TARIM PLATFORMU TOPLANTISINA KATILDIK

ANTALYA ŞUBE ( )
22.07.2008 (Son Güncelleme: 23.07.2008 11:12:21)

Sube Başkanımız Vahap Tuncer 21 Temmuz 2008 tarihinde Antalya Ticaret Borsasında yapılan toplantıya katıldı.

TARIM PLATFORMU BORSA‘DA TOPLANDI.....

 

 

 

Antalya tarımının sorunlarını ve çözüm önerilerini tartışmak üzere yaklaşık üç yıl önce oluşturulan "Tarım Platformu" uzun bir aradan sonra bir araya geldi.

Antalya Ticaret Borsasının ev sahipliği yaptığı toplantıya; İl Özel İdaresi, Türkiye Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği, Tarım İl Müdürlüğü, İhracatçı Birlikleri, Kumluca Borsası, Ziraat Mühendisleri Odası, Ziraat Odası, Beymelek Belediye Başkanı, Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Birliği, Batem, İl Kontrol Laboratuar Müdürlüğü, TSE, ANTBİRLİK gibi kurumların başkanları veya yetkilileri katıldı.

Ev sahibi sıfatıyla toplantının açış konuşmasını yapan Antalya Ticaret Borsası Başkanı İlhami Kaplan, tarımın sorunlarının çözümü için odaklanmak ve güç birliği yapmanın hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.

Borsa Başkanı; üç yıl önce tarım sektöründe birliğin sağlanması için paydaşlarca oluşturulan platformun son dönemde istenildiği gibi bir araya gelemediğine işaret ederek, önümüzdeki süreçte bu toplantıların ayda bir kez olacak şekilde yapılacağını dile getirdi.

 

Kaplan‘dan sonra söz alan Antalya Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı Rusya krizi üzerine konuştu. Sezona gerektiği gibi hazırlanılmaması halinde tekrar sıkıntı yaşanacağına dikkat çeken Satıcı, Türkiye‘nin toplam yaş sebze meyve ihracatının 1,5 milyar dolar olduğunu ve bunun da %35‘inin Rusya yapıldığını söyledi.

Sektör olarak Rusya bağımlılığımızın çok fazla olduğunu ifade eden Satıcı önümüzde zorlu süreçte ihracat yapmak istiyorsak Rusların bizden istediği "üretimde izlenebilirliği" sağlamamız gerekir dedi.

 

Antalya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Vahap Tuncer  ise;bu güne kadar kısa vadeli çözümlerle sonuca gitmek istediğimizin altını çizdiği konuşmasında, Rusya kapanırsa örtü altı tarımın dibe vuracağını kaydetti.Küçük üreticinin izlenebilirliğinin sağlanmasının çok önemli olduğuna vurgu yapan Tuncer,bu şartlar altında küçük ve orta ölçekli işletmelerde izlenebilirliğin sağlanamayacağını ifade ederek,zirai danışmanlık" kurumunun yaşanan sıkıntıların sona ermesinde çok önemli olduğunu belirtti.Aksi halde küçük işletmeler batar uyarısında bulundu.

 

 

Kesme Çiçek İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, kesme çiçek sektörünün de zaman zaman Rusya ile sıkıntı yaşadığına işaret ederek başladığı konuşmasında,"Tarım Lobisi" oluşturmanın öncelikli vazgeçilmezimiz olduğunu söyledi. Bağdatlıoğlu bu nedenle vakit kaybetmeden "tarım lobisi" nin oluşturulmasını istedi.

 

Ziraat Odası Başkanı Halil Ordu üreticinin zor durumda olduğunu ve önemli sıkıntılar yaşadığını belirtti. Dünya ile rekabet edebilmek için bazı tarım kalemlerinde sübvansiyonun şart olduğunun altını çizdi.

 

TYMİB Başkanı Kemal Kaçmaz Antalya ilinde tarım koordinasyon kurulu oluşturulması için Vali beyle çalışma yaptıklarını dile getirdi. ATB‘ nin fiili startının verdiği bu platformun benzerinin Mersin‘de faaliyet gösterdiğini ve netice aldığını vurgulayan Kaçmaz örnek olarak Ulusal Turunçgil Konseyinin kurulmasını gösterdi.

 

Antalya İl Genel Meclisi Başkanı Bilal Özgür,  bu toplantıların devam etmesi halinde mutlaka sonuç vereceğine olan inanıyorum dedi. Özgür sektörün temel sorunlarının başında izlenebilirliğin geldiğine işaret etti.

 

Tarım İl Müdürü Bedrullah Erçin ise iki temel konunun olduğunu ifade ederek bunların genel ve bölgesel sorunlar olduğunun altını çizdi. Genel sorunlardan daha çok bölgesel sorunlara odaklanmak gerektiğini ileri süren Erçin, kendi iş programımızı ortaya koyalım dedi.

 

Ziraat Bankasının tarım sektörüne verdiği krediler, ANFAŞ‘ın da tarım fuarları üzerine birer sunum yaptığı tarım platformu toplantısı gelecek ay Rusya, izlenebilirlik ve çiftçilerin kredi kullanırken yaşadıkları sorunlar gündemi ile toplanmak üzere sona erdi.

 

Okunma Sayısı: 1206
Fotoğraf Galerisi