TARIM HAFTASI' 2003 ETKİNLİĞİ 08-09.01.2003

GENEL MERKEZ ( )
08.07.2003 (Son Güncelleme: 08.07.2003 15:04:10)

"Türkiye'NİN AVRUPA BİRLİĞİ İLE İLİŞKİLERİ VE BU SÜREÇTE TANM SEK TÖRÜNÜN YERİ VE ÖNEMİ" NİN KA MUOYUNUN GÜNDEMİNE TAŞINMASI AMACINA ÖZGÜLENEN ZMO 2003 YILI ETKİNLİKLERİ KAPSAMINDA GENEL MERKEZİMİZCE DÜZENLENEN AB GENİŞLEME SÜRECİNDE TÜRKİYE "TARIMSAL VE KIRSAL POLİTİKALAR SEMPOZYUMU", 08-09 OCAK 2003 TARİHLERİNDE ANKARA'da Türk Standardları Enstitüsü Başkanlığı Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.

Sempozyumun ilk gününde TMMOB Başkanı Kaya GÜVENÇ ve Oda Başkanımız Prof. Dr. Gürol ERGİN açılış konuşmalarını yaptı. Açılış konuşmalarının ardından “Tarım Sektörüne Katkıda Bulunan Yazılı ve Görsel Basın Emekçileri” , “Meslekte 50. Yılını Dolduran Meslektaşlarımız” ve “2002 Yılı ZMO Bilim, Hizmet ve Teşvik Ödülü Sahipleri” için düzenlenen Plaket Töreni gerçekleştirildi.

Tarım Sektörüne Katkıda Bulunan Yazılı ve Görsel Basın Emekçileri Ödülü Dünya Gazetesi Yazarı Sayın Ali Ekber YILDIRIM’a verildi.

Öğleden sonra CHP Genel Başkanı Deniz BAYKAL’ın Konuşmasından sonra, Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilsay KURUÇ tarafından yönetilen “AB’ye Üyelik Koşulları ve AB-Türkiye Değerlendirmeleri” konu başlıklı BİRİNCİ OTURUM’da; ATAUM’dan Yrd. Doç. Dr. Çağrı ERHAN “Kopenhag ve Maastricht Ölçütleri / Anayasal-Yasal Düzenlemeler Ölçütleri Karşılamada Yeterli mi ? ”, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği’nden Ali URKAN “AB Müktesebatını Üstlenebilme Kapasitesi, 2002 İlerleme Raporu ve Strateji Belgesi’nin Değerlendirilmesi / Tarımsal-Kırsal Mevzuat ve Kurumsal Yapılar, ZMO Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Cemil ERTUĞRUL “Türk Tarımının OTP’ye Uyumunun Olası Ekonomik Etkileri”, Dünya Gazetesi’ nden Ali Ekber YILDIRIM “Medyanın AB – Türkiye Tarım Politikalarına Bakışı” konulu bildirilerini sundular.

AB Komisyonu Müdürü Jerzy GLUCKSMAN tarafından “AB Genişleme Sürecinde Ortak Tarım Politikaları” konulu Çağrılı Bildiri sunuldu.

AÜZF Dekanı Prof. Dr. Yetkin GÜNGÖR tarafından yönetilen “AB Ortak Tarım Politikası ve Değişim ” konu başlıklı İKİNCİ OTURUM’da; Tarım ve Köyişleri Bakanlığı adına Sinan VAROL “Dünden Bugüne OTP ve AB Tarımının Yönetim Yapısı”, Hacettepe Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet ŞAHİNÖZ “AB ve Türkiye’de Tarım Politikalarında Değişim Eğilimleri”, DPT adına Gökhan GÜDER “AB Kırsal Kalkınma Politikaları ve Değişim Eğilimleri”, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülcan ERAKTAN “AB-Türkiye Üretici Örgütlülüğü ve Değişim” ve Dış Ticaret Müsteşarlığı adına Sadi ULUSOY “AB’ye Adaylık Sürecinde AB ve Türkiye Tarım Politikaları: Öncelikler-Farklılıklar-Çelişkiler” konulu bildirilerini sundular.

