"GIDALARIN ÜRETİMİ, TÜKETİMİ VE DENETLENMESİNE DAİR YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK"İN 1 (A) VE (H) BENTLERİNİN İPTALİ İLE ÖNCELİKLE YÜRÜTÜLMESİNİN DURDURULMASI DAVASINA DAVALI TARAFIN VERDİĞİ YANIT.

GENEL MERKEZ ( )
05.08.2004 (Son Güncelleme: 05.08.2004 13:57:44)

T.C.
TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI
HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ

SAYI : İD.2004-350/ 3740

KONU: GÖKHAN GÜNAYDIN VE ARKADAŞLARI

ANKARA
DANIŞTAY ONUNCU DAİRE BAŞKANLIĞI'NA

Esas No:2003/5732

CEVAP VEREN (DAVALI) : Tarım ve Köyişleri Bakanlığı -ANKARA

KARŞI TARAF (DAVACI) : I-Gökhan GÜNAYDIN
                                                TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Karanfil Sok.
                                                28/12   Kızılay/ANKARA

                                                2-E.Başak KAYA
                                                TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Sümer 2 sok
                                                36/15  Yenişehir/ANKARA

                                                3-Sami CAN
                                                TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Karanfil Sok.
                                                 19/5  Yenişehir/ANKARA

                                                4-Emin KORKMAZ
                                                TMMOB Makine Mühendisleri Odası Başkanı Sümer Sok.
                                                No:36/1A  Yenişehir/ANKARA

                                                5-Mete TOPGÜDER
                                                TMMOB Petrol Mühendisleri Odası Başkanı Necatibey Cad.
                                                36/26  Sıhhiye/ANKARA
 

DAVA KONUSU : 10.10.2003 tarih ve 25255 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik"in 1 (a) ve (h) bentlerinin iptali ile öncelikle yürütülmesinin durdurulması istemidir.

TEBELLÜG TARİHİ: 16.03.2004 (Ek süre talebimiz vardır)

TALEP KONUSU : Davacıların dava dilekçesi ve Sayın Mahkemenize ait 28.01.2004 tarih ve E:2003/5732 sayılı ara kararına karşı cevaplarımızın sunulması ile hukuki dayanağı bulunmayan davanın ve yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verilmesi istemimizden ibarettir.

CEVAPLARIMIZ : Davacılar, Mahkemenizde açmış oldukları iş bu davada; 10.10.2003 tarih ve 25255 sayılı Resmi Gazete'DE YAYIMLANARAK YÜRÜRLÜĞE GİREN "GIDALARIN ÜRETİMİ, TÜKETİMİ VE DENETLENMESİNE DAİR YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK"İN 1.MADDESİNİN (A) VE (H) BENTLERİNİN İPTALİNİ VE ÖNCELİKLE YÜRÜTÜLMESİNİN DURDURULMASINI TALEP ETMEKTE İSELER DE; BU TALEPLERİ AŞAĞIDA ARZ EDECEĞİMİZ NEDENLERLE HUKUKİ DAYANAKTAN YOKSUN BULUNMAKTADIR.

09 HAZİRAN 1998 TARİH VE 23367 SAYILI RESMİ GAZETEDE YAYIMLANAN GIDALARIN ÜRETİMİ TÜKETİMİ VE DENETLENMESİNE DAİR YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPAN 19 MART 2002 TARİH VE 24700 SAYILI RESMİ GAZETE'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Gıdaların Üretimi Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile (Ek:1) gıda ve gıda ambalaj materyali üreten işyerlerinde istihdam edilecek sorumlu yöneticiler belirlenirken, bu işletmelerin Ticaret ve Sanayi Odaları, Ticaret Odaları, Deniz Ticaret Odaları ve Esnaf ve Sanatkarlar Kanunlarına ,bağlı olarak faaliyet göstermeleri esas alınmıştır. Ancak uygulamada esas olan, bu gıda işletmelerinin hangi Odaya bağlı olarak faaliyet göstermeleri değil, işletmelerin motor gücü olarak Beygir Güçleri ve çalıştırdıkları işçi sayılarıdır. Dolayısıyla uygulamada işlevselliği olmayan yukarıda bahsedilen Meslek Odalarının isimlerine bu yönetmelikte yer verilmemiştir. Söz konusu Yönetmelik değişikliğinin 4. maddesinin (a) bendinin 3. paragrafında yer alan "60 Beygir Gücünün üzerinde motor gücü bulunan" ibaresi yönetmelikten çıkartılarak, gıda ambalajı üreten işyerlerinde motor gücüne bakılmaksızın sorumlu yönetici istihdamına yönelik düzenleme yapılması amaçlanmıştır. Aynı Yönetmelik Değişikliğinin 4.maddesinin (a) bendinin 4. paragrafında yer alan cümle 30.06.2000 tarih ve 24095 sayılı resmi gazetede yayımlanan Gıdaların Üretimi Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin (Ek:2 )ekinde yer alan Gıda Sicil Başvurusu ve Üretim İzni başvurusu için istenen belgelerde "Sorumlu Yöneticinin noter onaylı sözleşmesi, diploma sureti ve bağlı bulunduğu meslek kuruluşlarına kayıtlı olduğuna dair belgenin (meslek kuruluşu olanlardan)" yer alması nedeniyle mükerrerlik arz ettiğinden metinden çıkartılmıştır. Görüldüğü üzere iptali talep edilen (a) bendinde yapılan düzenlemeler teknik niteliklidir.

