI İÇİN, BU ÜLKENİN VERİMLİ TARIM ALANLARI DIŞINDA YETERLİ ARAZİSİ OLDUĞUNU BİLMEK GEREKMEKTEDİR. O NEDENLE; KALKINMA AMACI AÇISINDAN ZORUNLU OLAN YATIRIMLARIN, ALTERNATİF BİR ÇOK ARAZİ VARKEN VERİMLİ TARIM ALANLARI TALAN EDİLEREK GERÇEKLEŞTİRİLMESİ GİRİŞİMLERİNİN, TOPLUMUN GELECEĞİNE İPOTEK KOYMAK ANLAMINA GELECEĞİNİN KAVRANMASI DA ZORUNLUDUR.

ÖZETLENMEYE ÇALIŞILAN BU SOMUT VE FİZİKİ GERÇEKLERE RAĞMEN; NE YAZIK Kİ, KISA DÖNEM YARARLARINI ÖNE ALAN, YALNIZCA DÜŞÜK YATIRIM MALİYETİNİ TEK ÖLÇÜ SAYAN SORUMSUZ  GİRİŞİMLER NEDENİYLE, VERİM YETENEĞİ DÜŞÜK NİTELİKSİZ GENİŞ ARAZİLER DURURKEN, ESASEN ÜLKEMİZDE SON DERECE SINIRLI OLAN VERİMLİ TARIM ARAZİLERİ, GİDEREK ARTAN BİR TALAN SALDIRISIYLA KARŞI KARŞIYA BULUNMAKTADIR. ÜSTELİK TALAN EDİCİ SALDIRILARIN SORUMLULARI SON DERECE SORUMSUZ YAKLAŞIMLARLA VE “BU ÜLKENİN FABRİKAYA DA İHTİYACI VAR.” TÜRÜNDEN ÇARPITMALARLA, ALT YAPININ GÖTÜRÜLMESİ DURUMUNDA NİTELİKSİZ HER ARAZİDE HER TÜRLÜ TARIM DIŞI YATIRIMIN GERÇEKLEŞEBİLECEĞİNİ, AMA BU TOPLUMUN YAŞAM GÜVENLİĞİ İÇİN ZORUNLU OLAN ÜRETİMİN, ANCAK VERİMLİ ARAZİLERDEN SAĞLANACAĞI GERÇEĞİNİ GÖRMEZDEN GELMEKTE VE KAMUOYUNU ALDATMAYA ÇALIŞMAKTADIRLAR.

BİLİNMELİDİR Kİ; BU ÜLKENİN TARIM İÇİN KULLANABİLECEĞİ TOPRAK POTANSİYELİ KALMAMIŞTIR.TOPRAK VARLIĞIMIZIN ANCAK ÜÇTE BİRİ TARIMA UYGUNDUR  VE BU ALANIN DA ANCAK ÜÇTE BİRİ VERİMLİ TARIM ARAZİSİDİR. BİLİNMELİDİR Kİ; TOPRAK YOKSA SANAYİ YOKTUR, ÜRETİM YOKTUR, KALKINMA YOKTUR, YAŞAM YOKTUR. BİLİNMELİDİR Kİ; GELECEK KUŞAKLARIN SAĞLIKLI YAŞAMI BU VERİMLİ TARIM TOPRAĞINA BAĞLIDIR. VE BİLİNMELİDİR Kİ; BİR AVUÇ TOPRAK ÜRETİLEMEZ BİR KAYNAKTIR. BU YÜZDENDİR Kİ, TOPRAĞIN KORUNMASI DEVLETİN ANAYASAL GÖREVİDİR.

