KURAKLIK DESTEKLEMESİ YETERSİZ

ŞANLIURFA ŞUBE ( )
22.07.2008 (Son Güncelleme: 22.07.2008 15:14:14)

Şanlıurfa Şube Başkanımız Abdullah MELİK, üretim yapılamaz duruma gelindiğini bildirdi.

KURAKLIK DESTEKLEMESİ YETERSİZ

(Basın Açıklaması  22.07.2008 Yerel Gazeteler)

Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah MELİK, kuraklıktan zarar gören üreticilerin zararlarını telafi etmek amacıyla yürürlüğe konulan kuraklık desteğinin yeterli olmayacağını belirtti.

Çiftçilerin 2008 yılı Temmuz ayı itibarı ile dekara 131 YTL ile hububat ekimi yapabileceğini belirten Abdullah MELİK hükümetin kuraklıktan zarar gören çiftçiler için açıkladığı dekara 22 YTL desteğe tepki gösterdi. Melik açıklamasında yapılan araştırma sonucunda Gübre fiyatlarında % 120-150 ve Mazotta da % 30-35 arasında bir artış görülmüştür 2008 yılı Temmuz ayı verilerine göre bir dekar alana hububat ekimi yapmak isteyen çiftçilerin toplamda 131 YTL harcama yapmak zorunda olduklarını ifade etti.

 Melik açıklanan destekleme miktarını çok yetersiz gördüklerini Şanlıurfa‘da % 80 civarında kuraklık yaşandığını belirterek, şöyle konuştu:

"Ziraat Mühendisleri Odası olarak yaptığımız araştırma sonucunda bir dekar alana 2008 yılı Temmuz ayı fiyatlarına göre hububat ekimi yapacak olan çiftçilerin mazot alımı için 33 YTL, tohum için 24 YTL, gübre için ise 74 YTL toplamda 131 YTL harcama yapması gerektiğini fakat hükümetin kuraklıktan zarar gören çiftçilere dekar başına 22 YTL prim desteği açıklamıştır.

Bizler ziraat mühendisleri odası olarak açıklanan bu prim desteğini yetersiz görüyoruz. Hükümettin ve yetkililerin Türkiye tarımının daha iyi bir seviyeye gelmesi için acil önlemler almaları gerekir. Çünkü bu maliyetler ile çiftçilik yapmak oldukça zor bir hal almıştır. Üretici tarlasını ekemeyecektir, buda Türkiye‘de rekolte düşüklüğüne sebep olacaktır. Ülkeyi diğer alanlarda olduğu gibi  tarım alanında daha da  dış ülkelere bağımlı hale getirecektir.

Çiftçilerin sadece Ziraat Bankasına borcunun olmadığı , aynı zamanda özel bankalardan da kredi çektikleri , hükümettin özel bankalarla devreye geçerek faizsiz bir yıl borçlarının ertelemesini sağlaması gerekmektedir. Nasıl ki devlet gemi filosu olan armatörlere ve özel havayolu  şirketlerine mazot ve benzinde süspanse ediyorsa çiftçiyi de mazot ve gübrede % 50 süspanse etmelidir."

Okunma Sayısı: 2169