MISIR ÜRETİCİSİ SÜRÜNÜYOR - YENİ MESAJ

GENEL MERKEZ ( )
23.03.2008 (Son Güncelleme: 24.03.2008 13:09:18)

Mısıra destekleme pirimi 6,7 kuruştan 2 kuruşa düşürüldü. Mısır üretimi 3,8 milyon tondan 3,6 tona düştü. Mısır üreticisi sürünüyor.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Gökhan Günaydın, mısır üretiminin 3,8 milyon tondan, 2007 yılında 3,6 milyon tona gerilediğini belirterek, "Tarımda destekleme(me) modeli Doğrudan Gelir Desteği (DGD) sürüyor, mısır üreticisi sürünüyor" dedi.

Günaydın, yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın, DGD‘nin kaldırılacağına ve arazi yerine ürüne destek verileceğini açıklamasına karşın bu desteğin 2008‘de de devam etmesinin öngörüldüğünü hatırlattı.

Geçen yıl çiftçiye dekar başına 10 YTL olarak uygulanan DGD‘nin, 7 YTL‘ye düşürüldüğünü belirten Günaydın, Destekleme Kurulu‘nun kararına göre, 2007 ürünü kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, kanola, aspir, soya fasulyesine verilecek primde artış olmazken, zeytinyağı destekleme priminin kilo başına 11 kuruştan 20 kuruşa çıkarıldığını, dane mısır destekleme priminin ise 6,7 kuruştan 2 kuruşa indirildiğini kaydetti. Gökhan Günaydın, mısır destekleme priminin etkisi konusunda şunları söyledi:

Üreticiye 6,7 kuruşluk destek bile yetmemekteydi "Türkiye‘de mısır üretimi, başta yem hammaddesi olmak üzere, tanm-sanayi entegrasyonunun en önemli unsurlarından biridir. Türkiye 2005 yılında 4,2 milyon tonluk mısır üretimini yakalamış ve gereksinimini yurtiçi üretimle karşılayabilmiştir. İzleyen süreçte, 2006 yılında mısır üretimi 3,8 milyon tona, 2007 yılında ise 3,6 milyon tona gerilemiştir. Kg başına 6,7 kuruş prim ödemesi yapılmasının dahi üretimdeki gerilemeyi durduramadığı bir dönemde, dane mısıra ilişkin fark ödemesinin 2 kuruşa indirilmesinin sonuçlarını tahmin etmek zor değildir. Üstelik öngörülen 2 kuruşluk desteği almak için üretici fatura ve müstahsil makbuzu kesmekte, yüzde 2 stopaj vergisi ve yüzde 1 KDV ödemektedir.

Bu durumda destek gerçekte 1 kuruşun da altına düşmektedir. Bu destek düzeyi, halen 500 bin tona yaklaşan mısır ithalat rakamlarının yeniden 1 milyon tonun üzerine çıkmasına neden olacaktır. Arz eksikliği, ABD ve Arjantin‘den gelen genetiği değiştirilmiş mısır ithalatı ile kapatılacaktır.

Üreticinin problemi sadece kuraklık değildir 2007 yılında ilk 10 ayda 7,6 milyar dolarlık ihracata karşılık, 7,9 milyar dolarlık ithalat yapılmış olması, yalnızca kuraklık ile ilişkili bir sonuç değildir.
Halen 2 milyar doların üzerinde dışalım parasının ödendiği yağ bitkileri alt sektöründe, 2 kuruşa düşürülen fark ödemesi, ithalatı patlatıcı bir etki yaratacaktır. Hızla artan nüfusun sağlıklı ve dengeli beslenmesi ancak üretim ile olanaklıdır. Üretim ise iyi planlanmış destekleme modelleri ile gerçekleştirilebilecek bir hedeftir.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası olarak, Hükümeti, tarım sektörü ve üreticiye büyük zararlar verecek bu yanlış uygulamadan vazgeçerek ve üreticinin içinde bulunduğu zor koşulları göz önüne alarak, prim desteklerini yeniden belirlemeye çağırıyoruz."

Okunma Sayısı: 565