ÖZETLE BELİRTİLMEYE ÇALIŞILAN VE ÜLKENİN VERİMLİ TARIM ARAZİLERİNE, DOLAYISIYLA TOPLUMUN GELECEĞİNE YÖNELİK BU SALDIRI SÜRECİ, HAYRET, DEHŞET VE İBRETLE İZLENEBİLECEK VAHİM BİR YENİ ÖRNEKLE GÜNDEME GELMİŞTİR. ANAYASANIN 44 VE 45’NCİ MADDELERİNDE “DEVLETE ÜLKE TOPRAĞININ KORUNMASI” GÖREVİ VERİLMESİNE RAĞMEN, DEVLET BU GÖREVİN GEREĞİNİ YERİNE GETİRMEK YERİNE, ADETA VERİMLİ TARIM ARAZİLERİNİN TALANINA HUKUKSAL KILIF HAZIRLAMA ÖDEVİNİ YÜKLENMİŞTİR. ÜSTELİK; DEVLET ADINA BAŞBAKANLIK BU SÜREÇTE KAMU YARARINI SAVUNAN SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ SORUMLULUK TAŞIYAN ÇABALARINI TALİHSİZ BİR YAKLAŞIMLA “BERTARAF EDİLMESİ GEREKEN OLUMSUZLUKLAR” OLARAK NİTELEMEYE ÇALIŞMAKTADIR. BU SAKAT TUTUMUN BİR ÖRNEĞİ OLARAK HUKUKA AYKIRILIĞI YARGI TARAFINDAN DA KARARA BAĞLANMIŞ KİMİ YATIRIMLARI KORUMAK AMACIYLA TOPRAK KORUMA VE ARAZİ KULLANIMI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK ÖNGÖREREK, TOPRAK TALANINA ADETA YOL GÖSTERME ROLÜ ÜSTLENMİŞ BULUNMAKTADIR.

T.C. BAŞBAKANLIĞINDAN TARIM VE KÖY İŞLERİ BAKANLIĞINA GÖNDERİLEN B.02.0.HUK.641.02S-2005-1666/3020 SAYILI NİSAN 2006 TARİHLİ YAZIDA, CARGİLL FİRMASININ BURSA’DA GERÇEKLEŞTİRDİĞİ VE HUKUKA AYKIRILIĞI YARGI KARARIYLA  SAPTANAN YATIRIMINI KURTARMAK AMACIYLA, 5403 SAYILI TOPRAK KORUMA VE ARAZİ KULLANIMI KANUNUNUN; “TOPRAK KURULLARIYLA İLGİLİ MADDESİNDE TANIMLANAN YETKİNİN TARIM ÜRÜNÜ İŞLEYEN SANAYİLER İÇİN KULLANILMAMASI, SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ YANLIŞ UYGULAMALAR KARŞISINDAKİ HUKUKSAL GÜCÜNÜN ENGELLENMESİ VE GEÇİCİ MADDE 1 İLE İZİNSİZ YATIRIMLAR İÇİN GETİRİLEN AF SÜRESİNİN UZATILMASI” YÖNÜNDE DEĞİŞTİRİLMESİ AÇIKÇA EMREDİLMEKTEDİR.

BURSA İLİ ORHANGAZİ İLÇESİ İLÇESİNDE BULUNAN VE CARGİLL FİRMASININ 212.240 METRE KARE ALANDA “MISIR İŞLEME TESİSİ” KURDUĞU ARAZİ, 1/100.000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANINDA “TARIMSAL NİTELİĞİ KORUNACAK ALAN.”OLARAK İLAN EDİLMİŞTİR. 26.10.1995 TARİHİNDE YAPILAN 1/25.000 ÖLÇEKLİ İZNİK GÖLÜ ÇEVRE DÜZENİ PLANINDA İSE BU ARAZİLERDE “İLERİ TEKNOLOJİLİ SALÇA TESİSLERİ, UN FABRİKASI VE YEM FABRİKASI GİBİ TESİSLERİN KURULMASINA” OLANAK TANINMIŞTIR. CARGİLL FİRMASI TARAFINDAN BU PLANA DAYANILARAK “TARIMSAL NİTELİĞİ KORUNACAK ALANDA” MISIR İŞLEME TESİSİ KURULMUŞTUR.

