BASIN AÇIKLAMASI: 5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ

İZMİR ŞUBE ( )
09.06.2008 (Son Güncelleme: 08.07.2008 16:48:38)

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu 5 Haziran Dünya Çevre Günü Basın Açıklaması, 5 Haziran 2008 günü Şubemizde yapıldı.

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu 5 Haziran Dünya Çevre Günü Basın Açıklaması, 5 Haziran 2008 günü Şubemizde yapıldı. Yönetim Kurulu Üyemiz ve İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ferdan ÇİFTÇİ tarafından okunan basın açıklaması görsel ve yazılı basında yer aldı.

BASINA VE KAMUOYUNA

5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ

                                                                                         05.06.2008

Birleşmiş Milletler Örgütü 1972 yılında İsveç‘in başkenti Stockholm‘de 133 ülkenin katılımı ile düzenlediği zirvede, 5 Haziran tarihinin " Dünya Çevre Günü" olmasını oybirliği ile kabul etti. O tarihten bu yana çevre sorunlarına kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla dünya genelinde çeşitli etkinlikler düzenlenmeye başlandı.

2008 Yılında da ‘‘5 Haziran Dünya Çevre Günü‘‘ kutlamaları ve çevre haftası etkinlikleri düzenleniyor. Okullarımız tatil edilmiş, çöp toplama kampanyaları yürütülüyor. Herkes ne kadar ÇEVRECİ olduğunu gösterme yarışında.

Pekiyi çevreye bu kadar önem verilirken çevre yönetimi, sanayi-çevre, tarım-çevre ve insan-çevre ilişkilerinde durum nasıl?

Dünyada uygulanan neoliberal politikalara koşut olarak ülkemizde de egemenlerin çevreye bakışını sürdürülebilir kalkınma ve kirleten öder mantığıyla açıklayabiliriz. Oysa doğru bakış sürdürülebilir yaşam  ilkesine sahip çıkmayı ve bu doğrultuda doğru politikaları uygulamaya koymayı gerekli kılar.

Bu ilk sözlerden sonra hafızalarımızı tazeleyerek genelden yerele gidip sorunun boyutlarını görmek yerinde olacaktır. 

•·        Dünyada Sera gazı salınımları nedeniyle Küresel Isınma ve İklim Değişikliği tehdidi hızla artmakta ve yaşanan kuraklıkla kendisini hissettirmektedir. Gerekli tedbirler alınıp sera gazı salınımları kontrol altına alınmadığı takdirde yeryüzü 21.YY sonunda ortalama olarak 1,4 ile 5,8 °c ısınacağı öngörülmektedir.

•·        Birleşmiş Milletler Çevre Programı verilerine göre dünyada 1,1 milyar insan güvenli içme suyu, 2,4 milyar insan ise güvenli arıtma hizmetlerinden yoksundur.

•·        Ülkemizde Madencilik yasası değiştirilmiş, tüm yeraltı kaynakları tekelci sermayenin  talana açılmıştır.

•·        Tarım ve Tohumculuk Kanunu ile Gen kaynaklarımız ve tarımsal üretimimiz çokuluslu tekellerin oyun sahası haline getirilmiştir.

•·        Biyo güvenlik yasası hala çıkarılmaması nedeniyle biyolojik çeşitliliğimiz risk altındadır.

•·        Halk muhalefeti açısından uluslararası bir örnek oluşturan Bergama da maden her şeye rağmen işletilmiş ve bu gün bir merkezi altın işletmesi konumuna getirilerek kapasite artırım çalışmaları yürütülmektedir. Kozak yaylasından, Havran dan belki Kazdağları‘ndan taşıma madencilik yapma çalışmaları sürdürülmektedir.

•·        Küresel iklim değişikliği, ısınma, kuraklık, susuzluk konuşulurken su havzası  koruma yasaları değiştirilmektedir.

•·        Bir taraftan dünya gıda krizi konuşulurken bir yandan da Tarım topraklarının tarım dışı kullanılması devam etmektedir. İnciraltı bunun en son ve en dikkat çekici örneği olup bu konudaki gelişmeler dikkatle takip edilmektedir.

•·        İzmir‘de 250- 300 000 kişinin su ihtiyacı için planlanmış Çamlı Barajına olumlu ÇED raporu verilmezken koruma havzası içinde bulunan Çokuluslu şirketlerin Efemçukuru altın madeni işletmesine olumlu ÇED verilmektedir.

•·        Yıllar önce halkın oluşturduğu insan zincirleri ile karşı konulan Aliağa Termik santral projesi sayıları artırılarak gündeme getirilmektedir. Zaten var olan demir çelik ve petrokimya tesisleri ile İzmir için bir tehdit oluşturan Aliağa Bölgesi‘ndeki sorun yeni termik santral projeleri ile iyice artmaktadır.

•·        Tahtalı Barajı‘nın geçen yılın mayıs ayında yüzde 33 olan
doluluk oranı bu yılın mayıs ayında yüzde 17,53‘e düşmüştür. Bölgemiz 2007 yılına göre daha iyi yağış almasına rağmen yerüstü ve yeraltı rezervlerimiz geçen yılki seviyelerinin altındadır.

5 Haziran Dünya Çevre gününde bu tabloyu halkımızın ve kamuoyunun bilgisine sunuyor, TMMOB ve bağlı odalarının 54 yıllık birikimiyle üzerine düşenleri yapma konusunda kararlı olduğumuzu ifade ediyoruz.  

Ayrıca "suyun israf edilmesini önlemek, su kaynaklarımızı korumak, sosyal belediyecilik anlayışı ile halka asgari ihtiyaçları kadar olan suyu bedava temin etmeyi amaçladık" diyen Dikili Belediye Başkanı ve Meclis Üyelerinin  Devleti zarara uğratmaktan yargılanmaları konusunda Dikili Belediye Başkanı ve Meclis Üyelerine, halktan yana olan bu uygulamaları nedeniyle teşekkür ediyor ve tam destek verdiğimizi özellikle vurguluyoruz.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu

Okunma Sayısı: 1204