CARGİLL İÇİN “TOPRAK YASASI” - MİLLİ GAZETE

GENEL MERKEZ ( )
29.03.2008 (Son Güncelleme: 29.03.2008 11:55:57)

Cargill firmasının yararları doğrultusunda, 26 Mart 2008 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildiği iddia edilen "Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunu" Cumhurbaşkanı'nın geri iade etmesi istendi.

TEMA Vakfı ve Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO), ulusal bağımsızlık ve toprak varlığının korunması adına, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül‘den, 5578 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunu, bir kez daha görüşülmek üzere TBMM‘ye geri göndermesini talep etti.

TEMA Vakfı Başkanı Ümit Gürses ve ZMO Başkanı Gökhan Günaydın imzasıyla yapılan ortak yazılı açıklamada, ülke toprağını korumaya yönelik Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve Bursa İdare Mahkemeleri kararlarını geçersiz kılan ve bu niteliği ile hukuka aykırı olan 5578 sayılı Kanun, Cargill firmasının yararları doğrultusunda, 26 Mart 2008 tarihinde TBMM Genel Kurulunda kabul edildiği iddia edildi.

Söz konusu düzenlemenin, hukuku aykırı olduğu, ülke ve ulusal geleceğinin güvencesi olan verimli tarım arazilerinin talanına yol açacak özellikleri bulunduğu görüşlerinin savunulduğu açıklamada, şöyle denildi:"Anayasa Mahkemesi ve idare mahkemeleri kararlarıyla hukuka aykırılığı belgelenen ve kanıtlanan valilik izin işleminin ortadan kalması üzerine, firmanın verilmiş mahkeme kararlarına aykırı yatırımının kurtarılması amacıyla, bu kez 14 Şubat 2008 tarihinde TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonunca kabul edilen kanun teklifi hazırlanmış ve ne yazık ki 26 Mart 2008 tarihinde TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşmıştır. Bu Kanun ile tarım arazisinde izinsiz gerçekleştirilmiş yatırımlara hukuksallık kazandırmak amacıyla bir yıllık yeni bir af süresi getirilmektedir.

Yasa özel bir firma yararlarını amaçlayan niteliğinden dolayı, Anayasa‘nın 10. maddesinde yer alan ‘hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz‘ hükmüyle bağdaşmamakta ve bu nedenle de hukuka aykırı bulunmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanından ulusal varlıklarımızı ve bağımsızlığımızın korunması amacıyla, çıkarılan yasanan bir kez daha görüşülmek üzere TBMM‘ye geri gönderilmesini toplumumuz adına istiyoruz."

Okunma Sayısı: 439