CARGİLL FİRMASININ YATIRIMINA OLANAK SAĞLAYAN  İKİNCİ PLAN DANIŞTAY 6. DAİRESİNİN 26.11.2002 TARİH VE E:2002/4839.K:2002/5652 KARARIYLA İPTAL EDİLMİŞ VE BU KARAR İDARİ DAVA DAİRELERİ GENEL KURULUNCA ONAYLANMIŞTIR. PLAN YARGI TARAFINDAN İPTAL EDİLDİĞİNDEN, CARGİLL FİRMASI YATIRIMININ  HUKUKSAL DAYANAĞI DA ORTADAN KALKMIŞTIR.

DANIŞTAY’IN BU KESİN KARARINA RAĞMEN, SÖZ KONUSU YATIRIMA HUKUKSALLIK KAZANDIRMAK AMACIYLA; 4737 SAYILI ÖZEL ENDÜSTRİ BÖLGELERİ KANUNUNDA 22.6.2004 TARİHLİ VE 5195 SAYILI  KANUNLA GERÇEKLEŞTİRİLEN DEĞİŞİKLİKTEKİ “KURULDUĞU DÖNEMDE GEÇERLİ OLAN İMAR PLANLARI UYARINCA GEREKLİ İZİNLERİ ALARAK FAALİYETE GEÇMİŞ, MÜLKİYETİ YATIRIMCILARA AİT ALANLARIN MÜLK SAHİBİ GERÇEK YA DA TÜZEL KİŞİLERİN BAŞVURUSU VE BAKANLIĞIN UYGUN GÖRMESİ ÜZERİNE, KURULUN DEĞERLENDİRMESİNİN ARDINDAN  BAKANLAR KURULU KARARI İLE ÖZEL ENDÜSTRİ BÖLGESİ OLARAK İLAN EDİLEBİLECEĞİ” HÜKMÜ KULLANILMIŞTIR. BU HÜKMÜN TANIDIĞI YENİ OLANAKLA YABANCI FİRMANIN YATIRIM YAPTIĞI ARAZİ BAKANLAR KURULUNUN 5.7.2005 TARİH VE 2005/8944 SAYILI KARARIYLA “ÖZEL ENDÜSTRİ BÖLGESİ” İLAN EDİLMİŞTİR.

BU KARAR ÜZERİNE AÇILAN YENİ DAVA SONUCUNDA; “KURULDUĞU DÖNEMDE GEÇERLİ OLAN İMAR PLANLARI İFADESİNİN İDARİ YARGI YERİNCE HUKUKA AYKIRILIĞI SAPTANARAK İPTAL EDİLMİŞ PLANLARI KAPSAMADIĞI, GEÇERLİ SAYILAN PLANLARIN HUKUKA UYGUN PLANLAR OLMADIĞI VE ESASEN HUKUKA AYKIRILIĞI BELİRLENMİŞ İMAR PLANLARININ GEÇERLİ SAYILMASI YOLUNDA YARGI KARARLARINI ETKİSİZ KILACAK YASAL DÜZENLEMELERİN DE YAPILAMAYACAĞI” GEREKÇELERİYLE, DANIŞTAY 10. DAİRESİ TARAFINDAN 8.2.2006 TARİHİNDE CARGİLL FİRMASININ YATIRIM YAPMASINA OLANAK SAĞLAYAN BAKANLAR KURULU KARARININ YÜRÜTÜLMESİNİN DURDURULMASI KARARI VERİLMİŞTİR.