Ülkemizde faaliyet gösteren gıda maddesi üreten işyerlerinin yaklaşık yarısını ekmek ve ekmek çeşitlerini üreten işyerleri oluşturmaktadır.

Halkın temel gıda maddesi olan ekmek; köy,belde,ilçe, ve illerde yaygın olarak üretilmektedir.Kapasite açısından oldukça çeşitlilik gösteren söz konusu işyerlerinin çoğunluğunu küçük kapasiteli işyerleri oluşturmaktadır. Her ne kadar bu işletmeler küçük çaplı olsa bile 560 sayılı Gıdaların Üretimi Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin 4 ve 5 nci maddeleri gereği Sağlık Bakanlığından çalışma izni, Tarım ve Köyişleri Bakanlığından gıda sicili ve üretim izni almak zorundadırlar. Ancak bu işlemleri yürütürken aynı zamanda da sorumlu yönetici istihdam edilmesi gerekmektedir. Küçük kapasiteli ekmek üreten işyerleri sorumlu yönetici temininde güçlük çektiklerinden yukarıda bahsedilen izinleri alamamaktadırlar. Gıda sicili ve üretim izinlerini almakta zorlanan bu işletmelerin kayıt altına alınması, üretimlerinin kontrol edilebilmesi ve sorumlu yönetici istihdamını kolaylaştırmak amacıyla 9 Haziran 1998 tarih ve 23367 sayılı Resmi Gazete'DE YAYIMLANARAK YÜRÜRLÜĞE GİREN "GIDALARIN ÜRETİMİ TÜKETİMİ VE DENETLENMESİNE DAİR YÖNETMELİĞİN" DEĞİŞİK 7 NCİ MADDESİNE (H) BENDİ İLAVE EDİLMİŞTİR.

ARZ ETTİĞİMİZ ÜZERE, İPTALİ TALEP EDİLEN YÖNETMELİK HÜKÜMLERİ USUL VE HUKUKA UYGUN OLUP İPTALİNİ GEREKTİRECEK BİR SEBEP BULUNMAMAKTADIR.

DİĞER YANDAN, DAVA KONUSU OLAYDA YÜRÜTMENİN DURDURULMASI KARARI VERİLEBİLMESİ IÇIN 2577 SAYILI İDARİ YARGILAMA USULÜ KANUNUNUN 27/2 MADDESİNDEKİ KOŞULLARIN GERÇEKLEŞMİŞ OLMASI GEREKMEKTEDİR. OYSA Kİ, ANILAN YASA MADDESİNDEKİ KOŞULLAR OLAYIMIZDA GERÇEKLEŞMEMİŞTİR. BU SEBEPLE DAVACILARIN YÜRÜTMENİN DURDURULMASI TALEBİNİN DE REDDİNİ TALEP ETMEKTEYİZ.

SONUÇ VE İSTEM : YUKARIDA ARZ EDİLEN VE RE'sen nazara alınacak sair

nedenlerle, hukuki dayanağı olmayan davanın ve öncelikle yürütmenin durdurulması talebinin reddine, yargılama giderlerinin de karşı taraf üzerinde bırakılmasına karar verilmesini arz ve talep ederim.
 

Behzat İŞERİ

Hukuk Müşaviri
 

EKLER:

EK 1- 19.03.2002 gün ve 24700 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan Değişiklik Yönetmeliği

EK 2- 30.06.200Q gün ve 24095 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan Değişiklik Yönetmeliği

EK 3- 10.10.2003 gün ve 25255 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan Değişiklik Yönetmeliği

Okunma Sayısı: 2564