SU BAKANLIĞI KURULMALI - CUMHURİYET

GENEL MERKEZ ( )
23.03.2008 (Son Güncelleme: 24.03.2008 16:59:27)

Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği (TÜSKOOP-BİR) Genel Başkanı Halis Uysal, Milli Su Konseyi ve Su Bakanlığının kurulması gerektiğini söyledi.

Dünya Su Günü dolayısıyla TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Yerel Yönetim Araştırma Yardım ve Eğitim Derneği (YAYED), Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği (TÜSKOOP-BİR) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği‘nce (TOBB), "Dünyada ve Türkiye‘de Su: Gündemi ve Geleceği Yönetmek" konulu sempozyum düzenlendi.

TÜSKOOP-BİR Genel Başkanı Halis Uysal, TOBB Toplantı Salonu‘nda başlayan sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, son yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle nehirlerin ve çayların kuruduğunu, barajların çekildiğini ve suyun kıymetinin anlaşılmaya başlandığını söyledi.

Var olan su kaynaklarının da sanayi ve kanalizasyon atıkları nedeniyle kirlendiğini ifade eden Uysal, bu konuda yetkililerin bir an önce önlem almaları gerektiğini kaydetti.

Dünya ortalamalarına göre bir yılda kişi başına düşen su miktarının 7 bin 600 metreküp olduğunu ifade eden Uysal, Türkiye‘de bu oranın bin 400 metreküp olduğunu vurguladı. Uysal, suyun rasyonel kullanılması, su kaynaklarının yönetimindeki çok başlılığı ortadan kaldırmak için Milli Su Konseyi ve Su Bakanlığının kurulması gerektiğini belirterek, "Su işlerini bünyesine alan bir Su Üst Kurulu oluşturulmalıdır. Su kaynaklarının kullanılmasını düzenleyen su yasası acilen çıkarılmalıdır" diye konuştu.

Özellikle tarım sektöründe "hovardaca" su kullanıldığını, fazla su vermekle fazla verim alınacağının sanıldığını anlatan Uysal, damlama sulamanın yaygınlaştırılması gerektiğine dikkati çekti. Uysal, "Ekonomik sorunlar çözülebilir, siyasi istikrarsızlık giderilebilir ama duyarsız kalınan çevre, bizim sonumuzu hazırlar" dedi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Gökhan Günaydın da stratejik önemi olan su kaynaklarının özelleştirilmesi için çalışıldığını ifade ederek, bunun sakıncalarına değindi.

Türkiye‘deki şişe sularının yüzde 60‘ının yabancılara ait olduğuna dikkati çeken Günaydın, şöyle konuştu:

"Bu memleketin kaynaklarından akan suyu birileri şişeye koyup bize satıyor ve kazandığı parayı yurt dışına çıkarıyor. Türkiye, kendi coğrafyasında zengin su kaynaklarına sahip. Türk çitçisi ve köylüsü toprağına ve suyuna sahip çıkacak. Eğer sahip çıkmazsak, başkaları onları kapmak için bekliyorlar. Üretici, köylü, ziraatçı omuz omuza çalışacağız, bu memleketin tarlarını yeniden yeşillendireceğiz."

Okunma Sayısı: 317