BAŞBAKANLIK TARAFINDAN TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞINA GÖNDERİLEN YAZI İLE HUKUKA AYKIRI GERÇEKLEŞTİRİLDİĞİ YARGI ORGANINCA DEFALARCA KARARA BAĞLANAN YABANCI FİRMA YATIRIMININ SÜRDÜRÜLMESİ İÇİN, YENİ BİR HUKUKSAL GEREKÇE OLUŞTURULMAYA VE BU AMAÇLA TOPRAK KORUMA VE ARAZİ KULLANIMI KANUNU DEĞİŞTİRİLMEYE ÇALIŞILMAKTADIR. ANAYASANIN 44 VE 45’NCİ MADDELERİYLE ÜLKE TOPRAĞINI KORUMAKLA ÖDEVLİ KILINAN DEVLETİN EN ÜST ORGANININ, TOPRAĞI TALAN ETTİĞİ YARGI KARARIYLA BELGELENEN BİR YABANCI YATIRIMIN SÜRMESİ AMACI İLE BU FİRMANIN DA KATILDIĞI TOPLANTILARDA ÇÖZÜM ARAMA ÇABASI İÇİNE GİRMESİ, ULUSAL EGEMENLİK İLKESİ BAKIMINDAN DA KANIMIZCA ÜRKÜTÜCÜ VE İBRET VERİCİDİR.

ANAYASANIN 6’NCI MADDESİNDE DİLE GETİRİLEN “EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR. TÜRK MİLLETİ, EGEMENLİĞİNİ, ANAYASANIN KOYDUĞU ESASLARA GÖRE, YETKİLİ ORGANLARI ELİYLE KULLANIR.” TEMEL İLKESİNE RAĞMEN, DEVLETİN YABANCI BİR KURULUŞUN YARARI İÇİN VE O KURULUŞLA BİRLİKTE HUKUK DIŞI ÇÖZÜM ARAMASI ÇABASI, KANIMIZCA AÇIK BİR ANAYASA İHLALİ GİRİŞİMİDİR. T.C. BAŞBAKANLIĞI BÖYLECE BİR YABANCI FİRMANIN OFİSİ ANLAMINA GELECEK BİÇİMDE KULLANILAMAZ VE YABANCI FİRMALARA VERİMLİ ARAZİLERİ PAZARLAYAN BİR KONUMA DÜŞÜRÜLEMEZ.

BU AMAÇLA BİR SAYIN MİLLETVEKİLİ TARAFINDAN VERİLEN VE 5403 SAYILI TOPRAK KORUMA VE ARAZİ KULLANIMI KANUNUNUN  “İZİN ALINMADAN TARIM DIŞI KULLANIMLARA AÇILMIŞ YATIRIMLAR İÇİN BİR AF NİTELİĞİ TAŞIYAN” GEÇİCİ 1’NCİ MADDESİNDEKİ SÜRENİN UZATILMASINI ÖNGÖREN KANUN TEKLİFİNİN, İLGİLİ KOMİSYONDAKİ GÖRÜŞMELERİNE KATILMAYAN TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI TUTUMUNU, BAŞBAKANLIK TALİMATININ BU BAKANLIĞIMIZCA DA BENİMSENMEDİĞİ BİÇİMİNDE ANLAMAK İSTİYORUZ.

BU ÜLKEDE ULUSAL KAYNAKLARIMIZIN KORUNMASINI TOPLUMSAL BİR  GÖREV SAYAN YURTSEVER YETKİLİLERİN, GÖREVLİLERİN VE SİYASET İNSANLARININ, HER KOŞULDA VAR OLACAĞINA İÇTENLİKLE İNANIYORUZ.

KURULUŞLARIMIZ ULUSAL EGEMENLİK İLKESİNE, DEMOKRATİK SORUMLU SİVİL KATILIMCILIĞA VE ÜLKE YARARLARINA AYKIRI BU GİRİŞİMLERİN GERİLETİLMESİ VE GÜNDEMDEN ÇIKARILMASI İÇİN, DEMOKRATİK OLANAKLARINI KULLANMAKTA KARARLIDIR.

KAMUOYUNU TOPLUMSAL SORUMLULUK YAKLAŞIMIMIZA, OMUZ VERMEYE VE ÇABALARIMIZA DESTEK OLMAYA ÇAĞIRIYORUZ.

 

TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI                            

GÖKHAN GÜNAYDIN

 

BURSA BAROSU BAŞKANI

AV. ASUDE ŞENOL

 

TEMA VAKFI DANIŞMANI

MAHİR GÜRBÜZ

 

 

Okunma Sayısı: 2270