GAP’TA KURAKLIK TEHLİKESİ

ŞANLIURFA ŞUBE ( )
10.04.2008 (Son Güncelleme: 10.07.2008 18:14:49)

ÇİFTÇİLER ZOR DURUMDA

GAP‘TA KURAKLIK TEHLİKESİ  

Basın Açıklaması (10.04.2008)  

(Yerel Gazeteler , Zaman Gazetesi ve Milli Gazete)

  

ŞANLIURFA - Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik, kış aylarında bölgeye düşen yağış miktarının önceki yıllara oranla yüzde 60 gerilediğini, nem düzeyi bakımından doyuma ulaşamayan toprakta yetiştirilen serin iklim tahıllarının veriminde yüzde 30‘luk kaybın meydana gelebileceğini bildirdi.

Melik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küresel ısınmadan en çok etkilenen bölgelerin başında Güneydoğu Anadolu Bölgesinin geldiğini söyledi.

Konya‘dan sonra Türkiye‘nin en geniş tahıl üretim alanlarından biri olan Şanlıurfa‘ya, kış aylarında yeterli oranda yağış düşmediğini aktaran Melik, serin iklim tahıllarının olgunlaşabilmesi için yıllık yağış ortalamasının 450 milimetrenin altında olmaması gerektiğini kaydetti.

Şanlıurfa ve çevresinde bu yıl yıllık yağış miktarının 450 milimetreyi bulmadığını aktaran Melik, bunun sonucu olarak tahıl ürünlerinin çimlenme dönemlerinde bazı olumsuzlukların ortaya çıktığını ifade etti.

Türkiye‘de her yıl üretilen 20 milyon ton hububatın yaklaşık 1,4 milyon tonluk bölümünün Şanlıurfa‘dan karşılandığına işaret eden Melik, bölgede Kasım ve Aralık aylarında yeterli yağış olmaması nedeniyle ekili alanlarda yüzde 30‘lik kaybın oluşabileceğini kaydetti.

Şanlıurfa ve ilçelerinde 63 bin civarında çiftçinin sulu ve kuru şartlarda tarımsal üretim yapmaya çalıştığını anlatan Melik, şunları söyledi:
‘‘Çiftçilerin yaklaşık yüzde 60‘ı susuz şartlarda hububat tarımı yapıyor. Kış aylarında bölgeye düşen yağış miktarı önceki yıllara oranla yüzde 60 geriledi. Nem düzeyi bakımından doyuma ulaşamayan toprakta yetiştirilen serin iklim tahıllarının veriminde yüzde 30‘luk kayıp meydana gelebilir. Yöre çiftçisinin maruz kaldığı bu durumdan en az zararla kurtulması için destekleme primleri artırılmalı. Kuru koşullarda tarımın yapıldığı alanlarda damlama ve yağmurlama sulama yöntemleri teşvik edilmeli. Bölgeye yönelik yeni ekonomik paketler gündeme getirilmeli.

-‘‘KURAKLIK DOĞAL AFET KAPSAMINA ALINSIN‘‘-

Abdullah Melik, geçen yılki kuraklığın Türkiye‘ye maliyetinin 5 milyar YTL civarında olduğunu belirterek, ‘‘Ülkemizde kuraklık doğal afet kapsamına alınmalı‘‘ dedi.

Bölgede kısmen kuraklık riski yaşandığını aktaran Melik, bir çok çiftçinin hububat ekimi yaptıkları tarım arazilerini yeniden sürdüğünü dile getirdi.

Tarımsal girdi fiyatlarının yüksek oluşu nedeniyle üretim yapmakta zorlanan çiftçilerin kuraklık riski nedeniyle zor günler yaşadığını bildiren Melik, ‘‘Çiftçi 1 yıllık kazancını toprağa yatırdı. Bu yıl ürün alınamazsa bir çoğu tefecinin eline düşecek‘‘ dedi.

Melik, çiftçilerin küresel ısınmadan en az zararla kurtulması için ürünlerini kuraklığa karşı sigorta kapsamına alınmaları, Ziraat Bankası‘nın basınçlı sulama sistemleri için verdiği kredilerin ödeme planının ise daha uzun bir döneme yayılmasının gündeme getirilmesi gerektiğini kaydetti.

                                                                                                 Abdullah MELİK

                                                                                         Ziraat Mühendisleri Odası

                                                                                            Şanlıurfa Şube Başkanı

Okunma Sayısı: 1384