Sempozyumun ikinci gününde ODA’mız Yönetim Kurulu Üyesi Gülay SUBAŞI, “Aday Ülkeler ve Türkiye’nin Sosyal-Ekonomik-Kültürel Yapıları” konulu özel sunuyu sundu.

Ege Üni. Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun ÖZKAYA tarafından yönetilen “AB-Türkiye Tarım Politikaları : Benzerlikler ve Farklılıklar” konu başlıklı ÜÇÜNCÜ OTURUM’da; Odamız Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan GÜNAYDIN “AB-Türkiye Hububat Sektörü Politikaları”, TARMAKBİR’den Dr. Apti YALTIRIK “AB Genişleme Sürecinde Tarım Makinaları İmalatı Sanayiinin Değerlendirilmesi”, SETBİR’den Prof. Dr. Erkan BENLİ “AB-Türkiye Hayvancılık Sektörü Politikaları”, DPT’den Taylan KIYMAZ “AB-Türkiye Şeker Sektörü Politikaları”, Tütün Eksperleri Derneği’nden Faruk GÜLPINAR “AB-Türkiye Tütün Sektörü Politikaları ”, Tarım Sigortaları Vakfı’ndan Tanfer DİNLER “AB-Türkiye Tarımında Risk Yönetimi Programları” konulu bildirilerini sundular.

Polonya’lı Gazeteci Karol Bujoczek’in “Aday Ülkelerde Polonya Örneği” konulu Çağrılı Bildirisinden sonra, ODA’mız Yönetim Kurulu Üyesi Baki Remzi SUİÇMEZ “Parti Program ve Bildirgelerinde Yer Alan AB Üyeliği ve Tarımla İlgili Belirlemelere İlişkin Kimi Değerlendirmeler ” konulu özel sunusunu yaptı.

Oda Başkanı Prof. Dr. Gürol ERGİN tarafından yönetilen “Siyasi Partilerin Gümrük Birliği ve AB Üyeliği Bağlamında Tarım Sektörü” konu başlıklı DÖRDÜNCÜ OTURUM’da; Adalet ve Kalkınma Partisi Temsilcisi Prof. Dr. Vahit KİRİŞÇİOĞLU, Cumhuriyet Halk Partisi Temsilcisi Prof. Dr. Necdet SEMERCİ, Milliyetçi Hareket Partisi Temsilcisi Prof. Dr. Hüsnü Yusuf GÖKALP ve Demokratik Sol Parti Temsilcisi Prof. Dr. Mehmet KOCABATMAZ görüşlerini açıkladı.

Prof. Dr. Birgül Ayman GÜLER tarafından yönetilen “AB Tartışmaları: Eklemlenme mi, Üyelik mi” konu başlıklı BEŞİNCİ OTURUM’da; Araştırmacı-Yazar Metin AYDOĞAN “Avrupa Birliği’ni Yaratan Nedenler ve Türkiye”, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türkel MİNİBAŞ “Avrupa Birliği: Büyük Bir Yanılsama mı?”, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun ÖZKAYA “AB Tartışmalarında Türkiye Tarımının Yeri ve Önemi ” konulu bildirilerini sundular.

Geniş bir katılım ile gerçekleşen ve yoğun bir ilgi gören Sempozyum’da Oturumlarda sunulan Bildiriler sonrasında anlamlı tartışmalar yapıldı. Birinci gün akşamı ODA Genel Merkezi Sosyal Tesisleri’nde bir kokteyl verildi. Sempozyum bildirileri önümüzdeki aylarda Kitap olarak yayımlanacaktır.

İki gün süren Sempozyum, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, BESD BİR, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, TARMAKBİR, Köy-Koop. Merkez Birliği, TARGEV, Tek Gıda-İş Sendikası, Türkiye Tarımcılar Vakfı, KESK TARIM ORKAM SEN, Tarım Ekonomisi Derneği, Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği, Tütün Eksperleri Derneği, Veteriner Sağlık Teknisyenleri Derneği, Ege Çiftçiler Birliği’nin ortak açıklaması olan “Türkiye- AB İlişkilerinde Tarım Sektörünün Yeri ve Önemi” konu başlıklı Sempozyum Sonuç Bildirgesi’nin okunması ile sona erdi.

Sempozyum hakkında daha ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Okunma Sayısı: 1373